Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚοζάνηΤην  επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ στην ΠΕ Κοζάνης, ζητάει με...

Την  επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ στην ΠΕ Κοζάνης, ζητάει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης. 

Ακολουθήστε μας

17,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,726ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Με Ερώτησή του στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου, Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, ο Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης τονίζει τη σημασία του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ στην περιοχή, ζητάει την πρόοδο των επιμέρους έργων, και εστιάζει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και στη λειτουργία τους. Σημειώνει, δε, την ανάγκη κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού  στις νέες δραστηριότητες της επιχείρησης. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΨΗ:

Αθήνα 27-11-2025

ΘΕΜΑ: «Το αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη Δίκαιη Μετάβαση της περιοχής».

Κύριοι Υπουργοί,

η ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε φιλικότερες για το περιβάλλον μορφές ενέργειας και η συνεπακόλουθη αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου για τη Δυτική Μακεδονία, αποτελεί ένα σύνθετο και με σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου εγχείρημα, το οποίο προκαλεί αναπόφευκτα προβληματισμό και αγωνία στους ανθρώπους της περιοχής, σε σχέση με την επιτυχή υλοποίησή του. Ιδίως μάλιστα εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα και ο τόπος δεν είχαν προετοιμαστεί έγκαιρα για την εφαρμογή του.

Έτσι, ενώ η ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ, δηλαδή η μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας, ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ, δηλαδή η αλλαγή ενεργειακού μοντέλου για τη χώρα και αναπτυξιακού για τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές, ξεκίνησε ουσιαστικά στα τέλη της, με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η δεύτερη να καλύψει το κενό που αφήνει η πρώτη, τουλάχιστον στο αναπτυξιακό σκέλος.

Το σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης εξασφαλίζει μεν σημαντικούς πόρους για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της Δυτικής Μακεδονίας, δεν είναι όμως από μόνο του ικανό να υποκαταστήσει το αναπτυξιακό και εργασιακό έλλειμμα που επιφέρει η απολιγνιτοποίηση.

Η παρουσίαση -τον Απρίλιο του 2025- του μεγαλόπνοου επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, εύρους από 5,75 μέχρι και 12 δισ. ευρώ, που φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή σε πράσινο ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο, προκάλεσε υψηλές προσδοκίες και αίσθημα αισιοδοξίας στην κοινωνία, λόγω και της αυξημένης αξιοπιστίας της επιχείρησης και της ιστορικής σχέσης της με τον τόπο. Με απλά λόγια, η κοινωνία μας επενδύει στις επενδύσεις της ΔΕΗ.

Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης στον εργασιακό τομέα επιτείνουν την τάση φυγής, ιδίως από νέους ανθρώπους, με υπαρκτό τον κίνδυνο όταν ξεκινήσουν οι επενδύσεις να έχει μειωθεί δραματικά το ανθρώπινο δυναμικό. Αποτελεί, συνεπώς, αναγκαίο όρο του εγχειρήματος η ταχύτερη δυνατή υλοποίησή τους.

Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα επιχειρηματικό πλάνο, ωστόσο, από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αυτό έχει ενταχθεί, ως εμβληματικό κεφάλαιο, στον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας και ως εκ τούτου οφείλει να βρίσκεται υπό τον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό για την περιοχή, στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης, δεδομένης μάλιστα της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία.

Για τους παραπάνω λόγους, και ενόψει του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από την ανακοίνωση του επενδυτικού σχεδιασμού της ΔΕΗ στην Κοζάνη, παρακαλώ να μου απαντήσετε στα ακόλουθα:

  • Ποιες από τις επενδύσεις που προτίθεται να υλοποιήσει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην ΠΕ Κοζάνης έχουν ξεκινήσει, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πότε εκτιμάται η έναρξη λειτουργίας τους;
  • Πόσες άμεσες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσει η κάθε επένδυση στο στάδιο κατασκευής και πόσες στο στάδιο της λειτουργίας;
  • Υπάρχει σχεδιασμός και ποιος είναι αυτός για την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν από την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης; Υπάρχουν συνέργειες σε αυτή την κατεύθυνση με άλλους τοπικούς φορείς, πχ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με ζητήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης;
  • Με ποιους όρους θα διαμορφωθεί το πλαίσιο για τη συμμετοχή των κατοίκων της  περιοχής στις επενδύσεις της επιχείρησης σε έργα ΑΠΕ, ώστε να αποδειχθεί αυτή ελκυστική και προσοδοφόρα για τους πολίτες;  Πότε θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία; 

Η Δυτική Μακεδονία, στα εδάφη της οποίας εδώ και δεκαετίες αναπτύσσει τη δυναμική πορεία της η ΔΕΗ, αναμένει δικαιολογημένα να γίνει πράξη το όραμα για να καταστεί ο τόπος σύγχρονος τεχνολογικός και ενεργειακός κόμβος, προς όφελος των πολιτών της.

Ο ερωτών

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης»

Γραφείο τύπου

Στάθη Κωνσταντινίδη

Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias
FIESTA VOIO 2026 | Το μεγαλύτερο μουσικό & κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

Ακολουθήστε μας:

17,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments