Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚοζάνηΛάζαρος Μαλούτας: Η συμμετοχή των πολιτών και η οικονομική στήριξη από την...

Λάζαρος Μαλούτας: Η συμμετοχή των πολιτών και η οικονομική στήριξη από την πολιτεία βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας

Ακολουθήστε μας

17,771ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,726ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λάζαρος Μαλούτας: Η συμμετοχή των πολιτών και η οικονομική στήριξη από την πολιτεία βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας

Το επίκαιρο ζήτημα της κλιματικής ουδετερότητας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

 Η εκδήλωση με τίτλο «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» είχε ως στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει την προσπάθεια των ελληνικών πόλεων στην επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους, αλλά και στην επίτευξη της βιωσιμότητας, της αποδοτικότητας και της ανθεκτικότητάς τους.

Το «παρών» έδωσαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου, Ευθύμιος Μπακογιάννης. Επίσης, παρόντες ήταν γενικοί γραμματείς υπουργείων και εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».

Στην ημερίδα παρέστη και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος στο πλαίσιο της εισήγησής του αναφέρθηκε στο  κλιματικό συμβόλαιο του Δήμου Κοζάνης που κατατέθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε πως υφίστανται δύο βασικές προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πράξη, ώστε να υλοποιηθούν τα κλιματικά συμβόλαια όλων των ελληνικών πόλεων:

  1. Η  συμμετοχή/ενεργοποίηση/ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα συνεπάγεται αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, κινούμαστε, εργαζόμαστε. Στην ουσία χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων.  

  2. Η οικονομική ενίσχυση/στήριξη από την πολιτεία με χρηματοδότηση έργων και δράσεων, έτσι ώστε αυτές οι 6 ελληνικές πόλεις να πετύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2030  (20 χρόνια νωρίτερα από τον διακηρυγμένο ευρωπαϊκό στόχο.)

 Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των Μαρίας Βασιλάκου και Χρύσση Νικολαΐδη, Μέλη του EU Mission Board της Αποστολής “100 climate neutral and smart cities by 2023, by and for the citizens”.


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias
FIESTA VOIO 2026 | Το μεγαλύτερο μουσικό & κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

Ακολουθήστε μας:

17,771ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments