Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της "Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης" από την Εφορεία...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης” από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης” από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης” από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Η δράση είχε τίτλο «Στο τέλος της διαδρομής. Ένα ακόμη μνημείο αποδίδεται στο κοινό» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 στον ναό Αγίου Λουκά Καστοριάς.

Στη δράση που ήταν ανοιχτή για το κοινό συμμετείχαν ενήλικες και παιδιά. Επρόκειτο για θεματική ξενάγηση, σχετικά με το επάγγελμα του συντηρητή. Δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να επισκεφτεί τον ναό Αγίου Λουκά στην Καστοριά και να ενημερωθεί για τις ιδιαίτερες εργασίες συντήρησης που απαιτήθηκαν για την επαναφορά του μνημείου στην αυθεντική του μορφή, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέσα από φωτογραφική παρουσίαση έγινε ανάλυση των διάφορων σταδίων συντήρησης που ακολουθήθηκαν για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών και οροφογραφιών του εν λόγω μνημείου σε συνάρτηση με το τελικό αποτέλεσμα επί τόπου.

Η επίσκεψη λειτούργησε ως συνέχεια της περσινής εκδήλωσης, ώστε να μπορέσουν οι παρευρισκόμενοι να διαπιστώσουν την εξέλιξη των εργασιών συντήρησης στο μνημείο λίγο πριν την παράδοση του στο κοινό και στην λατρεία.

Τη δράση υλοποίησαν με επιτυχία η προϊστάμενη του τμήματος συντήρησης της Υπηρεσίας κ. Α. Γκιμουρτζίνα, με τη συνεργασία του εκτάκτου προσωπικού συντήρησης στο έργο των συντηρητών ΤΕ Β. Μπουκουβάλα και Α. Σούκρου και του ΔΕ Συντηρητή κ. Μ. Ζήλα.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς του στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τις δράσεις συντόνισαν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Μια γεύση από τις φετινές δράσεις εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης στην Ελλάδα.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments