enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Κλείνει η αυλαία της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών με τίτλο ‘συγκάλυψη

Η πλειοψηφία επέλεξε να μην εξεταστεί η εξέλιξη της σύμβασης 717 από το 2019 έως σήμερα

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Πέτη Πέρκα: «Η πλειοψηφία επέλεξε να μην εξεταστεί η εξέλιξη της σύμβασης 717 από το 2019 έως σήμερα»

Εξεταστική Επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» – Εξέταση μάρτυρα: Σπυρίδων Καραβάκης, εκπρόσωπος κοινοπραξίας Alstom-ΤΟΜΗ

Η εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις δυσλειτουργίες της Εξεταστικής Επιτροπής, σε ό,τι αφορά την επιλογή των μαρτύρων. Η Πέτη Πέρκα σχολίασε αρχικά την περίπτωση Αγοραστού, ο οποίος εξετάστηκε νωρίτερα και δήλωσε ότι θα μπορέσει να καταθέσει μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας.

«Δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία το αίτημα των οικογενειών να προχωρήσει η ανακριτική διαδικασία και έπειτα να προσέλθουν οι μάρτυρες στην Επιτροπή. Όσο για τον κ. Καραβάκη, με έκπληξη άκουσα ότι παραιτήθηκε από την κοινοπραξία τον Ιανουάριο του 2020. Δηλαδή η Επιτροπή κάλεσε εκπρόσωπο του αναδόχου για να τον ελέγξει μέχρι το τέλος του 2019, για μια σύμβαση σε εξέλιξη από το 2014 μέχρι σήμερα!», είπε χαρακτηριστικά.

Η εξέταση του μάρτυρα ξεκίνησε με αναφορά στο χρονισμό υπογραφής της Συμπληρωματικής Σύμβασης. Ειδικότερα, ο κ. Καραβάκης υποστήριζε ότι η σύμβαση μπορούσε να υπογραφεί αμέσως μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Ιούλιο του 2018, διότι το εύρημα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.), τον Οκτώβριο του 2018 δεν τους αφορούσε, αφού «ήταν θέμα της ΕΡΓΟΣΕ».

«Αν υπογραφόταν η σύμβαση πριν την Ε.Δ.ΕΛ. όμως, θα προχωρούσε χωρίς τις μελέτες υπογεγραμμένες; Η απάντηση είναι όχι και εσείς – η κοινοπραξία – θα διεκδικούσατε θετικές ζημίες για καθυστερήσεις. Αυτό η Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ έπρεπε να το προλάβει – και το έκανε. Δε γινόταν να υπογράψει όταν περιμένει τον έλεγχο της Ε.Δ.ΕΛ. Και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ευτυχώς που δεν υπεγράφη η σύμβαση πριν τον εν λόγω έλεγχο, διότι μετά ακολούθησε ειδική πρόσκληση στην κοινοπραξία, ακριβώς επειδή δεν υπέγραφε τις μελέτες, όπως επέβαλε η Ε.Δ.ΕΛ.

Αν είχε υπογραφεί, το δημόσιο θα πλήρωνε ακόμα περισσότερα χρήματα από τα 3.3 εκατομμύρια που έδωσε ο κ. Καραμανλής ή τα 26 εκ. ευρώ που ο ίδιος υποστηρίζει ότι ζητούσε η κοινοπραξία. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε ότι το 2018 άρχισε έρευνα από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τη Σύμβαση 717. Με αυτό το δεδομένο, πώς να υπογραφεί η Συμπληρωματική Σύμβαση, χωρίς την έγκριση της Ε.Δ.ΕΛ.;», υπογράμμισε η Βουλεύτρια Φλώρινας.

«Έχει αποδειχθεί στην αίθουσα ότι το να μην υπογράφει η δανειοπάροχος εταιρία τις μελέτες, προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις. Απόδειξη είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η κοινοπραξία ζητούσε περί τα 4-5 εκ. ευρώ ζημιές και δεν πήρε τίποτα. Και μόνο όταν έγινε ειδική πρόσκληση από την ΕΡΓΟΣΕ, τελικά συμφώνησαν και υπέγραψαν τις μελέτες», συνέχισε.

Ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να απαντήσει – διότι δεν είχε γνώση, αφού είχε αποχωρήσει από την κοινοπραξία – για το αν στην επανακατάθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Συμπληρωματικής Σύμβασης και του α’ Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών υπήρχαν αλλαγές στα υλικά και στις εργασίες. Όπως επίσης δεν είχε γνώση και για πολλά κρίσιμα ζητήματα της σύμβασης, τα οποία έλαβαν χώρα μετά την αποχώρησή του, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, σε σχέση με την επιλογή του συγκεκριμένου μάρτυρα για να εκπροσωπήσει τον ανάδοχο.

Απάντησε όμως για το ποσοστό εξέλιξης της Σύμβασης 717 τον Μάιο του 2019. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το ποσοστό προόδου ήταν περίπου 72%-74%, επιβεβαιώνοντας τα ποσοστά που αναφέρει η κα Πέρκα από την αρχή της Εξεταστικής Επιτροπής. Και φυσικά, επιβεβαίωσε ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος μέτρησης προόδου ενός έργου είναι οι επιμετρήσεις και οι πιστοποιήσεις.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/L75dhKO8m5k


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed