Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξελίξειςΕπιχειρηματικότηταΕπιτυχημένο το φεστιβάλ Ξινομαύρου στην καρδιά της Οινοποιητικής ζώνης.

Επιτυχημένο το φεστιβάλ Ξινομαύρου στην καρδιά της Οινοποιητικής ζώνης.

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Επιτυχημένο το φεστιβάλ Ξινομαύρου στην καρδιά της Οινοποιητικής ζώνης.

Ο Δήμος Αμυνταίου υποδέχτηκε με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου «Αμύνταιο – Η Γη του Ξινόμαυρου», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023. Το Σάββατο, οι επισκέπτες απόλαυσαν μια μοναδική εμπειρία στο «Κτήμα Δημόπουλος» στο Ξινό Νερό, ενώ την Κυριακή είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα οινοποιεία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Το Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Διονύσης Σταμενίτης, όπως και οι Βουλευτές Φλώρινας κ.Σταύρος Παπασωτηρίου και κ.Πέτη Πέρκα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιορδάνης Μπάντης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αμυνταίου κ. Διαμάντω Κρητικού (Υπεύθυνη συντονισμού και οργάνωσης της εκδήλωσης), κ. Αφροδίτη Καραούλη, κ. Στέλιος Δεμερτζίδης και κ. Ιωάννης Χατζητιμοθέου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Κιοσές, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Ιωάννης Λιάσης, ο Ταξίαρχος της 9ης Μ/Π ΤΑΞ Κοζάνης Κοσμάς Καλμανίδης και ο Διοικητής του 1ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Στέφανος Δοξάκης.

Η “Τράπεζα Διαλόγου” με συντονιστή τον κ. Γιάννη Πανάγο – εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας AGRENDA και WINETRAILS, αποτέλεσε πλατφόρμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την ανάπτυξη της αμπελουργίας και του οινοποιητικού τομέα στον Δήμο Αμυνταίου. Σημαντικοί ομιλητές, όπως ο Στέφανος ∆. Κουνδουράς, ο Ιωαννίδης Στέφανος, ο Ευάγγελος Σουφλερός, η Άρτεμις Τουλάκη, ο Αντώνης Κιοσέογλου,ο Παύλος Σατολιάς, ο Κωνταντίνος Ευσταθίου, ο Ευάγγελος Αργύρης, ο Χρήστος Μάρκου, η Εμορφίλη Μαυρίδου, ο Ιωάννης Ιατρίδης,ο Μάνος Νικολάου, ο Νικόλαος ∆άλπης, η Μαρία Παρταλίδου, ο Βασίλης Μυλωνάς και ο Γιαννιτσόπουλος Χάρης μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για την ιστορία του Ξινόμαυρου και τις καλλιεργητικές πρακτικές.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε πολλούς επισκέπτες, μεταξύ των οποίων ήταν επιχειρηματίες εστίασης, σπουδαστές των τμημάτων Γεωπονίας, δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, sommeliers, εκπρόσωποι ξενοδοχειακών ομίλων και φυσικά οινόφιλοι από ολόκληρη την Ελλάδα.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας χαρακτηρίστηκε από μια ενδιαφέρουσα οινογνωσία Ξινόμαυρου και Blends από τα οινοποιεία της περιοχής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν διάφορες ποικιλίες Ξινόμαυρου και να εξερευνήσουν τις μοναδικές γευστικές εκφάνσεις τους.

Η οινογνωσία συνοδεύτηκε από γαστρονομικές προτάσεις τοπικών εστιατορίων και παραγωγών, προσφέροντας μια γαστρονομική εμπειρία πλούσια σε αρώματα και γεύσεις. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενώσουν τις γευστικές απολαύσεις του κρασιού με τις λιχουδιές της τοπικής κουζίνας.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του 1ου Φεστιβάλ Ξινόμαυρου, σηματοδοτεί την εκκίνηση ανάδειξης της ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιο ως μία από τις πιο ανερχόμενες αμπελουργικές ζώνες στον Ελλαδικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο, η ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου αποτελεί πόλο έλξης τόσο για την αμπελουργία και την οινολογία, όσο και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αμυνταίου.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments