Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
newage invitations newamazingideas Προσκλητήρια γάμου και βάπτισης Γάμος Βάπτιση Πρωτόγερος Πέτρος Πρωτόγερου Κατερίνα 2467081694
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΓρεβενάΗ Διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου GOOD CITIES – Interreg Europe...

Η Διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου GOOD CITIES – Interreg Europe ολοκληρώθηκε στις πόλεις Κοζάνη και Γρεβενά

Ακολουθήστε μας

17,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Η Διαπεριφερειακή Συνάντηση των εταίρων του έργου GOOD CITIES πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2025 στην Κοζάνη και στα Γρεβενά, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών στον τομέα της κυκλικής και διαμοιραστικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι πραγματοποίησαν επισκέψεις μελέτης στην ΑΡΣΙΣ και στο Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Γρεβενών (ΚΔΕΥ) της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. Οι εν λόγω φορείς προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες για τις επιτυχημένες πρακτικές τους στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις και τους χώρους αυτούς καινοτομίας της Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, συμμετείχαν σε δύο ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη ημέρα στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (Κοβεντάρειος) και τη δεύτερη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών.

Οι εταίροι του έργου περιλαμβάνουν πέντε (5) ευρωπαϊκούς δήμους — τη Jyväskylä (Φινλανδία), το Tilburg (Ολλανδία), το Malmö (Σουηδία), την Újbuda (Ουγγαρία) και το Tartu (Εσθονία) — καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Eutropian και το Cluster of Bioeconomy & Environment of Western Macedonia (CLUBE). Συμμετέχουν επίσης τοπικοί εμπλεκόμενοι φορείς του έργου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Δήμος Γρεβενών, που φιλοξένησε τη δεύτερη ημερίδα, ο Δήμος Κοζάνης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, η ΑΡΣΙΣ, η ΔΙΑΔΥΜΑ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των ευρωπαίων εταίρων του έργου στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (Κοβεντάρειος), όπου φιλοξενήθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας. Η Δρ Χριστοπούλου Παρασκευή, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Συντονίστρια του έργου GOOD CITIES, το οποίο με τα στελέχη του επιμελήθηκε τον συνολικό συντονισμό της συνάντησης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε την πρόοδο υλοποίησης του έργου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια των ημερίδων πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και διαλέξεις από όλους τους ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στο πλαίσιο του έργου GOOD CITIES.

Η εμπειρία από τις σκανδιναβικές χώρες δείχνει ότι η οικονομία διαμοιρασμού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να καλλιεργήσει στους πολίτες την επανάχρηση από πολύ μικρή ηλικία.

Για την Ελλάδα, απαιτείται θεσμική ευελιξία, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του νέου αυτού οικονομικού μοντέλου. Απαραίτητη κρίνεται η εμπλοκή των μαθητών, ώστε η έννοια του διαμοιρασμού να γίνει οικεία από μικρή ηλικία.

Επίσκεψη στην ΑΡΣΙΣ Κοζάνης Η ΑΡΣΙΣ είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής ένταξης και της υποστήριξης ευάλωτων ομάδων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις της οργάνωσης και να παρακολουθήσουν από κοντά τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Επίσκεψη στο ΚΔΕΥ Γρεβενών: Εκπρόσωπος της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους του ΚΔΕΥ Γρεβενών, οι οποίοι περιηγήθηκαν σε αυτό και τους δόθηκε η δυνατότητα να δουν τον τρόπο λειτουργίας του. Το πρότυπο αυτό κέντρο, επιτελεί στο μέγιστο το στόχο της επαναχρησιμοποίησης έχοντας σαν βάση το διαμοιρασμό. Αντίστοιχο κέντρο λειτουργεί στη Φλώρινα, προάγοντας και εκεί τις αρχές της επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς για τη φιλοξενία τους και τη συμμετοχή τους στο έργο GOOD CITIES.

* Το έργο GOOD CITIES χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και στοχεύει στην ενίσχυση των υπηρεσιών διαμοιρασμού αγαθών και χώρων στις πόλεις, με σκοπό την αποδοτικότερη αξιοποίηση πόρων, τη μείωση της υπερκατανάλωσης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ιστότοπος έργου:

https://www.interregeurope.eu/good-cities

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:

Χριστοπούλου Παρασκευή, Δρ Συγκοινωνιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έξυπνης Εξειδίκευσης και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τηλ. 2461052726, email: p.christopoulou@pdm.gov.gr


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
newage luxury wedding invitations
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias

Ακολουθήστε μας:

17,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments