Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚοζάνηΕνότητα» - Λάζαρος Μαλούτας: Ποντοκώμης το ανάγνωσμα….

Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Ποντοκώμης το ανάγνωσμα….

Ακολουθήστε μας

17,771ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,726ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Ποντοκώμης το ανάγνωσμα….

Στις 29 Ιανουαρίου 2025, με ένα δελτίο τύπου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα: «Ποιούς στοιχειώνει το φάντασμα της Νέας Ποντοκώμης;».

Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης είναι ένα σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί απλά και μάλιστα μέσα από ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Ωστόσο, θεωρούμε απαραίτητο να παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες και διευκρινίσεις, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και ψευδείς εντυπώσεις.

1) Διανομή Οικοπέδων και Θέμα Πυλώνων

Τα οικόπεδα στη θέση εγκατάστασης του νέου οικισμού Ποντοκώμης διανεμήθηκαν στους δικαιούχους τον Ιανουάριο του 2019, χρονιά πολλαπλώς προεκλογική για όσους δεν θυμούνται. Η διανομή διενεργήθηκε  με τους πυλώνες της υψηλής τάσης  να ορθώνονται  πάνω από την περιοχή του νέου οικισμού, με ασαφές τοπίο ως προς το ποιος έφερε την ευθύνη για τη μετακίνησή τους.

2) Ευθύνες ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ για τη απομάκρυνση των Πυλώνων

Το δελτίο τύπου εμφανίζει τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ ως ενιαία οντότητα, μια διατύπωση που δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, ειδικά όταν γίνεται συζήτηση για την κατανομή των ευθυνών αναφορικά με τη μετακίνηση των πυλώνων.

Αρχικά, η ενιαία ΔΕΗ είχε αναγνωρίσει τη δική της ευθύνη και είχε δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από τη Νέα Ποντοκώμη. Ωστόσο, μετά τον Ιούνιο του 2017, όταν υιοθετήθηκε το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων υψηλής τάσης, την ευθύνη διαχείρισης των οποίων ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ μετέφερε την ευθύνη απομάκρυνσης των πυλώνων στον ΑΔΜΗΕ.

Την αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023, που είχαμε την ευθύνη  διαχείρισης στο Δήμο Κοζάνης, με δικές μας προσπάθειες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) γνωμοδότησε εγγράφως ότι η μετακίνηση των πυλώνων αποτελεί έργο κοινής ωφέλειας. Ως αποτέλεσμα αυτής της γνωμοδότησης, η ευθύνη υλοποίησης του έργου ανατέθηκε στον ΑΔΜΗΕ.

Σήμερα λοιπόν υπάρχει καθαρή εικόνα για την ευθύνη για την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης.

3) Διαδικασίες και Χρονοδιαγράμματα υλοποίησης Δημόσιων Έργων

Τα δημόσια έργα υλοποιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Όταν προκύπτουν βάσιμοι λόγοι για παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αυτές εγκρίνονται από τα συλλογικά όργανα του ιδιοκτήτη του έργου, έπειτα από τεκμηριωμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην περίπτωση της Νέας Ποντοκώμης, όλες οι παρατάσεις που δόθηκαν στον ανάδοχο του έργου, την περίοδο 2019-2023 εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα συλλογικά όργανα του Δήμου. Μάλιστα, υπέρ αυτών των αποφάσεων ψήφισε και η παράταξη που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Επιπλέον, την περίοδο 2019-2023, λόγω της πανδημίας του COVID-19, δόθηκαν γενικές χρονικές διευκολύνσεις σε όλα τα δημόσια έργα της χώρας, ώστε να προσαρμοστούν στα μέτρα προστασίας από την πανδημία, γεγονός που επιμήκυνε το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όλων των δημόσιων έργων. Σε κάθε περίπτωση αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για το έργο που επί των ημερών μας δημοπρατήθηκε.

4) Ανάδοχος του έργου

Στο δελτίο τύπου γίνεται αναφορά και στο όνομα του αναδόχου του έργου, με τρόπο που φαίνεται να δημιουργεί  διάφορους συνειρμούς.

Ωστόσο, αυτό που είναι ευρέως γνωστό στην Κοζάνη είναι ότι στις δημοτικές εκλογές του 2023, μέλος της οικογένειας του αναδόχου υποστήριξε εμφανώς την ίδια παράταξη που είχε στηρίξει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2019.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτείται πολλαπλή και συντονισμένη προσπάθεια από διάφορες πλευρές, ώστε η Νέα Ποντοκώμη να αποκτήσει τη μορφή που της αρμόζει και να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η μετεγκατάσταση ενός οικισμού είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γεμάτο προκλήσεις και προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι και η συγκεκριμένη μετεγκατάσταση θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό έλλειμμα στο άμεσο μέλλον, γεγονός που θα επηρεάσει την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ομαλά.

Η μετεγκατάσταση δεν μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο, όπως …έγινε η κατάργηση των μνημονίων, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται.

Είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, συνεννόηση και συνεργασία και βεβαίως πόρους.


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias
FIESTA VOIO 2026 | Το μεγαλύτερο μουσικό & κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

Ακολουθήστε μας:

17,771ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments