enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Π. Κουκουλόπουλος: «Αναξιοποίητα και έρμαια καταπατητών, τα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας»

Π. Κουκουλόπουλος: «Αναξιοποίητα και έρμαια καταπατητών, τα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας»

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Π. Κουκουλόπουλος: «Αναξιοποίητα και έρμαια καταπατητών, τα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας»

Την ελλιπή αξιοποίηση των βοσκοτόπων της περιφέρειάς μας, αλλά και το θολό τοπίο που επικρατεί με την πληρωμή καταπατητών δημόσιων βοσκοτόπων εις βάρος των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας,  φέρνει στο προσκήνιο ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) αξιώνει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ελ. Αυγενάκη, απαντήσεις και όλους τους πίνακες με τα ακριβή στοιχεία για τα βοσκοτόπια, τις σχετικές αιτήσεις και τις δεσμεύσεις πληρωμών, αναλυτικά για τους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ και Α.Κ.Ε.

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μια περιφέρεια όπου, εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής της Ν.Δ. για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, τα προβλήματα ανάπτυξης και απασχόλησης έχουν οξυνθεί σημαντικά. Ένας από τους τομείς παραγωγής που μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη, είναι ο πρωτογενής τομέας, καθώς το φυσικό περιβάλλον και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μπορούν να δώσουν διέξοδο σε τμήμα του πληθυσμού της υπαίθρου, πρωτίστως στους νέους που επιθυμούν να παραμείνουν στους ακριτικούς νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, ένας από τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα που μπορούν να αναπτυχθούν, είναι η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα  η εκτατική κτηνοτροφία που έχει ως βάση τους πλούσιους και ποιοτικούς βοσκότοπους της Φλώρινας, της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Κοζάνης.

Με βάση τα στοιχεία της Νέας ΚΑΠ, στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει περίσσια βοσκοτόπων, που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κατανομής τους στους σημερινούς κτηνοτρόφους και σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Η διαδικασία, όμως, εμποδίζεται αφενός μεν γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, αφετέρου διότι αρκετοί βοσκότοποι της περιοχής έχουν παράτυπα καταπατηθεί και δηλωθεί από δήθεν κτηνοτρόφους και μάλιστα χωρίς ζώα.

Αυτή η κατάσταση ανακόπτει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Δυτική Μακεδονία, επιφέροντας αδικαιολόγητη γραμμική μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, μέσω της στρεβλής και αντιπαραγωγικής κατανομής εθνικού αποθέματος. Συνεπεία της εν λόγω κακής διαχείρισης,  η μείωση της βασικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων ξεπερνά το μέσο όρο της χώρας και διαμορφώνεται στο 27-30% μεταξύ 2022 και 2023. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, μόνο στη Φλώρινα οι εκτάσεις βοσκοτόπων που διάφοροι επιτήδειοι έχουν σφετεριστεί παράνομα, ανέρχονται σε 65.000 στρέμματα. Ανάλογα υψηλά νούμερα υπάρχουν και στην Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά.

Από το 2022 και μετά λόγω εμπλοκής διαφόρων αρχών εκτός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν  δεσμευθεί τέτοιες περιπτώσεις από τις πληρωμές, ενώ το 2023 δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις σε κατόχους βοσκοτόπων χωρίς ζώα.

Από επανειλημμένες δηλώσεις σας το τελευταίο διάστημα προκύπτει ότι έχετε προσδιορίσει τον αριθμό αυτών των δεσμεύσεων σε 16.000. Από την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 24.12.2023, όμως, αυτός ο αριθμός προσδιορίζεται  επ’ ακριβώς για την  κατηγορία «Δεσμεύσεις από Άμεσες Ενισχύσεις» σε 2.875 και το ποσό των ενισχύσεων που έχει δεσμευθεί ανέρχεται σε 8,8 εκατομμύρια ευρώ.Αυτή η μεγάλη διαφορά, λοιπόν, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα ορισμένων πληρωμών και την ενδεχόμενη δικαίωση παράτυπων καταπατητών εις βάρος των υπολοίπων παραγωγών και των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια είναι η κατανομή των 16.000 δεσμευμένων αιτούντων, με τον αριθμό δεσμεύσεων  ανά Περιφερειακή Ενότητα και το αντίστοιχο ύψος της ενίσχυσης; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  2. Σε πόσους αιτούντες με βοσκότοπους χωρίς ζώα δεν καταβλήθηκε ενίσχυση; Ποιος ο αριθμός αιτούντων ανά Περιφερειακή Ενότητα και ποιο το αντίστοιχο ποσό πληρωμής που δενκαταβλήθηκε λόγω της απαίτησης του ΣΣΚΑΠ; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  3. Πόσοι αιτούντες δηλώνουν βοσκοτόπια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς να έχουν εντός αυτής έδρα της εκμετάλλευσης; Ποια είναι τα αριθμητικά δεδομένα για αυτούς και για τις αντίστοιχες εκτάσεις που δηλώνουν, ανά Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Μακεδονίας; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  4. Από τους 2.875 που είναι δεσμευμένοι, πόσοι έχουν δηλώσει εκτάσεις βοσκοτόπων στη Δυτική Μακεδονία, ενώ η έδρα τους βρίσκεται αλλού, και ποιες είναι οι αντίστοιχες εκτάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  5. Ποιες είναι οι συνολικές εκτάσεις βοσκοτόπων στη Δυτική Μακεδονία ανά Περιφερειακή Ενότητα και πόσες από αυτές αξιοποιούνται από τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας; Να κατατεθεί ο πίνακας.
  6. Πότε θα ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης των βοσκοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας για να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής;
  7. Ποια είναι τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης για την αξιοποίηση των βοσκοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας;

Ο Ερωτών ΒουλευτήςΠάρις Κουκουλόπουλος             


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed