Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξελίξειςΕυρώπηΕίναι η στιγμή να δείξουμε στη νέα γενιά ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε...

Είναι η στιγμή να δείξουμε στη νέα γενιά ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ήπειρο στην οποία ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Είναι η στιγμή να δείξουμε στη νέα γενιά ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ήπειρο στην οποία ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του, να αγαπάει όποιον θέλει και να στοχεύει όσο ψηλά θέλει. Μια ήπειρο συμφιλιωμένη με τη φύση, η οποία ανοίγει τον δρόμο προς τις νέες τεχνολογίες. Μια ήπειρο ενωμένη στην ελευθερία και στην ειρήνη. Αυτή είναι η ευκαιρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί για μία ακόμα φορά στο κάλεσμα της ιστορίας. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σκιαγράφησε τις κυριότερες προτεραιότητες και τις εμβληματικές πρωτοβουλίες για το επόμενο έτος, με βάση τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν μια ενεργειακή κρίση, υποδέχθηκαν στα σπίτια τους εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, στον μεγαλύτερο εκτοπισμό ανθρώπων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνωσαν την οικονομία με πρωτοφανείς ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Η ΕΕ, για άλλη μια φορά, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, στη διάρκεια ενός ακόμη έτους πρωτοφανών προκλήσεων. 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2022 και το 2023 στον ιστότοπο ec.europa.eu/soteu2023  

Στην ομιλία της, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που πρότεινε η Επιτροπή:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

• Διοργάνωση σειράς διαλόγων με τη βιομηχανία σχετικά με τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, για την ανάπτυξη μιας προσέγγισης για κάθε βιομηχανικό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας.

• Πρόταση μιας ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων για την αιολική ενέργεια που θα συμβάλει στην άμβλυνση των προκλήσεων της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας της ΕΕ· περισσότερη επιτάχυνση της αδειοδότησης  και βελτίωση των συστημάτων πλειστηριασμών.

• Έναρξη έρευνας κατά των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα.

 • Έναρξη στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

 • Διοργάνωση νέας συνόδου κορυφής των κοινωνικών εταίρων, που θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις —από τις ελλείψεις δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού, έως τις αλλαγές που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη.

• Διορισμός απεσταλμένου της ΕΕ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο οποίος θα υπάγεται στην/στον πρόεδρο της Επιτροπής.

• Υποβολή νομοθετικών προτάσεων για τη μείωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 25 %, ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

• Αίτημα προς τον Μάριο Ντράγκι για την εκπόνηση έκθεσης σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ώστε να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η ΕΕ να παραμείνει ανταγωνιστική, ενώ παράλληλα θα ηγείται της καθαρής μετάβασης.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

• Πρωτοβουλία για τη διάθεση υπολογιστών υψηλών επιδόσεων σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης για την κατάρτιση των μοντέλων τους.

• Στήριξη της δημιουργίας μιας διεθνούς ομάδας που θα συγκεντρώνει επιστήμονες, εταιρείες τεχνολογίας και εμπειρογνώμονες, με σκοπό τον εντοπισμό των ευκαιριών και των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης.

• Συνεργασία με τον επιχειρηματικό τομέα ώστε να καθοριστούν ελάχιστα παγκόσμια πρότυπα για την ασφαλή και δεοντολογική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

• Πρόταση παράτασης της προσωρινής προστασίας για τους Ουκρανούς στην ΕΕ.

 • Εφαρμογή της πρότασης για διευκόλυνση για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις την επόμενη τετραετία.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

• Επέκταση των εκθέσεων της ΕΕ για το κράτος δικαίου σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες, που θα μπορέσουν να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.

• Δρομολόγηση μιας σειράς αναθεωρήσεων πολιτικών προ της διεύρυνσης για να εξεταστεί με ποιο τρόπο ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστεί ο κάθε τομέας της ΕΕ σε μια πιο διευρυμένη Ένωση.

• Παρουσίαση ιδεών στη συζήτηση των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΥΦΗΛΙΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

• Πρόταση νέας στρατηγικής προσέγγισης για την Αφρική, με σκοπό την ανάπτυξη αμοιβαίας επωφελούς εταιρικής σχέσης για κοινά ζητήματα των δύο ηπείρων.

 • Διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024, η φετινή ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είναι μια σημαντική στιγμή για την ενημέρωση και τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών και όχι μόνο αυτών, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ και το τι κάνει για τους Ευρωπαίους πολίτες και μαζί με αυτούς.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις προτάσεις της προέδρου ή σχετικά με την ΕΕ γενικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας γραπτά ή τηλεφωνικά και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και στην ουκρανική και τη ρωσική γλώσσα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του Κέντρου Επικοινωνίας Europe Direct, που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments