Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΦλώριναΠανόραμα Βαλκανικού Κινηματογράφου | Φλώρινα, 14–18 Νοεμβρίου 2025

Πανόραμα Βαλκανικού Κινηματογράφου | Φλώρινα, 14–18 Νοεμβρίου 2025

Ακολουθήστε μας

17,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,726ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Η Αντιπεριφέρεια Τουρισμού, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, ανοίγει φέτος τον Νοέμβριο ένα νέο κινηματογραφικό κεφάλαιο στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου, η πόλη της Φλώρινας μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης ιστοριών, εικόνων και ανθρώπων, φιλοξενώντας το Πανόραμα Βαλκανικού Κινηματογράφου — μια διοργάνωση που επιδιώκει να αναδείξει το κοινό βλέμμα και τις αντιθέσεις των Βαλκανίων μέσα από την τέχνη του σινεμά.

Το Πανόραμα θα περιλαμβάνει επιλεγμένες ταινίες από Ρουμανία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία και Κροατία, που φωτίζουν τις ταυτότητες, τις μνήμες και τα σύνορα της περιοχής μέσα από σύγχρονες αφηγηματικές ματιές. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ένα ειδικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο — μια μικρή επιλογή σκηνών και στιγμών που γυρίστηκαν στη Φλώρινα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα νέο πεδίο διαλόγου για τους δημιουργούς, τους μελετητές και το κοινό, με συζητήσεις και παρουσιάσεις για τις έννοιες της ταυτότητας και της μνήμης, αλλά και ένα Εργαστήριο Βαλκανικού Κινηματογράφου που θα προσεγγίσει κινηματογραφικά, ανθρωπολογικά και πολιτιστικά τα Βαλκάνια.

Η δράση της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιείται σε συνεργασία με τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και συνοδοιπόρους την Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας και εντάσσεται στη στρατηγική της Περιφερειακής Αρχής για τη σταδιακή δημιουργία ενός θεσμού Φεστιβάλ Βαλκανικού Κινηματογράφου με έδρα τη Φλώρινα. Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας, με τη μακρόχρονη πορεία της στην προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας και στη διατήρηση της τοπικής κινηματογραφικής κουλτούρας, αποτελεί τον φυσικό σύμμαχο αυτής της νέας προσπάθειας. Μαζί χαράζουν ένα όραμα, όπου η Φλώρινα μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για τον βαλκανικό κινηματογράφο — μια πόλη που συνδέει τη σιωπή του τοπίου με τον παλμό των εικόνων της σύγχρονης εποχής.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πανόραμα Βαλκανικού Κινηματογράφου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας:

Φλώρινα | 14–18 Νοεμβρίου 2025  

Εκεί όπου το βαλκανικό βλέμμα συναντά τον κινηματογράφο…


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias
FIESTA VOIO 2026 | Το μεγαλύτερο μουσικό & κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

Ακολουθήστε μας:

17,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments