Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΦωτογραφικό project με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας, της παράδοσης και του...

Φωτογραφικό project με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Κλεισούρας

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλεισούρας «Ο Δάρβαρης» με αργά αλλά σταθερά βήματα ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο ένα φωτογραφικό project με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Κλεισούρας μας.

Πρόκειται για ένα μακρόπνοο έργο που συνδυάζει τη φυσικότητα με τη σκηνοθεσία, το λαογραφικό στοιχείο με τη σύγχρονη προοπτική του, την αυθεντικότητα με τη ζωντάνια.

Πρωταγωνιστές τα φρέσκα πρόσωπα της νέας γενιάς που αγόγγυστα δαπάνησαν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο των διακοπών και της ξεγνοιασιάς τους στο όμορφο χωριό μας και συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ανεξάντλητη διάθεση στην πολύωρη φωτογράφιση σε δύο αρχοντικά του 19ου αιώνα, τα οποία διατηρούν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα την αρχιτεκτονική και τη διακόσμησή τους.

Στόχος μας η μελλοντική φωτογράφιση σε γνήσιους χώρους και σε χαρακτηριστικά τοπία της Κλεισούρας, ώστε να επιτευχθεί η ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού της σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας αλλά και διεθνώς.

Αποβλέπουμε να προβάλουμε τις φορεσιές του τόπου μας από μια νέα οπτική γωνία και μέσω των φωτογραφικών λήψεων να καταγράψουμε τον πλούτο τους, την ευφάνταστη ποικιλία τους, την αριστοτεχνία των λεπτομερειών τους, την κατασκευαστική τους δεξιότητα.

Μέσω του project οι αρχοντικές ενδυμασίες της Κλεισούρας μας μάς δίνουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στον χρόνο, να αντιληφθούμε τις αισθητικές αντιλήψεις των προγόνων μας, να κατανοήσουμε τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής της ακμής του τόπου και να φανταστούμε τα νεανικά πρόσωπα των κοριτσιών μας σε αντίστοιχα πορτραίτα του παρελθόντος. Αποτυπώνουν αναμφίβολα την ανάταση της ψυχής που αισθανόμαστε όλοι οι Κλεισουριώτες στη θέασή τους και μόνο.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλεισούρας «Ο Δάρβαρης» αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν από καρδιάς όλες τις νεαρές Κλεισουριώτισσες που συμμετείχαν ολοπρόθυμα στην προσπάθεια, την γραμματέα του Δ.Σ. κ. Ειρήνη Ζώττα για τον ενδυματολογικό συντονισμό των φωτογραφιζόμενων και τον χαλκέντερο συμπατριώτη μας Δρ. Νικόλαο Σιώκη για τη σύλληψη της ιδέας, τη φωτογράφιση και την άψογη συνεργασία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, στην οικογένεια Τζιούφα, που με μεγάλο ενθουσιασμό και ευγένεια μάς παραχώρησε το αρχοντικό τους για την πραγματοποίηση της φωτογράφισης.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι με νέες ιδέες και προτάσεις. Καλό φθινόπωρο σε όλους!!!

Χρύσα, Ελένη, Άννα, Μαρία, Πηνελόπη, Ουρανία, Μαρία, Κατερίνα και Αφροδίτη-Μαρκέλα ετοιμαστείτε!!!

(1) Πολιτιστικός Σύλλογος Κλεισούρας «Ο Δάρβαρης» | Facebook


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments