enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

2022-1-EL01-KA121-SCH-000067680

➡️ Θέμα: Συμπεριληπτική Εκπαίδευση και Διαφοροποιημένη Διδασκαλία

➡️ Δραστηριότητα: Παρακολούθηση εργασίας (job shadowing)

➡️ 26/2-1/3/2023, Τσεχία, Πράγα

🔸Οργανισμός υποδοχής: https://zs.orangery.cz/

May be an image of 5 people and text

🔸 Σχολικές μονάδες-μέλη της κοινοπραξίας που συμμετείχαν στην κινητικότητα: 1ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς, Νηπιαγωγείο Κορησού, Νηπιαγωγείο Άνω Κώμης, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Α.μπε.μπα.μπλομ Κοζάνης, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Μικροί Εξερευνητές Καστοριάς.

“Το Orangery είναι ένα τσέχικο-αγγλικό ιδιωτικό νηπιαγωγείο πέντε τάξεων με 55 μαθητές. Βασικός στόχος του νηπιαγωγείου είναι ένα σχολείο ανοιχτό προς την οικογένεια και την τοπική κοινωνία, κατανοώντας τις τεράστιες δυνατότητες των παιδιών και δίνοντας έμφαση στις επικοινωνιακές δεξιότητες, στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης των παιδιών μέσα από την ατομική προσέγγιση και επικοινωνία, στη μάθηση για τη φύση και των βασικών κανόνων οικολογικών αρχών. Τα παιδιά παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα στην Αγγλική γλώσσα από αγγλόφωνους καθηγητές. Επίσης, υπάρχει σε συνεργασία ψυχολόγος, που αξιολογεί τη σχολική ωριμότητα των παιδιών, την παιδαγωγική και ψυχολογική ανάπτυξη τους. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου πραγματοποιούν καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση με τους γονείς μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής αλλά και ενημέρωση προς τη διευθύντρια για τον καθημερινό εκπαιδευτικό προγραμματισμό. Η χρήση της τεχνολογίας είναι ελάχιστη αλλά αποδεκτή από όλους. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η καθημερινή έξοδος των παιδιών από μία έως δύο ώρες στο κοντινό πάρκο του κάστρου για ελεύθερο παιχνίδι.

May be an image of 2 people, people studying and text

Οι εκπαιδευτικοί στο Orangery έχουν διασφαλίσει, μέσω των σχολικών δραστηριοτήτων, οι διδακτικοί σχεδιασμοί να περνάνε από τη θεωρία στην πράξη τηρώντας με συνέπεια το διδακτικό τους ωράριο και τον διδακτικό προγραμματισμό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να σέβονται τα όρια που θέτονται αλλά και εκείνα που τα ίδια πρέπει να θέσουν απέναντι στον εαυτό τους σε ένα διαμορφωμένο κλίμα ηρεμίας, συνεργασίας και φιλίας.

May be an image of 4 people and text

Η υποδοχή των εκπαιδευτικών έγινε με εγκάρδιο καλωσόρισμα και χαμόγελα και αναλυτική περιγραφή του προγράμματος των ημερών του job shadowing.Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε από την διευθύντρια του σχολείου παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος της Τσεχίας. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και έγινε διαμοιρασμός των εκπαιδευτικών σε τμήματα όπου πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση εργασίας, ως παρατηρητές, με καθημερινή εναλλαγή τμημάτων. Το εκπαιδευτικό προσωπικό και η διευθύντρια σε όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης μαθημάτων ήταν πρόθυμοι για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και επίλυση κάθε απορίας που προέκυπτε για το εκπαιδευτικό σύστημα του σχολείου. Την 3η μέρα παρακολούθησης οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν παρουσίαση του εαυτού τους και της Ελλάδας στα παιδιά του σχολείου, χόρεψαν με τα παιδιά παραδοσιακούς χορούς, και αναφερθήκανε συγκεκριμένα στην ελιά, στον κρόκο Κοζάνης, και στο καρναβάλι που σε λίγες μέρες ξεκινά. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με χαρά και απόλαυσαν τις δραστηριότητες των Ελλήνων εκπαιδευτικών.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η ανατροφοδότηση έρχεται στο προσκήνιο. Οι εκπαιδευτικοί θέσαμε σε ένα κλίμα συζήτησης τους δικούς μας προσωπικούς προβληματισμούς κάνοντας συγκρίσεις και αναδεικνύοντας τα θετικά και μη των εκπαιδευτικών συστημάτων της κάθε χώρας αλλά και των σχολείων που η καθεμία υπηρετεί. Επίσης η κουλτούρα κάθε χώρας, η αισθητική, η προσωπική ευθύνη και πως αυτά έχον διαμορφωθεί είναι σταθμός και βάση της εκπαίδευσης για το πως τα παιδιά θα προσεγγίσουν ένα θέμα μαζί με τον εκπαιδευτικό ώστε να οδηγηθούν στη μάθηση.

«Όταν ένα σχολείο ανοίγει τις πόρτες του σε έναν εκπαιδευτικό μιας άλλης χώρας, είναι σαν να ανοίγει την αγκαλιά του σε ένα παιδί. Σε φέρνει κοντά του, σε αγκαλιάζει, σου εξηγεί, σε αφήνει να παρατηρήσεις, σε καθοδηγεί, σε εμπνέει και σε αφήνει να δράσεις. Αυτό σε οδηγεί σε μονοπάτια προσωπικής κρίσης, εξέλιξης και επιθυμίας, ώστε να αναθεωρήσεις και να τοποθετήσεις τον εαυτό σου ανάμεσα σε σωστές εκπαιδευτικές πρακτικές».

Ευχαριστούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, την κα Παπαδοπούλου Δέσποινα και την κα Τριανταφύλλου Ευαγγελία για την ευκαιρία που μας έδωσε να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus, για την άρτια και άκρως κατατοπιστική οργάνωση και καθοδήγηση της κινητικότητάς μας, καθώς και τη διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου Orangery για την άψογη φιλοξενία και οργάνωση.”

Κείμενο/φωτογραφικό υλικό: Βιβή Νίκου, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Α.μπε.μπα.μπλομ Κοζάνης

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed