Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΗ δεύτερη μεγάλη εκδήλωση της Νέας Αριστεράς, επικεντρώθηκε στην εργασία, βασικό άξονα...

Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση της Νέας Αριστεράς, επικεντρώθηκε στην εργασία, βασικό άξονα της πολιτικής μας πρότασης.

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

«ΔΟΥΛΕΙΑ – ΜΙΣΘΟΙ -ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ: ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ»

Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση της Νέας Αριστεράς, μετά από εκείνη που είχε ως θέμα το κράτος δικαίου, επικεντρώθηκε στην εργασία, βασικό άξονα της πολιτικής μας πρότασης.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και ο βουλευτής Α’ Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος συνομίλησαν με ανθρώπους της δουλειάς, που βιώνουν στο πετσί τους την εργασιακή ζούγκλα, αλλά και δίνουν τη μάχη για να αλλάξει το καθεστώς στο πεδίο της εργασίας.

Σε μια εποχή ακραίας εργασιακής επισφάλειας, με ρεκόρ εργασιακών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, με υποβάθμιση της εργασίας και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, η Νέα Αριστερά έρχεται να βάλει τον κόσμο της εργασίας στη θέση που του αξίζει.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς εγκλωβίζει σε ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας με θέσεις εργασίας υψηλής επισφάλειας, ένα μοντέλο στηριγμένο στον τουρισμό και το real estate, όπου τα κέρδη από την οικονομική ανάκαμψη δεν διανέμονται, δεν διαχέονται στους εργαζόμενους. Επιχειρείται μια πρωτόγνωρη αναδιανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω.

Παράλληλα, η ακρίβεια αυξάνει την ανισότητα και την ευάλωτη θέση των εργαζομένων. Η επίκληση των κρίσεων (υγειονομική, ενέργειας…) εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και από την ευρωπαϊκή δεξιά, για να συνεχιστεί μια πολιτική που οφείλουμε να  ανατρέψουμε.

Διεκδικούμε ο πλούτος να μοιράζεται δίκαια. Η εργασία να είναι δικαίωμα, οι εργαζόμενοι να έχουν δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια πολιτική ενίσχυσης των πραγματικών  παραγωγών του πλούτου, μια πολιτική βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων.

H Ελένη Βλάχου (ερευνήτρια με μπλοκάκι) αναφέρθηκε στην εργασιακή επισφάλεια των νέων επιστημόνων και επιστημονισσών στο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και για την ανάγκη σταθερής χρηματοδότησης και στήριξης της έρευνας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος (ταμίας σωματείου Γιούλα) αναφέρθηκε στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο μιας από τις μεγαλύτερες υαλοβιομηχανίες στον κόσμο και τη μεταφορά του στη Βουλγαρία με τα φθηνότερα μεροκάματα, αλλά και για τον αγώνα των εργαζομένων μπροστά στο φάσμα της ανεργίας αλλά και απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία.

Η Μαρία Γεωργαρίου (εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας) αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης όπου αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καλύπτουν οργανικά κενά, για τους καθηλωμένους μισθούς αλλά και τη δυσκολία εξεύρεσης στέγης σε πολλές περιοχές λόγω τουρισμού. Επισήμανε ότι οι επισφαλείς εργασιακές συνθήκες και το εξετασιοκεντρικό μοντέλο που ακολουθείται ακυρώνουν την εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου.

Η Τατιάνα Ντοσπινέσκο (επισιτισμός), σε μια χειμαρρώδη αφήγηση μοιράστηκε μαζί μας μια συνηθισμένη ιστορία εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πώς μετά από 22 χρόνια δουλειάς σε φαστφουντάδικο, κατάφερε να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και να κερδίσει. «Να ξέρουμε τα δικαιώματά μας, να πολεμάμε γι’ αυτά και να είμαστε μαζί», κατέληξε.

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος ΣΕΤΤΕΑ, ταχυμεταφορές) μίλησε για την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, για τις κατακτήσεις της περιόδου 2015-2019 που ανατράπηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τα ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων, την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, τα εργατικά ατυχήματα, αλλά και την δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία και την προσιτή στέγη για όλους που αποτελούν έναν δεύτερο μισθό για τους εργαζόμενους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Θέμης Αμπλάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΟΣΜΕ, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στις πολιτικές που απαξίωσαν την εργασία και επιδείνωσαν τις εργασιακές συνθήκες από το 2012 μέχρι σήμερα, με ένα διάλειμμα βελτίωσης των συνθηκών για τους εργαζόμενους και αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους την περίοδο 2015-2019, αλλαγών που σαρώθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 και μετά. «Η Νέα Αριστερά έρχεται να καλύψει ένα πολιτικό κενό», τόνισε, «βάζει στο κέντρο της πολιτικής της τον κόσμο της εργασίας, διεκδικεί τα εργασιακά δικαιώματα, την ασφάλεια στην εργασία, την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων».

Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στη γενική απεργία της Τετάρτης 17 Απριλίου.

Φωτογραφίεςhttps://we.tl/t-29P6OINc9BΕδώ το video της εκδήλωσηςhttps://www.facebook.com/NeaAristeraofficial/posts/pfbid033PhyYTaCSyi9DQ7H6MwzWkR2DprKpgCCthqSvzpCX8NgeqeVTYAEySue8GMhhM76l


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments