enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Ελένη Μάρκου, η Καστοριανή αθλήτρια που στα 25 της χρόνια βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας της. Έχουμε τη ευχάριστη θέση να την καλωσορίσουμε στην ιστοσελίδα μας www.enimerosou.gr σε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης με τον Πέτρο Πρωτόγερο:

Συνέντευξη με την Ελένη Μάρκου για τη μεταγραφή της στη Bundesliga

Το ότι είσαι γυναίκα η άνδρας αθλητής δεν αλλάζει κάτι. Το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα, η σκληρή δουλειά και η πειθαρχία. Για εμάς τις γυναίκες βέβαια για να δικαιωθείς σαν ποδοσφαιριστρια πρέπει να περάσεις από 40 κύματα.
Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Ελένη Μάρκου, η Καστοριανή αθλήτρια που στα 25 της χρόνια βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας της.

Ελένη Μάρκου Ελένη Μάρκου Ελένη Μάρκου Ελένη Μάρκου Ελένη Μάρκου Ελένη Μάρκου

Ελένη Μάρκου, η Καστοριανή αθλήτρια που στα 25 της χρόνια βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας της. Έχουμε τη ευχάριστη θέση να την καλωσορίσουμε στην ιστοσελίδα μας www.enimerosou.gr σε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης με τον Πέτρο Πρωτόγερο:

Ελένη πλέον σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, στη Bundesliga και με τη φανέλα της Έσσεν. Πως αισθάνεσαι;

Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη και δικαίωση κατά κάποιον τρόπο για όλους τους κόπους και τις θυσίες μου τόσα χρόνια, για όλες τις ώρες που δούλεψα και το κυριότερο για τους κόπους των γονέων μου. Είναι κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό, είμαι μέλος πλέον μια πολύ αναγνωρίσιμης ομάδας που πάντα έχει υψηλές προσδοκίες και στόχους κάθε ποδοσφαιρική σεζόν σε ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης αν όχι το καλύτερο .

Πιστεύεις ότι θα χρειαστείς χρόνο για να προσαρμοστείς στη Γερμανία και στις συνθήκες της νέας σου ομάδας;

Το θετικό είναι ότι ήρθα σε μια ομάδα που το περιβάλλον είναι πολύ φιλικό , από την πρώτη στιγμή προπονητής και παίκτριες με έβαλαν στο κλίμα και όλα ήρθαν πιο ομαλά. Το ομαδικό πνεύμα είναι κύριο χαρακτηριστικό εδώ και οι αρχηγοί της ομάδας παίρνουν την ευθύνη να βοηθήσουν. Όσο αφορά την χώρα το μοναδικό πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι η γλώσσα όμως είμαι πρόθυμη να μάθω και ήδη έχω ξεκινήσει μαθήματα .

eleni markou

Έχεις κατακτήσει πρωταθλήματα και αφήνεις στο παρελθόν Ελλάδα και Κύπρο με τις φανέλες του ΠΑΟΚ και Apollon Ladies. Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος στο Έσσεν;

Ο προσωπικός μου στόχος με την ομάδα μου αυτή την στιγμή είναι να πάμε όσο πιο ψιλά γίνεται στον Βαθμολογικό πίνακα πάντα θέλω να κερδίζω και να έχω υψηλούς στόχους όσο δύσκολοι και να φαίνονται. Στο ποδόσφαιρο μπορούν να συμβούν πολλά υπέχουν δύσκολες και πολύ ικανές ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα όμως πάντα ο στόχος είναι η πρώτη θέση.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ανεβαίνει ποιοτικά, δεν έχει όμως την απήχηση που θα έπρεπε καθώς και τα χρήματα. Στο εξωτερικό τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα στη Βρετανία ο ημιτελικός της Team USA με την Αγγλία έγινε τηλεοπτικό γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση της χρονιάς όπου συντονίστηκαν περισσότεροι από 11,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Πως σχολιάζεις όλα τα παραπάνω και τι περιμένεις να βρεις στη Bundesliga;

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται όσο θα έπρεπε για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Σε άλλες χώρες η απήχηση και η εξέλιξη αυξάνεται εκθετικά κάθε χρόνο. Το άθλημα αρχίζει και ανθίζει και πιστεύω, ότι σύντομα θα φτάσει τα επίπεδα των ανδρών όσο αφορά τις διαφημίσεις, την απήχηση και την αποδοχή των φιλάθλων. Η Bundesliga είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης χωρίς αμφιβολία, το επίπεδο είναι υψηλό και οι προσδοκίες από ομοσπονδία φιλάθλους και παράγοντες ομάδων πολύ μεγάλες .

eleni markou

Στο κολεγιακό πρωτάθλημα στις ΗΠΑ αναδείχθηκες κορυφαία παίκτρια για λογαριασμό του Monroe Community College. Είναι πολλά τα οφέλη που κέρδισες; Θεωρείς ότι η εμπειρία αυτή ήταν σημαντική για τα βήματα που θα διανύσεις στο Γερμανικό Γυναικείο Ποδόσφαιρο;

Η εμπειρία μου αυτή ήταν κάτι που με βοήθησε να βγω από το “comfort zone “ να μάθω μια ξένη γλώσσα άπταιστα να είμαι μακριά από την προστασία των δικών μου και να με κάνει να εξελιχθώ σαν άνθρωπο και σαν χαρακτήρα μέσα από τις δυσκολίες. Επίσης εκεί γνώρισα ανθρώπους που με βοήθησαν να βελτιώσω το παιχνίδι μου, την νοοτροπία και το σώμα μου σαν αθλήτρια. Ένας από αυτούς είναι ο Billy Sobolewski, ο προσωπικός μου γυμναστής στις ΗΠΑ. Από την εμπειρία αυτή μόνο θετικά έχω να λέω καθώς νιώθω έτοιμη για την νέα πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μου.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο σου ατού το οποίο θα σε βοηθήσει να αναδειχθείς στην ομάδα του Έσσεν;

Το μεγαλύτερο ατού ενός αθλητή πιστεύω είναι το μυαλό του, η νοοτροπία του, ο τρόπος που προσεγγίζει το παιχνίδι και ο τρόπος που ζει την κάθε μέρα προσπαθώντας να φτάσει στα όρια του. Προσπαθώ να να είμαι αθλήτρια αυτής της νοοτροπίας και αυτό θέλω να εκπροσωπώ! Αυτό πιστεύω είναι το ατού που θα βοηθήσει εμένα προσωπικά και την ομάδα μου.

eleni markou

Στην ίδια πλέον ομάδα, του Έσσεν αγωνίζεται και η Ελληνογερμανίδα αμυντικός Ειρήνη Ιωαννίδου, η οποία είναι και βασικό στέλεχος της ομάδας.

Την Ειρήνη δεν την ήξερα πριν έρθω στην ομάδα του Έσσεν, είναι μια αξιόλογη παίκτρια που έχει καταφέρει να παίζει πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο και είναι κάτι αξιοθαύμαστο. Είμαστε συμπαίκτριες πλέον κάθε μέρα προπονούμαστε για τον ίδιο στόχο, και είμαι ευγνώμων που με βοηθάει σε αρκετά κομμάτια όσο αφορά την ομάδα.

eleni markou

Έχεις αγωνιστεί και με την Εθνική Ελλάδος. Πως είναι να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο στη φανέλα σου;

Η εθνική είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ζωής μου. Είμαι περήφανη γιατί όταν παίζω με την φανέλα εκπροσωπώ την χώρα μου την οικογένεια μου τους φίλους μου τον προπονητή μου τις συμπαίκτριες μου και τον ίδιο μου τον εαυτό. Κάθε Έλληνας αθλητής θέλει να παίξει με το εθνόσημο στο στήθος είναι ευλογία κάτι τέτοιο και μεγάλη τιμή.

eleni markou

Ελένη τι είναι αυτό που σε έκανε να αγαπήσεις το ποδόσφαιρο;

Όλα όσο αφορά το ποδόσφαιρο ήρθαν φυσικά για μένα, δεν με έκανε κάτι συγκεκριμένο να το αγαπήσω. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έχω αναμνήσεις με μία μπάλα στα πόδια μου και να βλέπω παιχνίδια του Παναθηναϊκού στην τηλεόραση ακόμα και όταν δεν ήξερα καλά καλά τους κανόνες του αθλήματος.

Θα ήθελα να πω μια ιστορία που μου έχει εκμυστηρευτεί η μαμά μου. Είμαστε τρία κορίτσια στην οικογένεια. Η μαμά μου, μου είπε ότι λίγο πριν γεννηθώ ο γιατρός είπε στον μπαμπά μου ότι θα έχουν και πάλι κορίτσι. Κλασικά όπως οι περισσότεροι μπαμπάδες θέλουν γιο, η μαμά μου τον ρώτησε πως νιώθει πιστεύοντας ότι θα αντιδράσει ομώς ο μπαμπάς μου ήταν πολύ χαρούμενος και η μαμά μου του απάντησε, ναι αλλά τώρα δεν θα παίζει μπάλα και ο μπαμπάς μου της είπε ποιος το λέει αυτό; – ότι δεν θα παίζει μπάλα ;;; Και μπάλα θα παίζει και θα παίξει και εθνική. Από ότι φαίνεται βγήκε αληθινός. Χαίρομαι που ο μπαμπάς μου έχει τέτοια παιδεία .

eleni markou

Έχεις αποδείξει ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να πετύχεις πολλά. Ποιες είναι η θυσίες που χρειάζονται για να μπορέσει μία αθλήτρια να αναδειχθεί στο γυναικείο ποδόσφαιρο; Πως περιγράφεις την καθημερινή σου δραστηριότητα, πρώτα απ΄ όλα ως γυναίκα και έπειτα ως αθλήτρια;

Το ότι είσαι γυναίκα η άνδρας αθλητής δεν αλλάζει κάτι. Το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα, η σκληρή δουλειά και η πειθαρχία. Για εμάς τις γυναίκες βέβαια για να δικαιωθείς σαν ποδοσφαιριστρια πρέπει να περάσεις από 40 κύματα.

Προσωπικά η καθημερινότητα μου είναι είναι γεμάτη από συνήθειές που θα με βοηθήσουν να γίνω καλύτερη στο άθλημα μου. Διπλές προπονήσεις, φυσιοθεραπείες για να βοηθάω το σώμα μου, διατροφή, ανάλυση του παιχνιδιού μου καθώς και διάβασμα προσωπικό που αφορά την σχολή μου, γιατί εκτός από το σώμα πρέπει να γυμνάζω και το μυαλό μου. Εκτός από τις γνώσεις που κερδίζω με βοηθάει να είμαι σε εγρήγορση και να παίρνω πιο γρήγορα αποφάσεις στο γήπεδο .

eleni markou

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου μέχρι στιγμής και ποια είναι η μεγαλύτερη σου φιλοδοξία;

Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου πιστεύω δεν έχει έρθει, έχω πολλές φιλοδοξίες όμως μέχρι στιγμής πιστεύω η μεταγραφή μου σε αυτή την ομάδα ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Επίσης δεν θα μπορούσα να παραλείψω ότι για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον είμαι αθλήτρια της γερμανικής Rogon Sports management είναι τιμή μου να δουλεύω με τους καλύτερους στο άθλημα και να με εκπροσωπούν .

Περιέγραψε μας στην μέχρι τώρα πορεία σου το καλύτερο σου γκολ

Όλα τα γκολ έχουν την σημασία τους είτε όταν τα πετυχαίνω με εντυπωσιακό τρόπο είτε όχι, όποτε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα.

Ποιον έχεις πρότυπο και ποιον αφίσα στο δωμάτιο σου;

Αφίσα στο δωμάτιο μου δεν είχα κανέναν αθλητή όμως πάντα θαύμαζα και θα θαυμάζω τον Κριστιάνο Ρονάλντο για την νοοτροπία του και το τρόπο που προσεγγίζει το παιχνίδι γιατί το κάνει όπως κανένας άλλος ποδοσφαιριστής .

eleni markou

Θεωρείς ότι στις γυναικείες ομάδες υπάρχει μεγαλύτερη ζήλια μεταξύ των παικτριών από ότι στις αντρικές;

Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τον όρο ζήλια αλλά τον όρο ανταγωνισμό. Και στις γυναικείες και στις ανδρικές ομάδες υπάρχει αυτό το στοιχείο. Ο όρος ζήλια δεν είναι κάτι που με χαρακτηρίζει και ούτε με ενδιαφέρει αν υπάρχει καθώς και αν μερικοί το εκπροσωπούν κιόλας.

eleni markou

Σε ποια σημεία υπερτερούν οι γυναίκες έναντι των ανδρών στο ποδόσφαιρο κατά τη δική σου γνώμη

Προσωπικά πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παίζεται και από γυναίκες και από άνδρες το ίδιο απλά, τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, το γυναικείο χαρακτηριστικό είναι ότι η σκέψη εκτέλεσης μιας προσπάθειας είναι πολύ πιο γρήγορη και η αντίληψη, όμως επιμένω το ποδόσφαιρο είτε παίζεται από άνδρες είτε από γυναίκες έχει την δίκη του ξεχωριστή ομορφιά .

eleni markou

Τι μήνυμα μπορούμε να στείλουμε στα νέα κορίτσια που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στις ακαδημίες και στις ήδη νεαρές κοπέλες που αγωνίζονται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του Ελληνικού Γυναικείου Ποδοσφαίρου;

Θα ήθελα να τους δώσω σαν συμβουλή να μην τα παρατάνε ποτέ και ότι όλα είναι πιθανά. Ακόμα και αν υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν, που τους μειώνουν, απλά να θυμούνται ότι το καλό ποτέ δεν χάνεται. Ένα στιχάκι που πάντα είχα στο μυαλό μου λέει ότι αν οι άλλοι δεν γελάνε με τα όνειρα σου τότε δεν έχεις μεγάλα όνειρα .

eleni markou

Υπάρχουν προσωπικοί στόχοι εκτός γηπέδου που στους οποίους θέλεις να αναφερθείς;

Οι προσωπικοί μου στόχοι εκτός γηπέδου είναι να πάρω το πτυχίο μου ως Διατροφολόγος και όταν τελειώσω την καριέρα μου να ασκήσω το επάγγελμα καθώς και να υλοποιήσω κάποιες επιχειρηματικές ιδέες που έχω ως στόχο για το μέλλον .

Πως θα ήθελες να κλείσουμε τη συνέντευξη;

Θα ήθελα να κλείσω την συνέντευξη με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους πίστεψαν σε εμένα και ήταν κοντά μου, το βήμα έγινε όποτε τώρα Στόχος είναι η δουλειά και η βελτίωση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες για το οτιδήποτε. Καλή σεζόν και χωρίς τραυματισμούς σε όλους τους αθλητές.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό προφίλ της Ελένης Μάρκου στο facebook.

Πηγή: enimerosou.gr


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed