Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚοζάνη1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα

1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα

Σημαντικό, επίκαιρο και επιτυχημένο αποδείχθηκε το 1ο Συνέδριο για την καινοτομία και την κοινωνική συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που διοργάνωσε στην Κοζάνη το Υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας & Θράκης), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "1° ΣΥΝΕΔΡΙΩ για την Καινοτομία και την κοινω νεταιριστική επιχειρη""

#Σημαντικό, γιατί, όπως αποδείχθηκε, η Κοινωνική Οικονομία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, ενώ το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο ταιριάζει ατην ελληνική περιφέρεια και ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, που μετασχηματίζει την οικονομία της και διψάει για έξυπνες ιδέες και θέσεις εργασίας. Όπως προέκυψε εξάλλου, ο θεσμός των φορέων της αλληλέγγυας οικονομίας προσφέρεται για την υπηρέτηση των στόχων της συμπερίληψης, της ενσωμάτωσης και την καταπολέμηση των αποκλεισμών.

#Επίκαιρο, για τον τόπο μας που υφίσταται τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης και για την ελληνική κοινωνία. που αντιμετωπίζει τις πληθωριστικές πιέσεις και στρεβλώσεις στη διατροφική αλυσίδα. Επίσης επίκαιρο, γιατί η Κοινωνική Οικονομία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, ενώ το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής επεξεργάζεται αυτή την περίοδο θεσμικές βελτιώσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, και τέλος, γιατί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει συναφή εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

#Σημαντικό, γιατί αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη συνεδριακή προσπάθεια στον τομέα των ΚΟΙΝΣΕΠ, ενεργοποίησε τους εμπλεκόμενους, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή από τον κόσμο και έδωσε το έναυσμα για έναν δημιουργικό διάλογο στο θέμα.

Μπορεί να είναι εικόνα 13 άτομα

Μέσα από τη γόνιμη συζήτηση, απαντήθηκαν ερωτήματα για το πως δημιουργούνται οι ΚοινΣΕΠ, ποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές, μα το σημαντικότερο συμπέρασμα ήταν πως μέσα από τη δραστηριότητα τους δημιουργούνται ευκαιρίες ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Θέλω να ευχαριστήσω τη συνάδελφο Βουλευτή Επικρατείας Νεφέλη Χατζηιωαννίδου με την οποία συναποφασίσαμε τη δράση σε πρόσφατη επίσκεψή της στο ΥΜΑΘ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τον καθηγητή Κώστα Τσανακτσίδη που αγκάλιασε την πρωτοβουλία και συνέβαλε αποφασιστικά στη διοργάνωσή της, καθώς και τον Πρύτανη Θόδωρο Θεοδουλιδη, για τη φιλοξενία της διοργάνωσης και τη συμμετοχή του. Και φυσικά την φίλη Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, και υποστήριξε την εκδήλωση με την παρουσία της και την παρουσία των στελεχών του υπουργείου της.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και πλήθος

Ευχαριστώ, επίσης, τους ιδιαίτερα καταρτισμένους εισηγητές και εισηγήτριες, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Πρόδρομο Πύρρο, την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκη Δανδόλου, τη Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, την Διευθύντρια Τεχνικών Ελέγχων ΟΠΕΚΕΠΕ, Σταυρούλα Κουρμέντζα και την κα. Νίνα Διονυσίου, Δρ Γεωπόνο, υπάλληλο στο τμήμα προγραμμάτων φορέων της διεύθυνσης άμεσων ενισχύσεων και αγοράς, υπεύθυνη των μέτρων προώθησης γεωργικών προϊόντων και οίνου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιπλέον, ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Δρ. Στέλιο Κατωμέρη για την ουσιαστική συμμετοχή του.

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κώστας Τσανακτσίδης

Ακόμη, ευχαριστώ το ΕΒΕ Κοζάνης και φυσικά την Ένωση και τα μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τους άλλους συμμετέχοντες, για την εξαιρετική παρουσία τους.

Ο τόπος μας μπορεί! Μπορεί να πρωτοπορήσει, μπορεί να καινοτομήσει, μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις. Το αποδεικνύουμε σε κάθε αφορμή.

Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Στάθης Κωνσταντινίδης Βουλευτής


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments