Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξελίξειςLifestyleΤο Σημερινό μας θέμα είναι άκρως "Γυναίκεια Υπόθεση "

Το Σημερινό μας θέμα είναι άκρως “Γυναίκεια Υπόθεση “

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Το Σημερινό μας θέμα είναι άκρως “Γυναίκεια Υπόθεση “

Ινα Ιωάννα Κοτοπουλου

Πως θα διώξετε το Πρήξιμο στην κοιλιά μετά την Καισαρική?

Το Σημερινό μας θέμα είναι άκρως “Γυναίκεια Υπόθεση “

Περπατώντας στον δρόμο μία νέα Μανούλα με σταματάει και με ρωταει:

Πες μου σε παρακαλώ πως θα φύγει η κοιλίτσα μου ?ειναι συνεχώς πρησμένη και δεν ξεπρίζομαι..έχω γεννήσει με Καισαρική..

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πρώτα ότι κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής γίνονται δύο τομές – μία εξωτερική επάνω στο δέρμα και οι κοιλιακοί μύες και η άλλη στη μήτρα. Μετά τη γέννηση, τόσο στη μήτρα όσο και στο στομάχι, εφαρμόζονται ράμματα. Οι εσωτερικές βελονιές στη μήτρα θα διαλυθούν για αρκετές ημέρες. Αλλά σε ορισμένες γυναίκες, η επούλωση στη μήτρα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από την επούλωση των εξωτερικών αρθρώσεων στο δέρμα, γι ‘αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο κοιλιακός πόνος μετά από καισαρική τομή μπορεί να αναπτυχθεί για δύο κύριους λόγους: πόνο των νεύρων και πόνος στους μυς. Οι κοιλιακοί μύες μετά από καισαρική τομή μπορούν να αποκατασταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι μυϊκές ίνες δεν μπορούν να αλληλοσυνδέονται με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο.

Τι προτείνω?

Θήλαστε και θα δείτε την διαφορά.

Ο θηλασμός αποτελεί έναν φυσικό τρόπο σίτισης του βρέφους με μητρικό γάλα, του οποίου η σύσταση προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Κάθε μητέρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν με ιατρικούς λόγους, μπορεί να παράγει φρέσκο γάλα για το μωρό της, σε σωστή θερμοκρασία, με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και εύπεπτο.

Ορισμένες μανούλες είναι τυχερές και έχουν επαρκές γάλα για να βοηθήσουν την Ανάπτυξη του μωρού για τους πρώτους μήνες τις ζωής του.Οταν θηλάζουμε το λίπος που βρίσκεται στις λιποαποθήκες φεύγει και συσσωρεύεται στο μητρικό γάλα όπου στην ουσία το μωρό “Ρουφάει “από τις λιποαποθήκες και έτσι έχουμε απώλεια βάρους και λίπους. Αυτο όμως δεν σημαίνει ότι τρώμε ότι βρούμε γιατί το διάστημα του θηλασμού πρέπει να προσέξουμε τι τρώμε διότι περνάει και στο μωρό και ίσως κάποιες τροφές φέρνουν δυσανεξία και “κολικούς “στο μωρό. Προσοχή και Σωστή καθοδηγήσει από ειδικό διατροφολόγο για Σωστή διατροφή την διάρκεια του θηλασμού.

Για τις Μανούλες που δεν θηλάζουν προτείνω:

Αμέσως μετά την επέμβαση, η αναισθησία κάνει το έντερο να μην κινείται με αποτέλεσμα να υπάρχει συσσώρευση αερίων, οπότε και εμφανίζεται το πρήξιμο, μαζί με δυσκοιλιότητα. Τα γεύματα θα πρέπει να είναι ελαφρά και μετά από αυτά να ακολουθεί ένα δεξιόστροφο μασάζ στην κοιλιά, το οποίο και θα βοηθήσει στην αποβολή των αερίων.

Διατροφή.

Η διατροφή που θα ακολουθήσεις μετά την καισαρική παίζει σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση της κοιλιακής περιοχής σου. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια έχουν τον… πρώτο λόγο στο καθημερινό μενού σου.

Σε κάθε περίπτωση δεν ξεχνάς να ενυδατώνεσαι επαρκώς, με 1,5 – 2 λίτρα νερό την ημέρα να κρίνονται απαραίτητα για να επανέλθει γενικά ο οργανισμός σου στην πρότερη καλή λειτουργία του. Μην ξεχνάς ότι η επαρκής πρόσληψη σε μαγνήσιο αναμένεται να σε βοηθήσει στο θέμα της δυσκοιλιότητας.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΉ SOS

Οι περισσότερες μανούλες με ρωτάνε:

Σε ποσο καιρό μπορώ να κάνω γυμναστική αφότου γέννησα με καισαρική?

Εδω θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αλλιώς επανέρχεται το σώμα επειτα από καισαρική τομή και αλλιώς από φυσιολογικό τοκετό.

Το διάστημα συνήθως που συστήνουν οι γιατροί στις νέες μανούλες μετά από φυσιολογικό τοκετό είναι συνήθως μετά από 8 -10 εβδομάδες ενώ για καισαρική τομή μετά από 14-18 εβδομάδες κατόπιν ΠΑΝΤΑ με τις οδηγίες του προσωπικού γιατρού τις Μητέρας.

Τι μπορούμε να κάνουμε?

Το να ξεκινήσεις με κάποιον Ειδικό Personal trainer την Αποκατάσταση μετά τον Τοκετό θα ήταν η ιδανική επιλογή, τώρα για κάποια αρχάρια μανούλα που φοβάται ας ξεκινήσει χαλαρά ,είτε με περπάτημα είτε με μάθημά pilates ή ότι άλλο μας ευχαριστεί μετά τον τοκετό αρκεί να τονώνει φυσικά τους μυς της κοιλιάς και καίει θερμίδες. Η αεροβική άσκηση με επιμονή στους κοιλιακούς μυς κάνει θαύματα, αλλά πριν αρχίσετε βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι έτοιμο.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments