Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξελίξειςΕκπαίδευση1η Συνάντηση Καλλιτεχνικών Σχολείων Κοζάνη

1η Συνάντηση Καλλιτεχνικών Σχολείων Κοζάνη

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

1η Συνάντηση Καλλιτεχνικών Σχολείων Κοζάνη

1η Συνάντηση Καλλιτεχνικών Σχολείων Κοζάνη, 11-13 Μαΐου 2023 Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης και Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης

Ένα τριήμερο χορού, μουσικής, κίνησης, ζωντάνιας, ομορφιάς, χαράς, δημιουργίας και φιλίας είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Κοζάνη από 11-13 Μαΐου κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης Καλλιτεχνικών Σχολείων. Μαθητές Καλλιτεχνικών όλης της χώρας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, φιλοξενήθηκαν, ξεναγήθηκαν, εκφράστηκαν δημιουργικά, παρακολούθησαν σεμινάρια και συμμετείχαν σε μια γιορτή χορού.

Οι πρώτοι επισκέπτες, οι μαθήτριες/τές και οι εκπαιδευτικοί του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, έφτασαν το πρωί της Πέμπτης 11 Μαΐου και ο πρώτος σταθμός της ξενάγησής τους ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπου, με την καθοδήγηση της Αρχαιολόγου, κ. Κατερίνας Αναγνωστοπούλου Katerina Anagnostopoulou, έκαναν ένα ταξίδι στον πολιτισμό της Αρχαίας Αιανής και της Ελίμειας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας έφτασαν και οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι, τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου και Ηρακλείου. Η πρώτη συνάντηση των σχολείων έγινε σε παραδοσιακή ταβέρνα της πόλης, όπου, αφού γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά, ακολούθησε γλέντι με χορό και τραγούδι.

Στις 8.30 στην Αίθουσα Τέχνης οι μαθητές και οι μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης εντυπωσίασαν το κοινό με την παράσταση κλασικού και σύγχρονου χορού σε χορευτικά δρώμενα που συνδύαζαν τις κινήσεις του σώματος, τη μουσική, τη σκηνογραφία, το φωτισμό και τα κοστούμια, παρουσιάζοντας ένα θέαμα υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, που άφησε σε όλους μία ιδιαίτερη ικανοποίηση. Μαθητές και μαθήτριες από την κατεύθυνση χορού του σχολείου από την Α΄ Γυμνασίου ως και τη Β΄ Λυκείου, με την καθοδήγηση, την επιμέλεια και τις χορογραφίες των καθηγητριών χορού, κ. Λενικάκη Mavreta Lenikaki, κ. Αντύπα Freda Antypa και κ. Κόιου, τη σκηνοθεσία του καθηγητή θεάτρου κ. Χριστοδούλου και τη μουσική επιμέλεια του κ. Τσινικοσμάογλου , καθηγητή μουσικής, κατάφεραν να μεταδώσουν σε όλους τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Με τον ρυθμό, την κίνηση και την αυτοέκφραση ενεργοποίησαν την ψυχή και την καρδιά των θεατών, για να απολαύσει τη χορευτική τους τέχνη. Ευχάριστη νότα οι μαθητές της κατεύθυνσης θεάτρου, που συνδύασαν την υποκριτική και τον αυτοσχεδιασμό με χορευτικές κινήσεις δείχνοντας την άρρηκτη σχέση του χορού με τον λόγο και την έκφραση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου, από την πρώτη στιγμή αρωγός σε αυτό το εγχείρημα, καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους με σπιτικά εδέσματα που πρόσφερε στο φουαγιέ της Αίθουσας Τέχνης.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη και την ξενάγηση στο Καλλιτεχνικό Σχολείο, όπου διεξήχθησαν σεμινάρια κλασικού χορού από τον καθηγητή του σχολείου Κερατσινίου, κ. Αλέξανδρο Χατζιάρα Alexandros Chatziaras. Ακολούθησε ξενάγηση από τον κ. Κώστα Καραματσούκα στο κέντρο της Κοζάνης, στον Άγιο Νικόλαο, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί γνώρισαν τις βυζαντινές καταβολές της πόλης, και στο Ιστορικό Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, κάνοντας ένα ταξίδι στην παράδοση. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο στολίδι της βιβλιόφιλης πόλης μας, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους και, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Cluster of Bioeconomy & Environment of Western Macedonia – CLUBE», ήρθαν σε επαφή με τα ζητήματα της Κλιματικής Ουδετερότητας.

Μετά το γεύμα στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης, έγιναν οι τελικές πρόβες για τη δεύτερη παράσταση στην Αίθουσα Τέχνης, στην οποία συμμετείχαν και τα πέντε Καλλιτεχνικά Σχολεία παρουσιάζοντας το καθένα τη δική του χορογραφία.

Το κοινό της Κοζάνη είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει άρτια οργανωμένα χορευτικά δρώμενα, που σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύονταν και από εξαιρετικές δραματικές ερμηνείες. Από τη μία μεριά τα σύνολα κλασικού χορού με την πιο αυστηρή τεχνική και τις εξαιρετικές ερμηνείες απέδειξαν την αυτοσυγκέντρωση, τον σωματικό αυτοέλεγχο, την εκφραστικότητα, την ισορροπία και τη σωστή χορευτική έκφραση. Από την άλλη μεριά οι χορευτικές ομάδες του σύγχρονου χορού μας έδειξαν τους νέους τρόπους έκφρασης, που συνδέονται με την ατομική και συλλογική συνείδηση, με ιδέες και προβληματισμούς, που εκφράζονται με όργανα τα σώματα των χορευτών. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν τις χορευτικές κινήσεις, τις προσωπικές ερμηνείες, τα μέλη του σώματος, τις πτώσεις και τις ανακάμψεις, για να μας μεταδώσουν τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς και τις διαθέσεις τους.

Η μέρα έκλεισε με πάρτυ στο αμφιθέατρο του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης , ξεκινώντας με ροκ μουσική από τη μπάντα του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας και κλείνοντας με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Οι μαθητές και οι μαθήτριες διασκέδασαν, χόρεψαν, συνομίλησαν, δημιούργησαν γνωριμίες και δυνατές φιλίες, βασισμένες στην κοινή τους αγάπη, τον χορό.

Την τρίτη και τελευταία μέρα, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια σύγχρονου χορού για όλους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες από τη χορογράφο και χορεύτρια κα Μαρία Δουλγέρη. Φυσικά, από μια γιορτή χορού δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι παραδοσιακοί χοροί. Ο κ. Αργύρης Παπαζήσης, υποδιευθυντής του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης, οργάνωσε και διηύθυνε την εξαιρετικά πετυχημένη παράσταση παραδοσιακών χορών στην Κεντρική πλατεία το Σάββατο 13 Μαΐου. Η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, πάντα πρόθυμη να συνδράμει στις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης και των σχολικών μονάδων της, συνόδευε τα χορευτικά, δίνοντας ρυθμό και παλμό. Οι νεαροί και οι νεαρές καλλιτέχνες έδειξαν την αγάπη τους για την παράδοση και απέδειξαν ότι ο χορός είναι μια τέχνη που ενώνει, δίνει χαρά, ένταση και έμπνευση, γεμίζει την ψυχή. Στο τέλος της παράστασης, ο κόσμος που παρακολουθούσε έγινε ένα με τους μαθητές και διασκέδασε χορεύοντας.

Πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, γεμάτοι εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις, τα παιδιά αποχαιρέτησαν τους νέους φίλους τους στο Ιστορικό Βαλταδώρειο Γυμνάσιο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, απολαμβάνοντας ένα πλούσιο γεύμα στην αυλή του σχολείου και δίνοντας υποσχέσεις για την επόμενή τους συνάντηση. Ελπίζουμε ότι αυτή η μικρή γεύση «Κοζάνης» που πήραν μαζί τους θα είναι και η βάση για την επανάληψη μιας συνάντησης των Καλλιτεχνικών Σχολείων στον τόπο μας και πως θα καταφέρουμε να καθιερώσουμε την ετήσια Συνάντηση Χορού των Καλλιτεχνικών Σχολείων στην πόλη μας.

Η εξαιρετική αυτή διοργάνωση του Καλλιτεχνικού Σχολείου μας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, να προσκληθούν παιδιά της κατεύθυνσης χορού των άλλων Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας βρήκε θερμούς υποστηρικτές. Τίποτα δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί, εάν δεν υπήρχε η οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, του περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη Giorgos Kasapidis, της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δαδαμόγια και του Δήμου Κοζάνης Δήμος Κοζάνης, του δημάρχου κ. Μαλούτα, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστούμε επίσης το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ΔηΠεΘε Κοζάνης και τους χορηγούς επικοινωνίας των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΤΟΡ).

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Βόντσα Βασιλική Vicky Vontsa, απευθύνει θερμές ευχαριστίες σ’ όλους όσους στήριξαν την ιδέα αυτής της 1ης Συνάντησης Καλλιτεχνικών Σχολείων και βοήθησαν στην υλοποίησή της. Αρχικά ευχαριστούμε τον διευθυντή του Καλλιτεχνικού Σχολείου, κ. Κοντό Γρηγόρη Greg Kontos, τον υποδιευθυντή και καθηγητή παραδοσιακών χορών, κ. Παπαζήση Αργύρη, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και τα παιδιά των Καλλιτεχνικών Σχολείων Κερατσινίου-Δραπετσώνας Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων “Δημήτρης Χορν”, Περιστερίου και Ηρακλείου Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλειου για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στις χορευτικές παραστάσεις και τα δρώμενα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Βρεττάκο Αλέξανδρο για τις “ολοζώντανες” φωτογραφίες και φυσικά στο φιλότεχνο κοινό της Κοζάνης, που στήριξε με την αθρόα παρουσία του τις δράσεις του τριημέρου.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments