Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξελίξειςΕκλογές 2023Κεντρική Ομιλία Λάζαρου Μαλούτα

Κεντρική Ομιλία Λάζαρου Μαλούτα

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Κεντρική Ομιλία Λάζαρου Μαλούτα

Κεντρική Ομιλία Λάζαρου Μαλούτα 5.10.2023

Αγαπητές φίλες και φίλοι,  

Καλωσήλθατε εδώ στην Πλατεία Νίκης, στην καρδιά της Κοζάνης.

Ξέρετε δεν επιλέξαμε αυτό το χώρο τυχαία.

Επιλέξαμε την πλατεία Νίκης γιατί είναι αντιπροσωπευτική τόσο της ιστορίας και της πολιτικής αυτού του τόπου, όσο και του αποτελέσματος της 8ης Οκτωβρίου που θα σημάνει μια καθαρή και μεγάλη νίκη για την Ενότητα την Κυριακή!

Αξίζει να θυμηθούμε ότι επί θητείας μας, το 2010, γίνεται πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τον κερδίζει μια ομάδα αρχιτεκτόνων από τη Θεσσαλονίκη και ξεκινά το έργο με το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τη μελέτη το 2013 και το 2014 να ξεκινούν οι εργασίες του έργου.

Και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ο Δήμος Κοζάνης βραβεύτηκε, όχι μόνο για το έργο αυτό, αλλά και για  άλλα που κοσμούν σήμερα την Κοζάνη όπως το νέο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Διακρινόμαστε και πρωτοπορούμε σε μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή πορεία του Δήμου, την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Έτσι προχωράει και ο Δήμος μας σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Βήμα- βήμα κλείνει τις εκκρεμότητές του και συνεχίζει για να γίνει ένας σύγχρονος Ευρωπαϊκός Δήμος.

Ένας Κλιματικά Ουδέτερος και Έξυπνος Δήμος ως το 2030.

Να γίνει ένας Δήμος για όλους του δημότες, χωρίς αποκλεισμούς, που δεν θα αφήνει καμία και κανέναν πίσω.

Ένας Δήμος που δίνει προοπτική στον τόπο αλλά ταυτόχρονα είναι δίπλα στον δημότη καθημερινά

Ένας συμπεριληπτικός δήμος που  ως κεντρική έννοια θα έχει εκείνη της συμμετοχής των δημοτών στην λήψη αποφάσεων και στην πρόσβαση σε ευκαιρίες χωρίς καμία διάκριση ή αποκλεισμό.

Να γίνει ένας πραγματικά Πράσινος Δήμος, που θα διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες για τη ζωή των δημοτών, καλύτερη ποιότητα αέρα, λιγότερο αστικό θόρυβο, περισσότερο πράσινο, πιο βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και των υδάτων και που θα εγγυάται την βελτίωση της αισθητικής παντού.

Να γίνει ένας Έξυπνος Δήμος που θα προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Ένας Δήμος που θα βασίζεται σε ένα διαφοροποιημένο παραγωγικό μοντέλο και θα καθορίζει τις εξελίξεις αντί να σέρνεται πίσω από αυτές.

Να γίνει ένας ανθεκτικός Δήμος

Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δήμου Κοζάνης στην πρόκληση της απολιγνιτοποίησης μέσα από τον σχεδιασμό και υλοποίηση άμεσων και μεσο-μακροπρόθεσμων δράσεων, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει στο μέλλον με επιτυχία κρίσεις κοινωνικές, οικονομικές, κλιματικές.

Στοχεύουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών της πόλης μέσα από ολιστικές πολιτικές και συνδυάζουμε δράσεις κεντρικών φορέων με τοπικές πρωτοβουλίες για την μεγέθυνση του αναπτυξιακού αποτελέσματος που σκοπό έχουν την ανάδειξη του Δήμου Κοζάνης σε ένα σύγχρονο δήμο.

Η σημερινή μέρα είναι ενδεχομένως η πιο σοβαρή, η πιο ιδιαίτερη μέρα στην προεκλογική μας εκστρατεία. Διότι σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα συμφωνία με τους πολίτες της Κοζάνης.

Ένα Σύμφωνο τιμής με όλους εσάς που θα πάει την Κοζάνη ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο μακριά.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το όραμά μας και το πρόγραμμά μας. Με τις θέσεις μας, με τις προτάσεις μας. Μιλάμε ουσιαστικά.

Γιατί καλά το Facebook, το internet, το Instagram, ομορφαίνουν τη ζωή μας, αλλά όλοι ξέρουμε πως κρινόμαστε από το αποτέλεσμα.

Από το απτό, από το μετρήσιμο, το ορατό αποτέλεσμα.

Και αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσο έτοιμοι είμαστε.

Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, που είστε σήμερα εδώ και μπορούμε να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή.

Και ξεκινάμε από τους ανθρώπους. Γιατί πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι, είναι οι συνοδοιπόροι, έμπειροι και νέοι,  που συνθέτουν την πιο δυναμική παράταξη, πέρα από κόμματα, που έχει ποτέ συγκροτηθεί σε δημοτικές εκλογές στην ιστορία της Κοζάνης.

Συνεχίζουμε μαζί γιατί μπορούμε να συνθέτουμε !

Συνεχίζουμε μαζί γιατί μπορούμε να χαράξουμε το δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικά δίκαιης μετάβασης του Δήμου μας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με άξονα την ενότητα των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας.

Κι αυτή είναι η πρώτη βασική πρόκληση για την Κοζάνη του 2030.

  1. Προσαρμογή της Τοπικής Οικονομίας στις νέες Συνθήκες που Δημιουργούν η Απολιγνιτοποίηση και η Δίκαιη Μετάβαση.

Μην περιμένετε από εμάς θεωρίες. Θα περιμένετε πράξεις. Διότι εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την Απολιγνιτοποίηση. Ούτε μιλάμε για Δίκαιη Μετάβαση χωρίς πρόγραμμα.

Το έργο μας τόσο στην κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης, όταν ακόμη ως Δημοτική Αρχή σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μεγάλα ενεργειακά έργα, μοναδικά στην Ευρώπη, όσο και στην κατεύθυνση της Δίκαιης Μετάβασης, όταν εντάξαμε την Κοζάνη στο Σύμφωνο των Δημάρχων και σήμερα στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ευρώπης, καταδεικνύει την ετοιμότητα της παράταξης αυτής για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται.

Εξελίξεις όπου το παραγόμενο προϊόν και εισόδημα θα προέρχεται από διαφοροποιημένους τομείς της οικονομίας.

Συνεχίζουμε μαζί γιατί γνωρίζουμε το πως θα διανύσουμε το δρόμο για έναν Κλιματικά Ουδέτερο και Έξυπνο Δήμο μέχρι το 2030, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την οικονομική ανάπτυξη  και την ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του Δήμου μας.

  1. Προσαρμογή της Τοπικής Αγοράς στα νέα Δεδομένα που Δημιουργούν η Απολιγνιτοποίηση και η Δίκαιη Μετάβαση.

Να το πούμε  απλά. Το πρόγραμμά μας δεν είναι σχεδιασμένο για τις επόμενες κάλπες. Είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για τις επόμενες γενιές. Γιατί αυτοί θα μας κρίνουν. Δίνουμε λοιπόν ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν θέσεις εργασίες ικανές να διατηρήσουν το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής στον τόπο μας.

Συνεχίζουμε μαζί γιατί έχουμε την γνώση και την αποδεδειγμένη εμπειρία για την ολοκλήρωση μικρών και μεγάλων έργων, γιατί τα μικρά έργα κάνουν την καθημερινότητά μας και τα μεγάλα τη ζωή μας.

  1. Βελτίωση της Ποιότητας του Περιβάλλοντος, του Αστικού και Περιαστικού Χώρου και Αναβάθμιση στην Αισθητική και την Λειτουργικότητα του Δημοσίου Χώρου.

Ο Δήμος Κοζάνης είναι Δήμος όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και όλων Κοινοτήτων.

Και ο Δήμαρχος είναι Δήμαρχος όλων των Δημοτών χωρίς διακρίσεις, χωρίς ανισότητες.

Στόχος μας είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος και του χώρου να καλύψει ισόρροπα όλο το Δήμο από άκρη σε άκρη, ακόμη και περιοχές που μέχρι πρότινος κυριαρχούσε έντονη οικονομική δραστηριότητα.

  1. Βελτίωση και Διεύρυνση των Υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος Κοζάνης πρωτίστως στους Δημότες του.

Συνεχίζουμε μαζί για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και μετασχηματίζουν το Δήμο Κοζάνης σε έναν Έξυπνο Δήμο. Ένα Δήμο, το έργο του οποίου στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά, κάτι που αποδεικνύει άλλωστε και η ένταξη του Δήμου Κοζάνης από το περασμένο καλοκαίρι στις Ευφυείς Πόλεις της Ευρώπης.

Ναι η Κοζάνη μπήκε ξανά στον Ευρωπαϊκό Χάρτη, με τη συμμετοχή της, επάξια και έπειτα από διαγωνιστικές διαδικασίες και αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ομάδα εκείνων των λίγων Δήμων που πρωτοπορούν και καινοτομούν.

Στο πλαίσιο αυτό χωροθετούμε όλες τις ψηφιακές δημοτικές υπηρεσίες σε ένα σημείο με στόχο την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους και για ένα και μόνο σκοπό:

Για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στις τοπικές επιχειρήσεις και το τοπικό παραγωγικό και επιχειρηματικό σύστημα.

  1. Διασφάλιση Ικανοποιητικών Κοινωνικών Υπηρεσιών για τους Δημότες σε Όλη την Έκταση του Δήμου και Προσήλωση στη Διαφύλαξη της Κοινωνικής Συνοχής και της Άρσης των Αποκλεισμών.

Συνεχίζουμε μαζί, διότι η συμπερίληψη αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Πράσινης και Ψηφιακής Πόλης που οραματιζόμαστε.

Διότι οι άνθρωποι και η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των ασθενέστερων συνανθρώπων μας και ιδίως των συνανθρώπων μας με αναπηρίες αποτελεί για εμάς την πεμπτουσία της Ολιστικής Πόλης που σχεδιάζουμε.

Διότι το πραγματικό κεφάλαιο αυτού του Δήμου είναι οι άνθρωποί του.

Και το πρόγραμμά μας είναι σχεδιασμένο πολύ ξεκάθαρα για να πετύχει 7 μεγάλους στόχους.

Φίλες και φίλοι,

Θα μου επιτρέψετε να πω στο σημείο αυτό, αν και μπορεί να παρεξηγηθεί, είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά εγώ θα το πω.

Πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα, αντίστοιχο του οποίου δεν έχετε ξαναδεί.

Γιατί δεν είναι μόνο το γνωστό ωραίο φυλλάδιο με φωτογραφίες και ωραίους τίτλους.

Είναι κάτι άλλο, είναι ένα πραγματικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι φιλόδοξο, ναι, αλλά είναι ρεαλιστικό.

Είναι τεκμηριωμένο, είναι εφαρμόσιμο.

Κάθε έργο, κάθε παρέμβαση κάθε δράση, έχει κοστολογηθεί. Και δεν είναι απλώς ότι έχει κοστολογηθεί, είναι και κάτι ακόμα.

Έχουμε συνδέσει κάθε έργο, κάθε δράση κάθε παρέμβαση με την πηγή χρηματοδότησης. Άρα ξέρουμε που πατάμε, ξέρουμε τι θα κάνουμε.

Πρώτος Στόχος του προγράμματός μας είναι να γίνουμε μια από τις 100 πλήρως Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ευρώπης έως το 2030, 20 χρόνια νωρίτερα από τον διακηρυγμένο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι όπως αποτυπώνεται στον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο.

Ο στόχος αυτός όμως περνά από έναν άλλο στόχο, τον στόχο να γίνουμε ο πρώτος Κλιματικά Ουδέτερος Δήμος στην Ελλάδα, συνεχίζοντας στο δύσκολο δρόμο που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια. Γιατί όταν οι άλλοι μιλούσαν για μεταλιγνιτική μετάβαση, εμείς είχαμε σχέδιο, είχαμε στόχο και σήμερα η Κοζάνη είναι στις 53 πόλεις πιλότους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτείται για την έρευνα του πρασινίσματος της Τηλεθέρμανσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Κοζάνη Εθνικό Πόλο Αειφορίας και Καινοτομίας που θα χαρακτηρίζεται από τις επενδύσεις στις καινοτόμες ενεργειακές εφαρμογές, από τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με απώτερο στόχο τον επαναπροσδιορισμό του χαρακτήρα του Δήμου πέραν της μονοδιάστατης έμφασης στο λιγνίτη. Ένα rebranding για έναν ανθεκτικό Δήμο και στον τομέα της οικονομίας.

Πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται, μα καλά, ποιο το όφελος που θα προκύψει από όλα αυτά για τον δημότη. Για την επιχείρηση.

Στόχος όλης αυτής της στρατηγικής είναι ένας: Οι δημότες και οι τοπικές κοινωνίες που θα βλέπουν με απτά αποτελέσματα την καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη. Που θα βλέπουν τις παρεμβάσεις και τις δράσεις να μετουσιώνονται σε έργα της καθημερινότητας. Γιατί όπως είπα και πριν τα μικρά έργα κάνουν την καθημερινότητα και τα μεγάλα τη ζωή μας.

Διότι το Κλιματικό Συμβόλαιο του Δήμου που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα Συμβόλαιο από τους πολίτες και για τους πολίτες.

Αλλά είναι και ένα Κλιματικό Συμβόλαιο για τις επιχειρήσεις. Ένα Κλιματικό Συμβόλαιο που ενισχύει και διασφαλίζει την προσαρμογή της τοπικής οικονομίας στην μετά – λιγνίτη εποχή. Ένα Κλιματικό Συμβόλαιο πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συνοδεύεται από ένα Κλιματικό Σχέδιο Δράσης και ένα Επενδυτικό Πλάνο με προϋπολογισμό έργων  850 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ μέχρι το 2030. (πέμπτος στόχος)

Στόχος μας να αξιοποιήσουμε κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου μας συνολικά και κάθε μιας Δημοτικής Ενότητας και Κοινότητας ξεχωριστά, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, του αστικού και περιαστικού δημοσίου χώρου. Όλα αυτά που συνθέτουν τον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Στόχος να ολοκληρώσουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τις επεκτάσεις σχεδίου,  όλου του Δήμου, της πόλης και όλων των κοινοτήτων, που συμβατοποιειται τον επόμενο μήνα έτσι ώστε να δώσουμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και προοπτική οικιστικής ανάπτυξης.

Τέλος έχουμε κάποιες αρχές σχεδιασμού. Είναι αυτό που λέμε όταν ξεκινάμε. Ποια είναι η αφετηρία μας; Είναι τέσσερις λέξεις:

Έργο – Συμμετοχή – Συνεργασία – Αποτέλεσμα

Από εμάς θα περιμένετε έργο.

Από όλους εσάς θέλουμε συμμετοχή και συνεργασία για να έχουμε αποτέλεσμα.

Συμμετοχικότητα είναι η βασική αρχή του σχεδιασμού μας.

Για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο έργο, στους προαναφερόμενους στόχους ώστε να καταστήσουμε το Δήμο Κοζάνης έναν Πράσινο, Ψηφιακό και Ολιστικό Δήμο έως το 2030.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας απολύτως πολίτης, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Αγκαλιάζουμε όλους τους πολίτες, συνθέτουμε απόψεις, σεβόμαστε την διαφορετικότητα. 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

για να έχεις ένα όραμα για τον τόπο σου, πρέπει πρώτα να αντιλαμβάνεσαι την τάση και την κατεύθυνση των πραγμάτων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Να έχεις πρόγραμμα υλοποιήσιμο και όχι μια έκθεση ιδεών.

Το αύριο γίνεται καλύτερο μόνο αν στο παρόν δουλέψουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια.

Η σχεδίαση και η υλοποίηση των μεγάλων έργων χρειάζονται γνώση, συνεργασία και σκληρή δουλειά.

Στις μέρες μας, κάποιοι νομίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τα ‘λογια’.

Κάποιοι άλλοι ενώ γνωρίζουν τις πραγματικές δυσκολίες, δεν διστάζουν και συνεχίζουν τα ανεδαφικά λόγια.

Γνωρίζουμε την πραγματικότητα.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες.

Γνωρίζουμε όμως και τις ευκαιρίες.

Γνωρίζουμε επίσης και να διεκδικούμε αγαπητοί συμπολίτες.

  • Τεκμηριώσαμε την αναγκαιότητα αναβάθμισης  των υγειονομικών υπηρεσιών στην περιοχή μας.  Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα χωρίς τριτοβάθμια υγειονομική μονάδα. Ναι δικαιούμαστε ένα νέο Νοσοκομείο. Το έχουμε ανάγκη.
  • Διεκδικούμε την επιτάχυνση των επενδύσεων ώστε επιτέλους να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας που τόσο χρειαζόμαστε.
  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα χρειάζεται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ενίσχυση.
  • Οι σιδηροδρομικές υποδομές, και οι εκκρεμούσες οδικές συνδέσεις, της περιοχής πρέπει κάποτε να ολοκληρωθούν ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής
  • Η παράταση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που τροφοδοτούν την Τηλεθέρμανση είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στις δρομολογημένες λύσεις και το πρασίνισμα της Τηλεθέρμανσης
  • Διεκδικούμε ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα ώστε να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό πόλο την επόμενη ημέρα.
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής χρειάζονται στήριξη και προοπτική ανάπτυξης
  • Διεκδικούμε ένα νέο Χωροταξικό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία που θα απαντάει με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στις σύγχρονες  ανάγκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος

Όπως είπα στην αρχή για εμάς είναι μια ιδιαίτερη στιγμή.

Κι όταν λέω για εμάς αναφέρομαι σε όλη μας την ομάδα η οποία έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά.

Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό το Δήμο, πιστεύουμε στις δυνατότητες των ανθρώπων του.

Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά γιατί πιστεύουμε σε όλους εμάς.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας δικαιούται τον καλύτερο μας εαυτό. Και πως όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε την Κοζάνη του 2030.

Γιατί η δύναμη για τις πραγματικές αλλαγές βρίσκεται στην ομάδα.

Είναι οι ομάδες, οι οποίες γράφουν ιστορία.

Και η δικιά μας ομάδα, έχει την εμπειρία, έχει την τεχνογνωσία, αλλά έχει και τον ενθουσιασμό, έχει την όρεξη!

Είναι η ομάδα που στις 8 Οκτωβρίου θα πάει την Κοζάνη ακόμη πιο ψηλά!

Παρακαλώ τους αξίζει ένα χειροκρότημα! Όλους μαζί και κάθε μία και κάθε έναν ξεχωριστά!

Συνεχίζουμε μαζί,

Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες,

Διεκδικούμε την ψήφο όλων των συμπολιτών μας,

Για να πετύχουμε όλοι μαζί τη μεγάλη νίκη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ την Κυριακή

Για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την νέα ελπιδοφόρο προοπτική του τόπου μας

Μαζί για τη νίκη την Κυριακή


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments