Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
newage invitations newamazingideas Προσκλητήρια γάμου και βάπτισης Γάμος Βάπτιση Πρωτόγερος Πέτρος Πρωτόγερου Κατερίνα 2467081694
ΑρχικήΕξελίξειςΠολιτικήΟμιλία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ: “Ο...

Ομιλία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ: “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο – Χτίζοντας Γέφυρες Φροντίδας

Ακολουθήστε μας

17,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Ομιλία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ: “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο – Χτίζοντας Γέφυρες Φροντίδας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026, στο 10ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ: “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο – Χτίζοντας Γέφυρες Φροντίδας.

«Είναι πάντα πολύ μεγάλη χαρά για μένα να είμαι στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, που είναι κάπως σαν θεσμός και δε σας κρύβω ότι απολαμβάνω τη συνεργασία μου μαζί σας.

Ενώ διαπραγματεύεστε κάτι από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να συμβούν στη ζωή ενός ανθρώπου, το να είσαι αντιμέτωπος με τον καρκίνο, είτε ο ίδιος είτε μέλη της οικογενείας σου, το κάνετε με έναν τρόπο διεκδικητικό μεν, αλλά απολύτως καλόπιστο και πολιτισμένο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα. Θέλω να ξεκινήσω με τα αποτελέσματα του Προγράμματος Προλαμβάνω, το οποίο ίσως είναι και η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από όλες, όσες έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι από τα Προγράμματα του Προλαμβάνω, έχουν ήδη σωθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Το χιλιάδες δεν είναι ρητορικό σχήμα, είναι κατά κυριολεξία χιλιάδες. Εάν αθροίσεις τα ευρήματα από τα προγράμματα αυτά και από τα καρδιαγγειακά, έχουμε βρει ευρήματα συνολικά σε 178 χιλιάδες ανθρώπους και έχουμε οδηγήσει σε θεραπεία 178 χιλιάδες ανθρώπους. Από αυτούς πάνω από τους μισούς είναι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν με καρκίνο και οι οποίοι σήμερα είναι σε θεραπεία, χάρη στη μεγάλη μεταρρύθμιση που λέγεται πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ και στις προληπτικές εξετάσεις.

Δεύτερον, με την όλη αλλαγή του τρόπου που οργανώσαμε τα ραντεβού στις δημόσιες δομές με γιατρό μέσω του «myhealth app» και μέσω του «1566», έχει υπάρξει πραγματικά σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα και στην πρόσβαση των ασθενών για να βρουν ειδικευμένο γιατρό ώστε να πάρουν μια γνώμη ή μια πρώτη θεραπεία και μια παρακολούθηση το οποίο επίσης πιστεύω ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ο οποίος πλέον εξελίσσεται σε ένα πολύ μεγάλο εργαλείο δημόσιας υγείας αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών που είχαμε πρωτοπαρουσιάσει εδώ σε προηγούμενο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ και ήδη είναι στη διαδικασία που οι ογκολόγοι πλέον το χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο.

Σε νομοσχέδιό μας το οποίο βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση περίπου σε 10 μέρες από σήμερα, προσθέτουμε άρθρο όπου εξελίσσουμε το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών σε app για το κινητό τηλέφωνο όπου θα μπορούν οι ογκολογικοί ασθενείς και οι γιατροί τους να χρησιμοποιούν πλέον και σε μορφή όχι απλώς διαδικτυακού ιστότοπου και ηλεκτρονικού φακέλου αλλά και σε application στο κινητό τους τηλέφωνο.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας τόσο μεταξύ της κοινότητας των ογκολογικών ασθενών που έχουν να μοιραστούν μεταξύ τους σίγουρα πολλές εμπειρίες για το ποια ήταν η πρακτική και πραγματική αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου από τον καθένα από αυτούς στον ίδιο και στις οικογένειές τους, αλλά και μεταξύ των γιατρών, να μπορούν ευκολότερα να έχουν επαφή, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, διαγνωστικές εξετάσεις, να κάνουν ψηφιακά ογκολογικά συμβούλια και όλα αυτά τα οποία πιστεύουμε ότι αποτελούν πια ένα πολύ μεγάλο εργαλείο. Ήδη τα ψηφιακά ογκολογικά συμβούλια είναι πραγματικότητα στα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας από τον περασμένο Ιούλιο και αυτό είναι επιπλέον ένα πολύ μεγάλο βήμα εμπρός στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο.

Θέλω να σας πω ότι το τελευταίο πράγμα το οποίο τώρα σχεδιάζουμε και είναι σε φάση υλοποίησης, είναι ότι σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας για την περίοδο ’26-’30, δεσμεύουμε ένα μεγάλο ποσό για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ως Υπουργείο Υγείας το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο το οποίο αποτελεί μεγάλη ευθύνη για εμάς να γίνει πραγματικότητα. Θέλω να στοχοθετήσω την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επικεφαλής της ομάδας εργασίας για αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης, γιατί έχετε την εμπιστοσύνη των ογκολογικών ασθενών. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον καλύτερο που να μπορεί να συνενώσει την διυπουργική ανάγκη να σχεδιάσουμε ένα εθνικό σχέδιο το οποίο τελικά θα μας πει πού βρισκόμαστε σήμερα, πού θέλουμε να πάμε και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας. Αυτό είναι κάτι πολύ ευρύτερο από ένα Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και από την εισαγωγή ενός καινοτόμου φαρμάκου και έχει να κάνει με την ολιστική αντιμετώπιση πλέον του καρκίνου μέσα στην κοινωνία μας και στις επιπτώσεις που η εμφάνιση μίας ογκολογικής ασθένειας σε ένα άτομο ή σε μία οικογένεια φέρνει στην καθημερινότητά τους και πώς ένα κράτος οργανωμένο, που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει, στο μέτρο του εφικτού, να αντιμετωπιστούν οι πολυποίκιλες επιπτώσεις που αυτή η νέα πραγματικότητα φέρνει στη ζωή ενός ανθρώπου.

Πιστεύω ότι με τον τρόπο που συνεργαζόμαστε θα μπορούμε σε λίγους μήνες να έχουμε βάλει ένα πλαίσιο στο οποίο και οι διάδοχοί μου στο Υπουργείο Υγείας και οι επόμενες Κυβερνήσεις θα μπορούν πλέον να το ακολουθήσουν ως ένα πραγματικό οδηγό για το πώς θα κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, που είναι τελικά και η πολύ μεγάλη μας ευθύνη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες μέσω ΕΟΠΥΥ για να αποζημιώνονται οι βιοδείκτες. Το κέντρο ανοσοθεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου θα παραδοθεί μέχρι το Πάσχα και θα είναι έτοιμο σε λειτουργία. Το νοσοκομείο Σωτηρία και το ακτινοθεραπευτικό του κέντρο θα παραδοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα είναι το μεγαλύτερο ακτινοθεραπευτικό κέντρο στην Ελλάδα με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα. Και αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα μπρος.

Η πρώτη ογκολογική κλινική της κεντρικής Ελλάδος στη Λαμία θα εγκαινιαστεί και αυτή περίπου μετά το Πάσχα. Όλα αυτά είναι μεγάλα βήματα εμπρός για τη θεραπεία του καρκίνου στην Ελλάδα Πιστεύω ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γίνονται τόσα πολλά βήματα για τη θεραπεία του καρκίνου. Και το τελευταίο που θέλω να πω, και είναι αυτό που με απασχολεί πάρα πολύ, είναι πώς θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, για την παραγωγή καινοτόμων θεραπειών στις δημόσιες δομές, κυρίως διότι μόνο μέσω αυτού του τρόπου θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κόστος αυτών των θεραπειών στο εύρος των ασθενών που πραγματικά θα το χρειαστούμε τα επόμενα χρόνια. Διότι αν δείτε την αύξηση της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων θα διαπιστώσετε ότι μεταξύ 2023-2024 είχαμε 0% αύξηση. Αλλά μεταξύ 2024-2025 είχαμε περίπου 10% αύξηση.  Αυτό το 10% είναι μόνο στα ογκολογικά φάρμακα, όπου είχαμε στο μητρώο που έχουμε πια φτιάξει και λειτουργούμε εδώ και 1,5 χρόνο των ασθενών που χρειάζονται τις εξειδικευμένες ακριβές ανοσοθεραπείες και χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών,  σχεδόν διπλασιασμό των ΑΜΚΑ.  Από τα 12.000 ΑΜΚΑ του ’24, ξεπεράσαμε τα 21.000 ΑΜΚΑ το ’25. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ μεγάλη, προϊόντος του χρόνου, ανάγκη τέτοιου τύπου θεραπειών, που προφανώς θα στρέψουν σε πολύ μεγάλη πρόκληση τους προϋπολογισμούς του Εθνικού Συστήματος, αν αυτή η τάση συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.  Άρα για να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε και εμείς, όπως και άλλες χώρες το έχουν κάνει, στην δική μας παραγωγή τέτοιου τύπου θεραπειών και μπορεί πια η τεχνολογία το επιτρέπει να το κάνουμε και το δημόσιο θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτό με πολύ μεγάλη ταχύτητα και είναι ένα από τα πράγματα που το θεσμικό του πλαίσιο θέλω να φτιάξω μέσα στο 2026 ώστε να μείνει ως παρακαταθήκη για τους επόμενους υπουργούς».


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
newage luxury wedding invitations
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias

Ακολουθήστε μας:

17,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments