Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
newage invitations newamazingideas Προσκλητήρια γάμου και βάπτισης Γάμος Βάπτιση Πρωτόγερος Πέτρος Πρωτόγερου Κατερίνα 2467081694
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΔημοσιογράφοι και Μέσα Ενημέρωσης στην Περιφέρεια: ακόλουθοι των εξελίξεων ή διαμορφωτές τους;

Δημοσιογράφοι και Μέσα Ενημέρωσης στην Περιφέρεια: ακόλουθοι των εξελίξεων ή διαμορφωτές τους;

Ακολουθήστε μας

17,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Καστοριά 3-5 Οκτωβρίου 2025

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου προσδιορίζοντας ως κεντρικό θέμα του 55ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, «Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης – Αξιοπιστία και Ελευθεροτυπία», διαμόρφωσε το πλαίσιο και άνοιξε βήμα διαλόγου με κατάθεση απόψεων, θέσεων και προτάσεων από καταξιωμένους δημοσιογράφους, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους περιφερειακών και τοπικών φορέων για μια ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά χρήσιμη καταγραφή του ρόλου του δημοσιογράφου στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας, την σημερινή κατάσταση στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και το μέλλον τους.

Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης όχι μόνο από τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά και από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων, κατέδειξε ως κοινή διαπίστωση τη δύσκολη θέση των περιφερειακών και τοπικών Μέσων Ενημέρωσης από διαχρονικές παθογένειες και παραλείψεις.

Το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην φιλόξενη Καστοριά το τριήμερο 3-5 Οκτωβρίου 2025 με την συμμετοχή 100 και πλέον δημοσιογράφων από όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια, εκπροσώπων τοπικών φορέων, πανεπιστημιακών και φοιτητών, εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ ήταν ανοιχτό και στους πολίτες.

Στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων – συνεδριών με αξιόλογες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις επαρκώς τεκμηριωμένες, τονίστηκαν και διατυπώθηκαν θέσεις και προτάσεις:

Για την υφιστάμενη κατάσταση στα Μέσα Ενημέρωσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να διασφαλίσουν καλύτερες προοπτικές για ένα βιώσιμο μέλλον.

Για την ανάπτυξη του τουρισμού που αποτελεί μια ελπιδοφόρα πηγή εσόδων για προικισμένες από την φύση και την ιστορία περιοχές όπως η Καστοριά η οποία βιώνει την κρίσης της γουνοποιίας. Παράλληλα συζητήθηκαν μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην Καστοριά και την Δυτική Μακεδονία όπως ο θρησκευτικός, και ο στρατιωτικός τουρισμός, ενώ τονίστηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης στις στρατηγικές προβολής και επικοινωνίας.  

Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 3 Οκτωβρίου 2025 με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε.Τ., Γιώργο Κουλουρά, την εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, τον Δήμαρχο Νεστορίου Χρήστο Γκοσλιόπουλο, εκπρόσωπο του Δήμου Άργους Ορεστικού, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Θεοδουλίδη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καστοριάς Μπάμπη Καραταγλίδη, τον Πρόεδρο της Εταιρείας Τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας Θεοφύλακτο Ζυμπίδη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Εταιρίας «Μακεδνός» Δημήτρη Στυλιάδη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντώνη Μουντάκη, εκπρόσωπο της ΠΟΜΕΝΣ και εκπροσώπους των τοπικών φορέων και κομμάτων.

Χαιρετισμούς μέσω τηλεδιάσκεψης έστειλαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, οι Ευρωβουλευτές, Δημήτρης Τσιόδρας, Ελεονώρα Μελέτη, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης  Αρναούτογλου και Έλενα Κουντουρά και η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Θέμις Χριστοφίδου. Επίσης με γραπτούς χαιρετισμούς ευχήθηκαν «καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου» ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Φ.Ε.Ε. Βασίλης Κουτρουμάνος.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν με ενημερωτικές παρουσιάσεις εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG–REGIO), η Χειριστής Περιφερειακών Προγραμμάτων, ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης κα. Σταματία Παπάκη και ο Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας της DG–REGIO Simon Litton, καθώς και ο Συντονιστής της ομάδας ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γιάννης Σακιώτης και ο Υπεύθυνος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Σταύρος Σαμουηλίδης.

Επίσης έγινε παρουσίαση του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Καινοτομία στον Πολιτισμό, Τουρισμό, Επιχειρηματικότητα για Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη», ενώ από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα της Καστοριάς η κα. Κωνσταντίνα Τογκαρίδου, Επικεφαλής Δικτύου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ΕΒΕ Καστοριάς, παρουσίασε την αξιόλογη δράση του Δικτύου.

Το Συνέδριο έκλεισε το μεσημέρι της Κυριακής 5 Οκτωβρίου δίνοντας βήμα σε τρείς σχολικές μονάδες της Καστοριάς από τις οποίες εκπαιδευτικοί και μαθητές παρουσίασαν τα έντυπα που εκδίδουν. Συγκεκριμένα το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καστοριάς παρουσίασε την σχολική εφημερίδα «Από το σχολείο μας στην κοινωνία», το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς το έντυπο «Τα Τυπάκια του 10ου» και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού την σχολική εφημερίδα «Οι μικροί Reporters».

Η διαμονή των συνέδρων στην Καστοριά, στο ελεύθερο χρόνο τους, εμπλουτίστηκε με ξενάγηση στο Ενυδρείο της Καστοριάς, χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, με ξενάγηση στον Προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού, με βόλτα – ξενάγηση στην λίμνη της Καστοριάς με το τουριστικό καραβάκι «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» με την συνδρομή της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας του Δήμου Καστοριάς «ΜΑΚΕΔΝΟΣ» Α.Ε. Οι σύνεδροι αποχαιρέτησαν την Καστοριά μετά από μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση και ζεστή φιλοξενία στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, με τη συνδρομή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Δήμου Νεστορίου.  

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και την  αιγίδα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και  Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας και Θράκης) και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, οι Δήμοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, η Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, το Επιμελητήριο Καστοριάς και η Δημ. Εταιρεία «Μακεδνός» Α.Ε. του Δήμου Καστοριάς.

Είχε την ευγενική υποστήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ και χορηγοί ήταν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η HELLENiQ ENERGY, η  CrediaBank, το ξενοδοχείο «Esperos Palace Luxury & Spa Hotel», η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. (ΒEΡΓΙΝΑ), το NBS Travel, το Mazi Travel και η Fiori Catering. 

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου ευχαριστεί όλους τους φορείς που υποστήριξαν, συνδιοργάνωσαν και ενίσχυσαν με τις χορηγίες τους το 55ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, όλους τους εισηγητές που επέμειναν παρά τις ανορθόδοξες συνθήκες πίεσης που χρειάστηκε να ξεπεράσουν, τους συντονιστές, τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Θεσμών, των Τοπικών Αρχών και Φορέων για την συνδρομή και την συμμετοχή τους στις ενδιαφέρουσες ενημερώσεις και τον εποικοδομητικό διάλογο.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις των εντύπων που δημιουργούν στις σχολικές τους μονάδες και συμβάλλουν στην διάδοση της φιλαναγνωσίας, κόντρα στις οθόνες των ψηφιακών μέσων, αλλά και προσθέτουν στο απόθεμα των θετικών αξιών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. 


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
newage luxury wedding invitations
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias

Ακολουθήστε μας:

17,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments