enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού «Μέρες Απελευθέρωσης»

Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού «Μέρες Απελευθέρωσης»

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού «Μέρες Απελευθέρωσης»

Ένας μήνας γεμάτος ξεχωριστές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού παρουσιάζει με μεγάλη χαρά το 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού «Μέρες Απελευθέρωσης», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 25 Νοεμβρίου 2023. Οι εκδηλώσεις αναμένεται να ξεδιπλώσουν τον πλούτο του πολιτισμού και της τέχνης, συνενώνοντας το παρελθόν με το παρόν.

Φέτος, το φεστιβάλ θα ξεδιπλωθεί καθόλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν μια σειρά από ξεχωριστές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παιδικό θέατρο και κινηματογράφο, ξεχωριστές ταινίες για ενηλίκους, συναυλίες και μουσικές βραδιές, εκδηλώσεις λόγου, χορό, αλλά και τρεις εκθέσεις.

Ιδιαίτερη στιγμή του Φεστιβάλ η συνάντηση με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αλλά και η συναυλία του καταξιωμένου μουσικού Γιώργου Ζερβού και του σχήματός του The SwinginCats.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται στις 25 Νοεμβρίου… κλείνοντας το μάτι στα Χριστούγεννα με τη μοναδική θεατρική παράσταση «Ο Καρυοθραύστης»!

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο και το Κτίριο Διοίκησης του Rally Greece Offroad θα υπάρχει ειδικό σημείο συλλογής τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Διπλή έκθεση στο Κτίριο Διοίκησης του Rally Greece Offroad και παράλληλη έκθεση στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου

Το Κτίριο Διοίκησης του Rally Greece Offroad (περιοχή Εμποροπανήγυρης) θα μετατραπεί για μια ακόμη φορά σε έναν χώρο τέχνης που θα φιλοξενήσει δύο παράλληλες εκθέσεις. Μια ομαδική έκθεση με μοναδικές δημιουργίες των μαθητών των σχολείων του Δήμου μας με κεντρικό τίτλο «ΦΥΛΛΟ ΦΙΛΟ» καιέμφαση στο περιβάλλον και μια συγκινητική αναδρομή στην Ιστορία των Μαρτυρικών χωριών του Δήμου με εγκατάσταση ιστορικών κειμηλίων και αντικειμένων, φωτογραφίες και βίντεο, με γενικό τίτλο «ανακαλύπτοντας τα Μαρτυρικά χωριά». Η διπλή αυτή έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 30 Νοεμβρίου. Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου η έκθεση του Φωτογραφικού Τμήματος του Μορφωτικού Συλλόγου «Ορεστίς» με τίτλο «Άλλοτε… και τώρα».

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 4 Νοεμβρίου
Παιδικός Κινηματογράφος
Πολιτιστικό Κέντρο 18:00
«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Μαρκ Όσμπορν
Εκεί όπου η άφταστη χειροτεχνία του stop-motion συναντά το ψηφιακό κινούμενο σχέδιο, είναι το σημείο όπου ξαναερωτευόμαστε από την αρχή το λατρεμένο βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξιπερί, μέσα από το animation του «Μικρού Πρίγκιπα» που υπογράφει ο Μαρκ Όσμπορν.
Βραβεία
César Award for Best Animated Film,
Annie Award for Outstanding Achievement for Music in a Feature Production,
Annie Award for Best Production Design in an Animated Feature Production

Σάββατο 4 Νοεμβρίου
Κινηματογράφος
Πολιτιστικό Κέντρο 21:00
«Το Κόλπο της Νυφίτσας» του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα
Σε συνεργασία με
CINOBO
O σκηνοθέτης του βραβευμένου με Όσκαρ Το Μυστικό στα Μάτια της επιστρέφει με πολύ διαφορετική διάθεση. Σπαρταριστό μαύρο χιούμορ, twists και παρατράγουδα μέσα σε μια έπαυλη που βασιλεύουν οι μνήμες του ένδοξου παρελθόντος όσο παραμονεύουν οι συνέπειες μιας χρόνιας παρακμής.
Μια σταρ από τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου, ένας ηθοποιός στα γεράματά του, ένας έξυπνος σεναριογράφος και ένας ύπουλος σκηνοθέτης ζουν όλοι μαζί σε μια έπαυλη όπου έχουν φτιάξει μια ασυνήθιστη ζωή. Η άφιξη ενός νεαρού ζευγαριού που θέλει να πείσει την ηθοποιό να πουλήσει το σπίτι θα αναγκάσει τους κατοίκους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να το εμποδίσουν.
Βασισμένη στη μαύρη κωμωδία του 1976, Yesterday’s Guys Used No Arsenic, του μέντορα του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα, Χοσέ Μαρτίνεζ Σουάρεζ, Το Κόλπο της Νυφίτσας αποτελεί φόρο τιμής στις κλασικές κωμωδίες των Ερνστ Λιούμπιτς και Μπίλι Γουάιλντερ, της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Έχει για πρωταγωνιστές μερικούς από τους σημαντικότερους και πιο αναγνωρισμένους αργεντίνους ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου (Γκρασιέλα Μπόργκες, Όσκαρ Μαρτίνεζ, Λουίς Μπραντόνι, Μάρκος Μούντστοκ), ενώ το 2019 ήταν υποψήφιο για 11 Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αργεντινής.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου
Μουσική – Πιανιστική διάλεξη
Ιωάννης Ντακούμης
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ – ΜΙΑ ΠΙΑΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ
Ωδείο Άργους Ορεστικού 19:30
Μια διάλεξη-συναυλία κλασικής μουσικής αποτελούμενη από τέσσερα μέρη, με έργα Bach, de Falla, Beethoven, Khachaturian και Rachmaninoff, όπου κεντρικό θέμα αποτελεί η αντιμετώπιση του φόβου του θανάτου. Η πορεία μέσω της οποίας αντιμετωπίζουμε τον φόβο αυτό οργανώνεται σε τέσσερα στάδια (όσα και τα μέρη της συναυλίας), στα οποία με αφορμή συμβολισμούς από τον μύθο της Περσεφόνης οδηγούμαστε σε μαθήματα για τη δική μας ζωή.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου
Ραϋμόνδος Αλβανός
«Ο ελληνικός εμφύλιος και ο πόλεμος της Μνήμης»
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού 20:00
Ομιλία που βασίζεται στην ξενάγηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου
Μουσική
Γιώργος Ζερβός &
The SwinginCats
Πολιτιστικό Κέντρο 21:00
Οι «The Swingin’ Cats» – η μοναδική μουσική μπάντα που σε κάνει χαρούμενο σε ελάχιστο χρόνο! Μετρά 14 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά μουσικά δρώμενα με εκατοντάδες εμφανίσεις σε venues και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τον κομψό jazzy ήχο τους, το κέφι και την αστείρευτα δημιουργική τους φύση, αναμειγνύουν μουσικά ρεύματα όλων των εποχών, με ευρηματικό τρόπο. Το χαρακτηριστικό που κάνει αυτήν την μπάντα να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως αναμειγνύουν τη φρεσκάδα του σήμερα με τη λάμψη της Ελλάδας των 60’s. Επανεκτελέσεις αγαπημένων Ελλήνων συνθετών Χιώτη, Μουζάκη, Χατζιδάκι σε συνδυασμό με jazzy διασκευές των μεγαλύτερων ραδιοφωνικών επιτυχιών.
Στο σχήμα τραγουδά ο Γιώργος Ζερβός, ιδρυτικό μέλος και μαέστρος του σχήματος. Ανά τα χρόνια κεντρικές παρουσίες του σχήματος έχουν υπάρξει οι: Πέννυ Μπαλτατζή, Εύα Τσάχρα, Μυρτώ Ναούμ, Ευγενία Λιάκου, Τζένη Χατζόπουλου, Δώρα Τσίγκα και Αναστασία Βελισσαρίου, ενώ έχουν συνεργαστεί επί σκηνής με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες όπως: Κωστής Μαραβέγιας, Έλενα Παπαρίζου, Πάνος Μουζουράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κ.α. Στο ενεργητικό τους, τέλος, καταγράφονται support acts σε μεγάλα ονόματα της διεθνούς δισκογραφίας όπως: Thievery Corporation, Parov Stelar, Marc Almond, Imany, Jive Aces, Royal Crown Revue, Puppini Sisters κ.α.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου
Μουσικοχορευτική εκδήλωση των Συλλόγων του Δήμου Άργους Ορεστικού
«Μαζί»
Πολιτιστικό Κέντρο 19:00
Οι Σύλλογοι του Δήμου Άργους Ορεστικού ανταμώνουν και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που στόχο έχει να ψυχαγωγήσει αλλά και να συμβάλλει στη διάδοση ηθών και εθίμων.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου
Κινηματογράφος
«Το Φεστιβάλ Ταξιδεύει»
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Πολιτιστικό Κέντρο 20:00
Το Φεστιβάλ της Δράμας, ταξιδεύει… με «μικρές» αποσκευές. Η ταινία μικρού μήκους προβάλλεται, προωθείται, αναδεικνύεται και χειροκροτείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την περαιτέρω προβολή της μικρού μήκους ταινίας εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό του τη διοργάνωση προβολών ταινιών μικρού μήκους σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Εδώ και είκοσι εννιά χρόνια, οι βραβευμένες και διακριθείσες ταινίες του ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας εντάσσονται σ’ ένα «μακρύ ταξίδι» επαφής με το κινηματογραφόφιλο κοινό, που κάθε χρόνο αποδεικνύει το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον του για το «μικρό». Η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Αυστραλία , οι ΗΠΑ, η Γαλλία,, η Ιταλία, , η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, καθώς και 80 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας έχουν αποτελέσει σταθμούς, λιμάνια και προορισμούς του ταξιδιού του Φεστιβάλ Δράμας.
Η θέση του Φεστιβάλ Δράμας στο εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο, ως το κορυφαίο φεστιβάλ στο είδος του, αλλά και η διεθνής του αναγνώριση, συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία των «ταξιδιών» του, που καίριο σκοπό έχουν την προβολή και διάδοση του έργου των νέων κινηματογραφιστών.
Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας DISFF έλαβε την πιστοποίηση «Oscar-qualifying» από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που συμπεριλαμβάνει τις δύο βραβευμένες με Χρυσό Διόνυσο ταινίες του Διεθνούς και Εθνικού Διαγωνιστικού προγράμματος, στη λίστα με τις υποψήφιες ταινίες για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους και Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου
Παιδικό θέατρο
Καρυοθραύστης
Θεατρική Ομάδα «ΤΟΠΙ»
Πολιτιστικό Κέντρο, 12:00
H θεατρική ομάδα Τόπι φέρνει κοντά σας το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης».
Η μαγική ιστορία της Κλάρας, ένα όνειρο ή πραγματικότητα… Παραμονή Χριστουγέννων, προσμονή για το άνοιγμα των δώρων και ανάμεσα σε όλα ένας καρυοθραύστης. Η μάχη με τη βασίλισσα των ποντικιών, τα μάγια που λύθηκαν μετά τη μάχη, το απίστευτο ταξίδι στο κόσμο των ζαχαρωτών… και χορός με τη μουσική του Τσαϊκόφσκι!
Ένα μαγικό ταξίδι για τρίτη χρονιά από την βραβευμένη ομάδα Τόπι.
Βασισμένο πάνω στο κείμενο του Ε.Τ.Α Χόφμαν
Διασκευή-Σκηνοθεσία Δημήτρης Πλειώνης

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ: www.argosorestiko.gr/meres2023 και την επίσημη σελίδα μας στο Facebook: www.facebook.com/orestikonargos.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed