Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΕκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Π.Ε. Καστοριάς  σε...

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Π.Ε. Καστοριάς  σε Συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Π.Ε. Καστοριάς  σε Συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς

Κορυφώθηκαν στις 19 Μαΐου, οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, οι οποίες υλοποιούνται για άλλη μια χρονιά σε συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς.

γενοκτονία 2024

Φέτος, συμπληρώνονται 105 χρόνια από τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή. Γεγονότα, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη της Καστοριάς στις 12 Μαΐου, με Ποντιακό Θέατρο με τίτλο: «Τελευταία ώρα» από την ομάδα του Σταύρου Παρχαρίδη στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού. Στις 17 Μαϊου πραγματοποιήθηκε Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ του Δήμου Καστοριάς σε συνεργασία με  τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς, όπου η εκδήλωση πλαισιωνόταν από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς.

Στις  18 Μαΐου, φωταγωγήθηκε το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας (G). Ακολούθησε συμβολική Λαμπαδηδρομία, από το Διοικητήριο προς το μνημείο και κατέληξε στο Δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων και πολιτών, όπου φωταγωγήθηκε και εκεί το κτίριο, και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας. Το ίδιο απόγευμα έγινε Ομιλία στο Ενυδρείο Καστοριάς,  με ομιλητή τον π. Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριο Αδαμόπουλο και θέμα: «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Μάτια ερμητικά κλειστά για ένα «Σιωπηλό Ολοκαύτωμα», με τη συμμετοχή της χορωδίας της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού.

Στις  19 Μαΐου, τελέστηκε  Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου. Ενδιαφέρουσα ομιλία  πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος. Ακολούθησε  Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων και Ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας, στη μνήμη  όλων των Ποντίων που χάθηκαν κατά την περίοδο των διωγμών.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν στις 25 Μαΐου με Ομιλία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταβρύσου με κεντρική ομιλήτρια την Χρύσα Μαυρίδου, εκπαιδευτικό και ιδρυτικό μέλος της Π.Ο.Ε και θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου  με Θεία Λειτουργία και Κατάθεση στεφάνων στην Αγία Κυριακή, όπου θα ακολουθήσει ομιλία από τον εκπαιδευτικό Λαζαρίδη Ιωάννη.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Recent Comments