Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΦλώριναΣυνοπτική παρουσίαση πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Πρεσπών

Συνοπτική παρουσίαση πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Πρεσπών

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Συνοπτική παρουσίαση πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Πρεσπών

Συνοπτική παρουσίαση πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Πρεσπών

Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων που είχαμε την τιμή να διαχειριζόμαστε τις υποθέσεις του Δήμου Πρεσπών τα οικονομικά του Δήμου εξυγιάνθηκαν, βασικές κοινωνικές υποδομές εξασφαλίστηκαν, σημαντικές υποδομές κατασκευάστηκαν, αναπτυξιακά έργα και δράσεις ξεσκάλωσαν και υλοποιούνται και εμείς βέβαια γίναμε σοφότεροι.

Αναλάβαμε καθήκοντα στο μέσο της μεγαλύτερης μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης της χώρας μας και σήμερα είμαστε περήφανοι επειδή μπορούμε να ισχυριστούμε ότι

• Παρέχουμε πρώτης τάξεως δημοτικές υπηρεσίες και έχουμε δρομολογήσει την περαιτέρω βελτίωσή τους. Πιο συγκεκριμένα

o Έχουμε διαμορφώσει ένα νέο επίπεδο στην καθαριότητα με τακτική αποκομιδή όλων των ροών απορριμμάτων, τριπλασιασμό των ποσοτήτων ανακύκλωσης, δωρεάν χορήγηση κάδων οικιακής κομποστοποίησης στα μισά νοικοκυριά του Δήμου και ταυτόχρονα αναμένουμε νέο απορριμματοφόρο για την διαχείριση οργανικών αποβλήτων ενώ έχουν εγκριθεί η προμήθεια νέου απορριμματοφόρου γενικής χρήσεως καθώς και φορτηγού για την διαχείριση απορριμματοκιβωτίων για την ορθή διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων και μπαζών. Ξεκινούμε την υπογειοποίηση των κάδων από τα κεντρικά σημεία των πιο τουριστικών ζωριών (Ψαράδες, Άγιος Γερμανός) με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Ταυτόχρονα γίνονται τακτικές δράσεις καθαρισμού στα χωριά, την ύπαιθρο και τα ρέματα για την αντιμετώπιση της.

o Έχουμε βελτιώσει τις υπηρεσίες ύδρευσης και έχουμε ολοκληρώσει, εκτελούμε ή έχουμε δρομολογήσει σοβαρές επενδύσεις (άνω των 6 εκ. ευρώ) από εθνικά προγράμματα, ΕΣΠΑ ή INTERREG για αναβάθμιση και απομακρυσμένο έλεγχο όλων των δικτύων του δήμου, αντικατάσταση των πιο προβληματικών εσωτερικών δικτύων σε 6 κοινότητες που ήδη υλοποιούνται ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα χωριά (Κρυσταλλοπηγή, Λαιμός), χαρτογράφηση ανίχνευση προβλημάτων και αντιμετώπισή τους στα υπόλοιπα. Επίσης, περαιτέρω καλλιέργεια πηγών για την αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και την ελαχιστοποίηση χρήσης γεωτρήσεων αλλά και εγκατάσταση μονάδων αυτοπαραγωγής σε αντλιοστάσια για μείωση κόστους (ήδη εγκατεστημένα στα αντλιοστάσια Ψαράδων και Πλατέως και σχεδιάζεται για τα υπόλοιπα).

o Ανατάξαμε την λειτουργία των τριών ΕΕΛ του δήμου και προχωρούμε σε κατασκευή ενός ακόμα για Καρυές και Μικρολίμνη ενώ προχωρούμε την μελέτη για αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό σε Πύλη και Ψαράδες με συμφωνημένο τελικό στόχο μηδενικά ανεπεξέργαστα λύματα στον Δήμο Πρεσπών .

o Απογράψαμε όλα τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες του Δήμου και υλοποιήσαμε πρόγραμμα αναβάθμισης και εξοικονόμησης. Αλλάξαμε 350 από τα 751 φωτιστικά Δημοτικού Φωτισμού και τους λαμπτήρες με νέους αποδοτικούς τεχνολογίας LED σε 1400 από τα 1773 συνολικά φωτιστικά (σε στύλους ΔΕΗ και δημοτικούς) του Δήμου Πρεσπών βελτιώνοντας τον νυκτερινό φωτισμό με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και βεβαίως του κόστους.

• Αναπτύσσουμε τις δυνατότητες του Δήμου και την ικανότητά του να υπηρετεί τους δημότες με πρόσληψη προσωπικού και ανανέωση του εξοπλισμού, των οχημάτων και των μηχανημάτων ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής μας.

o Έγιναν για πρώτη φορά προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού (οδηγού χειριστή και εργατών), και είναι σε εξέλιξη και οι προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού με σκοπό την επόμενη περίοδο να είναι σε θέση ο Δήμος να συγκροτήσει τεχνική υπηρεσία ενώ προβλέφθηκαν περαιτέρω θέσεις μηχανικών και γεωτεχνικών στον νέο οργανισμό του Δήμου ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ικανότητα του Δήμου να σχεδιάζει και να εκτελεί έργα αλλά και έχει την δυνατότητα να βοηθά ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τόπου.

o Ο Δήμος μετά από πολλά χρόνια προμηθεύεται νέα οχήματα και μηχανήματα: είναι σε εξέλιξη πλήρης ανανέωση του μηχανολογικού του εξοπλισμού έτσι προμηθεύτηκε ήδη δύο νέα οχήματα 4Χ4, εκχιονιστικό πολυμηχάνημα ενώ έχει σύμβαση και θα παραλάβει σύντομα νέο ανατρεπόμενο φορτηγό καθώς και νέο απορριμματοφόρο, ενώ επίσης έχει λάβει χρηματοδότηση και θα δημοπρατήσει άμεσα την προμήθεια δεύτερου νέου απορριμματοφόρου καθώς και φορτηγού μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων για την διαχείριση ογκωδών, μπαζών και ανακυκλώσιμων υλικών.

o Προμηθευτήκαμε τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα για τις ανάγκες του Δήμου, ένα επιβατικό αυτοκίνητο για την υπηρεσία «βοήθεια στο σπίτι» και ένα 9-θέσιο βαν για την δημοτική συγκοινωνία αλλά και φωτοβολταϊκά ώστε η κίνησή τους να είναι ανθρακικά ουδέτερη και βεβαίως σχεδόν αδάπανη για τον Δήμο. Έχει εγκριθεί και θα δημοπρατηθεί άμεσα μεγάλο πρόγραμμα προμήθειας ηλεκτροκίνητου εξοπλισμού, οχημάτων και μηχανημάτων που θα περιλαμβάνουν αυτοκίνητο, δεύτερο 9-θέσιο βαν, λεωφορείο με δυνατότητα ΑΜΕΑ, εκχιονιστικό πολυμηχάνημα, πολυμηχάνημα Σάρωθρο/βυτιοφόρο καθώς και οι σχετικοί φορτιστές.

• Υλοποιούμε σχέδιο για το πρασίνισμα του Δήμου με ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματός του με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους.

o Έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση στα σχολεία και η μετατροπή του Δημαρχείου και του παιδικού σταθμού σε κτίρια μηδενικών καθαρών εκπομπών με μόνωση, εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών.

o Έχει προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ενεργειακό συμψηφισμό σε ενργοβόρες εγκαταστάσεις ξεκινώντας από τα αντλιοστάσια.

o Έχει δημιουργηθεί ενεργειακή κοινότητα Φλώρινας Πρεσπών για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με στόχο τον εκμηδενισμό των καταναλώσεων των δύο δήμων, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

• Δημιουργήθηκαν ή βελτιώθηκαν οι βασικές κοινωνικές υποδομές στο Δήμο μας

o Αναβαθμίστηκαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης ενώ προστέθηκαν αίθουσες και εργαστήρια.

o Ιδρύθηκε και στελεχώθηκε με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, νοσηλεύτριες και πλήρωμα ασθενοφόρου. Υλοποιείται πρόγραμμα αναβάθμισης από το υπουργείο υγείας, ήδη Αναβαθμίστηκε το κτίριο και αναμένεται ο εξοπλισμός του οποίου ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί ενώ ο διαγωνισμός για το ασθενοφόρο βγήκε άγονος και θα επαναπροκηρυχτεί. Η Πρέσπα εντάχθηκε στο πρόγραμμα των κινητών Ιατρικών Μονάδων για προληπτικές εξετάσεις όλου του πληθυσμού ανά διετία.

o Ενισχύθηκε η μονάδα του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι με νέο ηλεκτροκίνητο όχημα και μονιμοποιήθηκε το προσωπικό της και μαζί με την υπηρεσία του κέντρου κοινότητας παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες στους πιο αδύμαμους.

o Ξαναλειτούργησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη με το πρόγραμμα POLIPRESPA και πλέον συνεχίζουμε με τις δικές μας δυνάμεις και σε συνεργασία με τον δραστήριο σύλλογο γονέων του Δημοτικού σχολείου Αγίου Γερμανού με πλήθος δράσεων (επιστημονικών, πολιτιστικών, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.λπ.) σε καθημερινή βάση.

o Ολοκληρώνεται μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης το Πατουλίδειο Αθλητικό κέντρο ενώ μελετάται η περαιτέρω επέκτασή του (Master Plan & έργα επέκτασης).

o Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου πνευματικού κέντρου του Δήμου Πρεσπών στην Καλλιθέα με χρηματοδότηση των έργων από το LEADER και του εξοπλισμού από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ. Ένας νέος χώρος παραστάσεων, προβολών, και συνεδρίων με υποδομές για ταυτόχρονη μετάφραση θα είναι έτοιμος από τη νέα χρονια για να στηρίξει τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

o Γίνονται πλέον τακτικά δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης των παιδιών και των νέων στις βασικές υποδομές του Δήμου (Αθλητικό Στάδιο, Βιβλιοθήκη, ΚΔΑΠ) όλο το χρόνο.

• Ενισχύουμε την Πρέσπα σαν τουριστικό προορισμό και όχι αξιοθέατο, με πιο σημαντική βέβαια παρέμβαση την διάνοιξη συνοριακής διάβασης που θα ενώσει τα τρία μέρη της λίμνης σε ενιαίο διασυνοριακό προορισμό που θα αξίζει να σταθεί μεταξύ Αχρίδας και Μετεώρων αλλά να διακριθεί μεταξύ των σημαντικότερων οικοτουριστικών προορισμών στην Ευρώπη.

o Εκδόθηκε για πρώτη φορά γενικός τουριστικός οδηγός των Πρεσπών, (για την ακρίβεια δύο) και χάρτης που περιλαμβάνει και αναδεικνύει το σύνολο του Δήμου.

o Έχουν ενταχθεί και δημοπρατούνται έργα, καθαρισμού, σήμανσης και ανάδειξης μονοπατιών συνολικού μήκους 60 χιλιομέτρων μαζί με 5 σημεία θέας και δασικής αναψυχής συνολικού προϋπολογισμού 500.000€.

o Υποβλήθηκε αίτημα παραχώρησης της περιοχής της πλάζ στην Κούλα έκτασης 30 στρεμμάτων και εκπονήσαμε σχέδιο ανάπτυξης οικοτουριστικών δραστηριοτήτων με κάμπινγκ χωρητικότητας 100 σκηνών και τροχόσπιτων, αγορά τοπικών προϊόντων, κέντρο ναυταθλητικών δραστηριοτήτων κλπ.

o Εντάχθηκε στον Πυλώνα ΙΙΙ του προγράμματος Δίκαιης μετάβασης η αναβάθμιση του χιονοδρομικού Πισοδερίου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

o Υλοποιήθηκαν αναπλάσεις σε 5 οικισμούς του Δήμου (Κρυσταλλοπηγή, Βατοχώρι, Κώτα, Μικρολίμνη, Πλατύ), έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αστικής Αναζωογόνησης η Καλλιθέα ενώ εκπονήθηκαν ή εκπονούνται μελέτες για Λαιμό, Βροντερό, και Καρυές.

• Προωθούμε συστηματικά και με συνέπεια τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που ελπίζουμε στα επόμενα λίγα χρόνια να αλλάξουν την μορφή της περιοχής

o Τη διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό. Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την κατασκευή των υποδομών εκατέρωθεν των συνόρων ύψους οκτώ περίπου εκατομμυρίων από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα πΓΔΜ και έχουν εκπονηθεί οι προμελέτες. Εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και οι οριστικές μελέτες με την προοπτική στο τέλος του 2023 τα σχετικά έργα και στις δύο πλευρές των συνόρων να ενταχθούν στο INTERREG Ελλάδας Βορείου Μακεδονίας όπου υπάρχει ήδη πίστωση 8 εκ. € και στη συνέχεια να υλοποιηθούν.

o Την κατασκευή του νέου αρδευτικού Πρεσπών προϋπολογισμού 20,7 εκ. € που εκτελείται από το 2021 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 με την προοπτική το 2024 οι αγρότες να καλλιεργούν ποτίζοντας με το νέο δίκτυο.

