enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη "Πριν χαθεί το όνειρο"

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη “Πριν χαθεί το όνειρο”

"Οι σύγχρονες Ελληνίδες είναι ίσως από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες στη σημερινή κοινωνία. Αρχικά να σημειωθεί ότι η Αλίκη είναι ένα 16χρονο κορίτσι που αναγκάστηκε να βρεθεί μόνη της με την αδερφή της και να την μεγαλώσει. Κάτι πολύ δύσκολο γιατί και η ίδια είναι ακόμη παιδί."
Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη "Πριν χαθεί το όνειρο"

Το πρώτο της βιβλίο «Πριν χαθεί το όνειρο» παρουσίασε πρόσφατα η Ηλιάνα Κλειτσογιάννη. Μία νέα συγγραφέας η οποία με το μυθιστόρημα της μας εξιστορεί πως είναι να κυνηγάς τα όνειρα σου και πως μπορούν να αλλάξουν ΠΡΙΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ…

Καλωσορίζουμε την Ηλιάνα στην ενημερωτική ιστοσελίδα enimerosou.gr

Συνέντευξη με τον Πέτρο Πρωτόγερο

Τι είναι η συγγραφή για εσένα Ηλιάνα, πότε και πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι;

Η συγγραφή για μένα είναι κομμάτι του εαυτού μου, νομίζω πως η ζωή μου θα ήταν μισή εάν δεν υπήρχε η συγγραφή σε αυτή. Το πότε και το πώς ξεκίνησε είναι δύο ερωτήματα που με πάνε αρκετά χρόνια πίσω. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω. Κρατάω ημερολόγιο από πολύ μικρή με σκοπό να θυμάμαι για πάντα τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μου. Ήμουν στο δημοτικό όταν διάβασα το πρώτο μου βιβλίο, την Πολυάννα με αφορμή μια εργασία της δασκάλας μας. Τότε κατάλαβα την αγάπη μου για τα βιβλία. Κατάλαβα ότι τα βιβλία σε ταξιδεύουν, σε βοηθούν να αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο. Έτσι λοιπόν, κάπου στα 15 αποφάσισα να βάλω τις σκέψεις μου σε μια τάξη και τελικά να πλάσω τον κόσμο της Αλίκης.

Έχεις επιρροές από άλλους συγγραφείς;

Δεν θα το έλεγα ακριβώς επιρροή. Ο κάθε συγγραφέας έχει το δικό του στυλ γραφής. Απλά ίσως κάποιοι συγγραφείς να αποτελούν κατά κάποιο τρόπο πηγή έμπνευσης. Έχω σίγουρα αγαπημένους συγγραφείς, οι οποίοι με τα βιβλία τους με βοήθησαν αρκετά με το πέρασμα του χρόνου. Η Έλενα Πόρτερ για παράδειγμα με την Πολυάννα υπήρξε η αφετηρία για μια σχέση δίχως τέλος ανάμεσα σε εμένα και τα βιβλία. Η J.K. Rowling είναι από τις αγαπημένες μου συγγραφείς και μαζί με τη Stephanie Meyes αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μένα. Η Λένα Μαντά και η Ρένα Ρώσση- Ζαίρη καθόρισαν το ποια είμαι και τι είδος μου ταιριάζει. Υπάρχουν όμως κι άλλοι συγγραφείς οι οποίοι με εμπνέουν κατά καιρούς και σίγουρα θα δείτε πολλά ονόματα συγγραφέων στην βιβλιοθήκη μου.

prin xathei to eneiro

Φαντάζομαι διαβάζεις πολύ. Πως επιλέγεις ένα βιβλίο;

Προσπαθώ να διαβάζω όσο περισσότερο μπορώ. Το story είναι αυτό που θα με κάνει κυρίως να επιλέξω ένα βιβλίο. Τα είδη που θα επέλεγα πιο εύκολα να διαβάσω είναι φαντασία και φυσικά ρομαντικά. Το κάθε βιβλίο σε τραβάει για διαφορετικό λόγο. Κάποιο μπορεί να σε τραβήξει από το εξώφυλλο και μόνο, άλλο από τον τίτλο. Σε κάποιο άλλο μπορεί να διαβάσεις την περίληψη και να αδημονείς για το τι μπορεί να γίνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Ή μπορεί απλά να αγαπάς πολύ έναν συγγραφέα και να διαβάζεις όλη τη δουλειά του. Το κάθε βιβλίο έχει το δικό του λόγο που θα σε κάνει να το διαβάσεις.

Το μυθιστόρημα «Πριν χαθεί το όνειρο» σε ταξιδεύει! Μίλησε μας για την Αλίκη, μία κοπέλα με τραγικό παρελθόν όπως περιγράφεις την ηρωίδα του βιβλίου.

Η Αλίκη είναι ένα ταλαιπωρημένο και βασανισμένο κορίτσι. Δέχεται το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο. Δεν είναι μια συνηθισμένη έφηβη εάν και εξωτερικά μοιάζει πολύ. Είναι ευαίσθητη, αγαθή, αγαπάει άνευ όρων και κάνει τα πάντα για να είναι οι γύρω της χαρούμενοι. Κρύβει κάθε της πόνο και θλίψη πίσω από ένα χαμόγελο και προσπαθεί να είναι δυνατή παρά τα όσα της έχουν συμβεί. Είναι μια έφηβη που αναγκάστηκε να μεγαλώσει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα κορίτσια της ηλικίας της. Ένα πλάσμα γεμάτο ατυχίες, προκλήσεις και διλήμματα. Ένα κορίτσι που το κλέβουν συνεχώς τα όνειρα. Το θέμα είναι εάν θα καταφέρει να κάνει τα όνειρά της τελικά πραγματικότητα ή εάν θα παραιτηθεί από αυτά.

iliana kleitsogianni

Αναφέρεις στο εξώφυλλο του βιβλίου ότι «η Αλίκη πρέπει να φανεί δυνατή για να μεγαλώσει την Αλέξα». Θεωρείς πως οι σύγχρονες Ελληνίδες είναι δυνατοί χαρακτήρες; Πως επηρεάζει ο στενός οικογενειακός κύκλος σήμερα τη γυναίκα ώστε να μεγαλώσει μόνη της ένα παιδί;

Οι σύγχρονες Ελληνίδες είναι ίσως από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες στη σημερινή κοινωνία. Αρχικά να σημειωθεί ότι η Αλίκη είναι ένα 16χρονο κορίτσι που αναγκάστηκε να βρεθεί μόνη της με την αδερφή της και να την μεγαλώσει. Κάτι πολύ δύσκολο γιατί και η ίδια είναι ακόμη παιδί.

Φυσικά και το περιβάλλον γύρω σου, ο οικογενειακός κύκλος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη περίπτωση. Όσο δυνατή και να είναι μια γυναίκα η σκέψη και μόνο ότι οι άνθρωποι της, η οικογένειά της θα είναι δίπλα της και θα τη βοηθήσουν να μεγαλώσει ένα παιδί της δίνει κουράγιο κι ακόμη περισσότερη δύναμη να ανταπεξέλθει τις όποιες δυσκολίες ίσως αντιμετωπίσει.

Περιέγραψε μας τη καθημερινότητα σου και πως διαχειρίζεσαι το χρόνο σου για να συγγράψεις;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό τον καιρό είμαι λίγο πιεσμένη χρονικά και δεν αφιερώνω όσο χρόνο θα ήθελα στη συγγραφή. Μου μένουν κάποια μαθήματα για το πτυχίο οπότε εστιάζω λίγο περισσότερο στη σχολή αυτό το διάστημα, παράλληλα εργάζομαι σε μία εταιρεία marketing στη Θεσσαλονίκη οπότε πρέπει να δίνω κι εκεί το 100%. Έτσι λοιπόν, δεν αφιερώνω τον χρόνο που θα ήθελα στη συγγραφή. Παρόλα αυτά κάθε μέρα ξεκλέβω λίγο χρόνο για να μπορέσω να αποτυπώσω τις σκέψεις της ημέρας σε ένα χαρτί και συνήθως το Σαββατοκύριακο που θα υπάρχει πιο ελεύθερος χρόνος να βάλω όλες αυτές τις σκέψεις σε μία τάξη.

iliana kleitsogianni

Μία φράση που σε αντιπροσωπεύει σήμερα;

Είναι μία φράση που έχει πει ένας Αμερικανός συγγραφέας ο Ναπολέον Χιλ, ‘’οτιδήποτε μπορεί να ονειρευτεί το μυαλό του ανθρώπου, μπορεί να το πετύχει’’.

Όταν γράφεις έχεις στο μυαλό σου τους αναγνώστες;

Πάντα έχω τους αναγνώστες στο μυαλό μου. Αρχικά, όταν γράφω γίνομαι πρώτα εγώ αναγνώστης. Έχει τύχη να γράψω κάτι κι όταν το διαβάσω να αλλάξω σχεδόν τα πάντα γιατί θεώρησα ότι σαν αναγνώστη δεν μου κινεί το ενδιαφέρον αυτό που διαβάζω. Η μεγαλύτερη επιτυχία και χαρά για έναν συγγραφέα θεωρώ πως είναι να μείνει ο αναγνώστης ευχαριστημένος από αυτό που διαβάζει, κι αν καταφέρει ο συγγραφέας να κάτι τον αναγνώστη να μπει μέσα στο βιβλίο του τότε μιλάμε για πραγματική επιτυχία. Έτσι λοιπόν είναι αδύνατον να μην σκέφτεσαι τους αναγνώστες σου καθώς γράφεις.

Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;

Φυσικά. Όχι μόνο στην εποχή μας, ανέκαθεν θεωρώ ότι υπήρχαν συγγραφείς που αποτελούσαν πρότυπα για τους νέους. Υπάρχουν συγγραφείς που με τα βιβλία τους, με την ιστορία που διαδραματίζονται μέσα από αυτά έχουν βοηθήσει νέους ώστε να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα, να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να πράξουν. Τα βιβλία είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις πράγματα για τη ζωή αλλά και για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Οπότε ναι, πιστεύω πως μπορεί κάποιος συγγραφέας να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους.

Κλείνοντας, ετοιμάζεις κάτι καινούριο; Ποιες οι σκέψεις σου για το επόμενο σου βιβλίο; Να αναμένουμε κάτι διαφορετικό αυτήν τη φορά;

Ναι. Ετοιμάζω κάτι καινούριο. Είναι σχεδόν έτοιμη η επόμενη μου δουλειά. Δεν θα αποκαλύψω πολλά για αυτό που έρχεται. Η επόμενη μου δουλειά χρειάστηκε πολύ προσοχή και αρκετή έρευνα, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο σε πραγματικά γεγονότα. Θα πω μόνο ότι στο επόμενο βιβλίο θα δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος. Στο ‘’Πριν χαθεί το όνειρο’’ είδαμε πως η οικογένεια και οι φίλοι στέκονται δίπλα σου όταν τους χρειάζεσαι, στο επόμενο θα δούμε τι θα συμβεί στους πρωταγωνιστές όταν δεν έχουν κανέναν δίπλα τους να τους στηρίξει. https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Filiana.kleitsogianni.author%2Fvideos%2F1459404187576390%2F&show_text=0&width=560

Ηλιάνα θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα στους επισκέπτες του enimerosou.gr που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Θα ήθελα αρχικά να τους ευχαριστήσω για την αγάπη τους προς εμένα και το έργο μου και θα ήθελα να τους θυμίσω να μην παραιτούνται ποτέ από αυτά που ονειρεύονται. Να κυνηγάν τα όνειρά τους μέχρι το τέλος, όσο μακρύς και δύσκολος αν φαίνεται ο δρόμος.

Πηγή: enimerosou.gr

Ηλιάνα Κλειτσογιάννη Ηλιάνα Κλειτσογιάννη Ηλιάνα Κλειτσογιάννη Ηλιάνα Κλειτσογιάννη Ηλιάνα Κλειτσογιάννη


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed