Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕξελίξειςΕπιχειρηματικότητα“Η Elicio και η BayWa r.e. νικητές του πρώτου εμπορικού διαγωνισμού πλωτής...

“Η Elicio και η BayWa r.e. νικητές του πρώτου εμπορικού διαγωνισμού πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο”

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

“Η Elicio και η BayWa r.e. νικητές του πρώτου εμπορικού διαγωνισμού πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο”

Ορόσημο αποτελεί για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, η κοινοπραξία μεταξύ της Elicio, διεθνούς παραγωγού αιολικής ενέργειας, και της BayWa r.e., εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παροχής λύσεων, όπως ανακοινώθηκε από τον Bruno le Maire, υπουργό Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής και Ψηφιακής Κυριαρχίας, και τον Roland Lescure, εντεταλμένο υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας, ως νικητές του διαγωνισμού AO5 στη Γαλλία για την ανάπτυξη του πρώτου εμπορικού πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο.

Η ανάθεση είναι το αποτέλεσμα ενός ανταγωνιστικού διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2021 για ένα υπεράκτιο πλωτό αιολικό έργο ισχύος 230 έως 270 MW, το οποίο βρίσκεται νότια της Βρετάνης, στα ανοικτά των ακτών του Lorient.

Το πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο «Pennavel» πρόκειται να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο του ενεργειακού τοπίου της περιοχής. Το αιολικό πάρκο αναμένεται να παράγει περίπου το 30% της σημερινής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας της Βρετάνης και να παρέχει ενέργεια σε πάνω από 450.000 κατοίκους ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Το Pennavel θα είναι το πρώτο εμπορικό πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο στο οποίο θα χορηγηθεί μακροπρόθεσμη σύμβαση επί διαφορών (CfD). Το έργο επωφελείται από μια εξασφαλισμένη σύνδεση με το δίκτυο με την RTE, τον διαχειριστή του γαλλικού συστήματος μεταφοράς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα περιουσιακά στοιχεία μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του υπεράκτιου υποσταθμού και των καλωδίων εξαγωγής.

Οι μέτοχοι της κοινοπραξίας αισθάνονται μεγάλη τιμή που επιλέχθηκαν να οδηγήσουν την ενεργειακή μετάβαση στο επόμενο επίπεδο στη Βρετάνη, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς εταίρους. 

Πρόκειται για τη δεύτερη πρόσφατη επιτυχία της Elicio και της BayWa r.e. στον τομέα της πλωτής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 960 MW Buchan στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σκωτίας, μαζί με έναν τρίτο εταίρο. Αυτό το σημαντικό ορόσημο εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της Elicio και της BayWa r.e. στον παγκόσμιο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως ηγέτιδες εταιρείες πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Τοπική δέσμευση με παγκόσμιο αντίκτυπο

Η τοπική συμμετοχή και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονταν στο επίκεντρο του σχεδιασμού του έργου Pennavel: η κοινοπραξία βραβεύτηκε με τον τίτλο«Breizh Content». Επιπλέον, υπέγραψε το χάρτη δέσμευσης βιομηχανικού τοπικού περιεχομένου για πέντε περιφερειακά συμπλέγματα της Γαλλίας.

Το Pennavel έχει αναπτυχθεί και συγκροτηθεί σχολαστικά από τις έμπειρες ομάδες της κοινοπραξίας, μαζί με πολλούς ειδικούς συμβούλους και με εμπειρία από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα ένα σταθερό και ισχυρά θεμελιωμένο έργο. Η ανάπτυξή του συντονίστηκε μέσω στενών διαβουλεύσεων με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών αλιέων, περιβαλλοντικών εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της βιομηχανίας.

Η κοινοπραξία έχει δεσμευτεί πλήρως για την επιτυχία αυτού του έργου. Θα το επιτύχει αυτό, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ανάγκες και τις επιθυμίες της περιοχής και των τοπικών κοινοτήτων, βρισκόμενη σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και προωθώντας παράλληλα τη διαφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Η κοινοπραξία δεσμεύεται να δαπανήσει 5 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της ανάπτυξης κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το έργο στις περιοχές της Βρετάνης και του Pays de la Loire. Μέσω συλλογικής χρηματοδότησης, ο τοπικός πληθυσμός θα έχει την ευκαιρία να επενδύσει στο έργο αυτό. Επιπλέον, το πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ώρες εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και περισσότερες από 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον φιλόδοξο στόχο της γαλλικής κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία περίπου 50 υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2050 και να υλοποιήσει την εντυπωσιακή ισχύ των 45 GW, το έργο Pennavel είναι καθοριστικό για την προώθηση της πλωτής αιολικής βιομηχανίας στη Γαλλία.

O Alain Janssens, CEO της Elicio, δήλωσε: “Η Elicio προσφέρει ένα μοναδικό σύνολο συλλογικών και ατομικών δεξιοτήτων σε αυτή την κοινοπραξία και είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που αυτό αναγνωρίστηκε με την ανάθεση του διαγωνισμού AO5. Οπλισμένοι με την πρωτοποριακή εμπειρία μας στον υπεράκτιο τομέα και βασιζόμενοι στο επιτυχημένο μας ιστορικό στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας στη Γαλλία, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλουμε στην επιτυχία ανταγωνιστικών πλωτών υπεράκτιων έργων στη Γαλλία, συνδυάζοντας την άριστη εκτέλεση του έργου με ένα μοναδικό τοπικό αποτύπωμα. Η Elicio είναι υπερήφανη που προσθέτει αυτό το γαλλικό έργο στο ήδη εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών έργων της στο Βέλγιο και τη Σκωτία”. 

ΟMatthias Taft, CEO της BayWa r.e, πρόσθεσε:Είμαστε πανευτυχείς για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής και Ψηφιακής Κυριαρχίας, η οποία αναγνωρίζει την τεράστια δέσμευση και την ποιότητα του έργου που επιτελούν οι ομάδες της BayWa r.e. της και Elicio. Προσδοκούμε στη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας μας με την περιοχή και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης. Είναι μια περήφανη στιγμή για την κοινοπραξία και, καθώς ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο για την BayWa r.e. στην πλωτή υπεράκτια βιομηχανία, είμαστε ενθουσιασμένοι που εργαζόμαστε σε ένα τέτοιο έργο που αλλάζει τα δεδομένα και που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τα μελλοντικά πλωτά αιολικά πάρκα σε όλο τον κόσμο”.  

*****ΤΕΛΟΣ*****

Σχετικά με την Elicio:

Η Elicio είναι εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη. Παρούσα στην καρδιά των περιοχών, η δραστηριότητα του ομίλου καλύπτει την ανάπτυξη και τη λειτουργία αιολικών έργων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σερβία, την Ισπανία και τη Σκωτία.  

Η Elicio επωφελείται από την 20ετή επιτυχημένη εμπειρία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με 3 υπεράκτια αιολικά έργα σε λειτουργία στα ανοικτά των βελγικών ακτών, με 144 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος άνω του 1,1 GW. Επιπλέον, η Elicio εξασφάλισε τα δικαιώματα για την ανάπτυξη ενός πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος περίπου 1 GW στα ύδατα της Σκωτίας, μαζί με την BayWa r.e. και έναν τρίτο εταίρο. 

Στη στεριά, η Elicio κατέχει 38 αιολικά πάρκα σε λειτουργία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 363 MW. Η Elicio δραστηριοποιείται στη Γαλλία από το 2008, με 203 MW εγκατεστημένης ισχύος (κυρίως στην περιοχή της Βρετάνης) και 400 MW ισχύος υπό ανάπτυξη. 

Στην Elicio είμαστε μια ομάδα ενθουσιωδών πρωτοπόρων που αναλαμβάνουν μακροπρόθεσμη δέσμευση μαζί με όσους θέλουν να οδηγήσουν την ενεργειακή μετάβαση στο επόμενο επίπεδο. Με βασικό γνώμονα την αισιοδοξία, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης αιολικών πάρκων πρέπει να βασίζεται σε μια διαρκή σχέση που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και τον διάλογο.

Η Elicio ανήκει κατά 100% σε δημόσιους φορείς. Η ENODIA SC, η μητρική εταιρεία της Elicio, είναι μια αμιγώς διακοινοτική χρηματοδοτική εταιρεία (IPF) με χαρτοφυλάκιο άμεσων και έμμεσων συμμετοχών στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και διαφόρων δημόσιων οικονομικών σχηματισμών. 

Σχετικά με την BayWa r.e. AG (BayWa r.e.):

Στην BayWa r.e. we r.e.think energy – επαναπροσδιορίζουμε πώς παράγεται, πώς αποθηκεύεται και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η ενέργεια, ώστε να καταστεί δυνατή η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για το μέλλον του πλανήτη μας.

Είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, την παροχή υπηρεσιών, τη διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ενέργειας, έχουμε διασυνδέσει πάνω από 6GW εγκατεστημένης ισχύος στο δίκτυο, ενώ διαχειριζόμαστε έργα άνω των 10,5GW και απασχολούμε περισσότερους από 5.400 υπαλλήλους παγκοσμίως. Παράλληλα, είμαστε Ανεξάρτητος Παραγωγός Ενέργειας (IPP) με δραστηριότητα που επεκτείνεται στην εμπορία ενέργειας.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, έχουμε αναπτύξει με επιτυχία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας. Το 2019, το επιχειρηματικό μας χαρτοφυλάκιο επεκτάθηκε στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για την υλοποίηση ενός υπεράκτιου συνόλου έργων ισχύος άνω των 4 GW σε όλο τον κόσμο. 

Εκτός από τη Γαλλία, η BayWa r.e. δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον υπεράκτιο τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας: μέσω της συμφωνίας μίσθωσης ScotWind του Crown Estate Scotland, έχουμε εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού πάρκου 960 MW Buchan στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σκωτίας, μαζί με την Elicio και έναν τρίτο εταίρο. Στην Ιταλία, η BayWa r.e. κατέχει μια σειρά πλωτών υπεράκτιων έργων συνολικής ισχύος 2 GW. 

Αξιοποιώντας το παγκόσμιο δίκτυό μας, επιδιώκουμε την ανάπτυξη ενός πρόσθετου συνόλου έργων 7 GW σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο στην Ιταλία και σε άλλες χώρες.

Στη Γαλλία, η BayWa r.e. δραστηριοποιείται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, έχει ήδη εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία περίπου 400 MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας και διαχειρίζεται έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 1.100 MW. Η εταιρεία απασχολεί 350 υπαλλήλους σε περισσότερες από 10 τοποθεσίες στη Γαλλία, με περισσότερους από 50 στα γραφεία της στη Νάντη. 

Η BayWa r.e. συνεργάζεται με επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο για την παροχή εξατομικευμένων λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέσω της προσέγγισής μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επενδύουμε στρατηγικά σε πρωτοβουλίες εντός και εκτός εταιρείας που συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές για το κλίμα, ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία των Παρισίων και μας επιτρέπουν να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στον δρόμο μας προς τη βιωσιμότητα.

Κάθε μέρα, εργαζόμαστε σκληρά για να διαμορφώσουμε ενεργά το μέλλον της ενέργειας σε ένα ποικιλόμορφο, δίκαιο και εργασιακό περιβάλλον.

Μέτοχοί μας είναι η BayWa AG, μια παγκόσμια εταιρεία με 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών, και η Energy Infrastructure Partners, ηγέτιδα στις επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Recent Comments