o Την επίλυση του διπλού προβλήματος του Αγ Γερμανού (ρυμοτομικό – ιδιοκτησιακό) που το εμποδίζει να παίξει το ρόλο του στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πολεοδομική προμελέτη και είναι σε εξέλιξη η προανάρτηση της πρότασης πολεοδόμησης. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η ολοκλήρωση της μελέτης και η έγκριση του νέου ρυμοτομικού μέσα στο 2024, οπότε θα εγκριθεί η χρηματοδότηση της μελέτης αλλαγής ρυμοτομικού, είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ιδιοκτησιακού. Η νέα πολεοδομική μελέτη δεν είναι απλώς ένα άλλο ρυμοτομικό αλλά ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για το χωριό που θα οδηγήσει σε επεμβάσεις που θα το αναβαθμίσουν σαν τόπο κατοικίας και τουριστικό προορισμό. Μαζί με την αναβάθμιση του νερόμυλου που υλοποιεί τώρα η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και της Βυζαντινής συλλογής που ετοιμάζει η Εφορία Αρχαιοτήτων Φλώρινας στο επόμενο διάστημα ο Άγιος Γερμανός θα αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης της περιοχής μας.

o αθώς και πλειάδα άλλων παρεμβάσεων, όπως αναπλάσεις πέντε οικισμών, , έργα βόσκησης, κλπ.

Ο Δήμος Πρεσπών είναι ο μικρότερος ηπειρωτικός και ο πιο αραιοκατοικημένος Δήμος της χώρας, με αποτέλεσμα σαν οργανισμός, τουλάχιστον μέχρι στιγμής να μην έχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτεί ο ίδιος τα έργα του αλλά ούτε και το απαραίτητο προσωπικό για να έχει τεχνική επάρκεια για να τα υλοποιεί. Παρόλα αυτά αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία προσανατολίζοντας διαθέσιμους πόρους στην κάλυψη των αναγκών του

1. Από το ΕΣΠΑ όπου καταθέσαμε πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο ύψους 13 εκ. για το μέτρο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.

2. Τα προγράμματα INTERREG, όπου υλοποιήσαμε 7 σύνθετες πράξεις με προϋπολογισμό πάνω από 5 εκατομμύρια € ενώ επιπροσθέτως έχει ενταχθεί και η μελέτη για το μεγάλο έργο της συνοριακής διάβασης και υπάρχει και διαθέσιμα 8 εκατομμύρια στη νέα προγραμματική περίοδο για τα σχετικά έργα.

3. Την αξιόλογη δωρεά του προγράμματος POLIPRESPA από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που διεκδικήθηκε συνολικά από όλους τους φορείς των Πρεσπών και καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες που κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να κάνει. Το πρόγραμμα αυτό βοήθησε σε μια δύσκολη περίοδο να βελτιωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες που τώρα πλέον συνεχίζουν να λειτουργούν με δικές μας δυνάμεις

4. Το Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από το οποίο διεκδικούμε και παίρνουμε χρήματα για έργα που δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Έχουμε ήδη πάρει περίπου 1,5 εκ. € (για τα σχολεία, το Πατουλίδειο και το δρόμο της συνοριακής διάβασης Λαιμού)

Θέλω να υπογραμίσω ότι η πιο αποτελεσματική πολιτική μας είναι η συνεργασία, συνεργασία με τους φορείς και συλλογικότητες της Πρέσπας, με όμορους Δήμου στην περιφέρεια και τις γειτονικές χώρες, με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και βεβαίως την κεντρική κυβέρνηση. Δεν πείσαμε τους πάντες με την πρώτη συζήτηση όπως τελικά προωθήσαμε, νομίζω με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, τα συμφέροντα της περιοχής μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Στην περίοδο που μας πέρασε εξυγιάναμε τον Δήμο, αναβαθμίσαμε τις δημοτικές υπηρεσίες, ολοκληρώσαμε τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, υλοποιήσαμε έργα και παρεμβάσεις ύψους 10 εκ. €, και το κυριότερο, επιλύσαμε ή δρομολογήσαμε την επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχής μας από την απελευθέρωση (ιδιοκτησιακό Αγ. Γερμανού), από την εποχή της Χούντας (συνοριακή διάβαση) , Πυροσβεστικο κλιμάκιο, ή από τη δημιουργία του Δήμου μας (Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο). Ταυτόχρονα προωθήσαμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας για την επόμενη δεκαετία. Όλα αυτά έγιναν εφικτά με σκληρή και συστηματική προσπάθεια από τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπηρεσιακούς και για αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω από την καρδιά μου.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments