Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΚαλλιόπη Κυριακίδου: Την περασμένη Δευτέρα την Περιφέρειά μας επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός.

Καλλιόπη Κυριακίδου: Την περασμένη Δευτέρα την Περιφέρειά μας επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός.

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Ένα καθόλου συνηθισμένο γεγονός.

Την περασμένη Δευτέρα την Περιφέρειά μας επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο για την παρουσίαση του σχεδίου της Κυβέρνησης για τη Δυτική Μακεδονία του 2030.

Θα έλεγε κανείς ότι όλη η κεντρική Κυβέρνηση ήταν εδώ! Γεγονός που μαρτυρά το ενδιαφέρον και την αναγνώριση της ιδιαίτερης ευθύνης για την ανάταξη της οικονομίας και της ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας.

Πριν σχολιάσω την παρουσίαση του Προγράμματος που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια θα αναφερθώ σε δυο σημαντικούς σταθμούς.

Αρχικός σταθμός ήταν η Καστοριά, όπου θα εστιάσω στην επίσκεψή του στο εργοτάξιο της Σήραγγας της Κλεισούρας. Ο ίδιος μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Γιώργο Καραγιάννη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο και τόνισαν την αναπτυξιακή του σημασία. Επίσης, συνομίλησε με τους αγρότες για τα ζητήματα των αποζημιώσεων και ήρθε σε επαφή με τους πολίτες στην πόλη της Καστοριάς.

Σταθμός ήταν και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια μαζί και με την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Διαπίστωση ήταν ότι το Περιφερειακό μας Πανεπιστήμιο έχει κάνει άλμα προς το μέλλον, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλοι και αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι στην μία αποχώρηση μέλους ΔΕΠ προσλαμβάνονται 8 και ότι αποτελεί Πανεπιστήμιο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα της Κυβέρνησης, αυτό διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες και αναπτύχθηκε αναλυτικά από κυβερνητικά στελέχη (βλ. φωτογραφικό υλικό) και τέλος συνόψισε ο Πρωθυπουργός. Θα σταθώ στα σημαντικά σημεία.

Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της απομόνωσης με αναφορά στον Ε65 και τη Σήραγγα Κλεισούρας. Σημαντική όμως αναφορά ήταν στο σιδηροδρομικό δίκτυο για το οποίο γίνονται προσπάθειες για να μπει ο άξονας Καλαμπάκα – Σιάτιστα στο Κεντρικό Ευρωπαικό Δίκτυο και να τύχει χρηματοδότησης σύντομα. Διευκρινίστηκε επίσης ότι ο σχεδιασμός για τη διασύνδεση με Αλβανία, ύστερα από μελέτη κόστους – οφέλους κατέληξε στη γραμμή Σιάτιστας Καστοριάς Πόγραδετς για την οποία θα δρομολογηθούν και οι τελικές μελέτες.

Στα αγροτικά θέματα ο κ. Γεωργαντάς αλλά και ο Πρωθυπουργός δήλωσαν ότι το ζήτημα του Φράγματος Νεστορίου λύνεται με την ανάληψη του έργου από τον τρίτο μειοδότη την εταιρία «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», για το αρδευτικό του Γέρμα αναφέρθηκε ότι στις 17/2/2023 θα γίνει το άνοιγμα των προσφορών , ενώ έγινε αναφορά στην ένταξη στο νέο ΠΑΑ του φράγματος και αρδευτικού της Διποταμίας.

Τονίστηκε ότι είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα αρδευτικά έργα για τα οποία έγινε αναφορά, αλλά εδώ ας μου επιτραπεί το σχόλιο ότι αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε η Περιφέρεια που ενώ έχει τα περισσότερα νερά υπολειπόμαστε κατά πολύ στην αξιοποίησή τους. Τέλος, σημαντικό γεγονός που πίεσε και η Περιφέρεια ήταν ότι έγιναν δεκτές όλες οι αιτήσεις νέων αγροτών, αλλά και δόθηκαν συγκριτικά μεγάλες αποζημιώσεις στις κατεστραμμένες λόγω καιρικών συνθηκών καλλιέργειες.

Στον ενεργειακό τομέα τονίστηκε ότι το κεκτημένο της τηλεθέρμανσης διαφυλάσσεται, το φυσικό αέριο αναπτύσσεται σε όλη τη Δυτική Μακεδονία καθώς θα αποτελέσει μεταβατικό καύσιμο αλλά με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν τα δίκτυα στο μέλλον να μεταφέρουν υδρογόνο. Τέλος, έγινε η διαπίστωση ότι η Περιφέρειά ήταν πρωταγωνιστής στο πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Στον τομέα Περιβάλλοντος σημαντικά σημεία ήταν ότι για τα ορεινά χωριά προγραμματίζεται να δοθούν διπλάσια καυσόξυλα, ενώ για τις περιοχές άνω του υψομέτρου 1.111μ. θα θεωρούνται απάτητα βουνά και θα προστατεύονται τα μονοπάτια, όπως για παράδειγμα τα βουνά του Γράμμου. Αναφορά έγινε και στην ολοκλήρωση της παραχώρησης Δασικού Φυτωρίου στο Άργος Ορεστικό, ενώ αναγγέλθηκε η Δημιουργία Παραρτήματος Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά.

Αναφορά έγινε και στο τουριστικό προϊόν για το οποίο υπάρχει η πεποίθηση ότι μπορεί να στηρίξει τουρισμό 12 μηνών. Η Δυτική Μακεδονία έχει να προσφέρει ποιότητα, έχοντας εξαιρετική φυσική ομορφιά και μεγάλο πολιτισμικό απόθεμα. Επίσης, είμαστε η Περιφέρεια με εξαιρετικούς δείκτες ασφάλειας.

Γενική διαπίστωση ήταν ότι η Δυτική Μακεδονία είναι στο κέντρο ενδιαφέροντος της Κυβερνητικής πολιτικής, αναγνωρίζεται η ευθύνη της στήριξης της οικονομίας, ήδη με το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης και τον Αναπτυξιακό νόμο έχει γίνει η πιο ελκυστική Περιφέρεια της Ελλάδος και απώτερος στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ένα σχέδιο που εκφράζει τις βασικές ανάγκες της Περιφέρειάς μας και αποτελεί και δικό μας στοίχημα να το στηρίξουμε και να συνεισφέρουμε ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με τις διαμορφούμενες καταστάσεις.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments