enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των δύο εικαστικών εκθέσεων για τα 100 χρόνια της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης.

Τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των δύο εικαστικών εκθέσεων για τα 100 χρόνια της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης.

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των δύο εικαστικών εκθέσεων για τα 100 χρόνια της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης.

Τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των δύο εικαστικών εκθέσεων για τα 100 χρόνια της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης. Στην ουσία πρόκειται για μία έκθεση- συνέκθεση δεκάδων καλλιτεχνών. Διακόσια και πλέον έργα εκατόν πενήντα νέων καλλιτεχνών συνομιλούν εν παραλληλία με εβδομήντα έργα μαθητών/τριων και μπορούν να ξεφυλλιστούν και να φυλλομετρηθούν με τις χιλιάδες σελίδες των βιβλίων μιας από τις πιο ιστορικές βιβλιοθήκες της χώρας μας. Τα εικαστικά έργα συνυπάρχουν με τα βιβλία σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης και μια απρόσμενη έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη σε κάθε γωνιά της Βιβλιοθήκης.

Η Εικαστική έκθεση ART EXHIBITION Connectingdata-Books: Εικαστικές παρεμβάσεις στους βιβλιοστάτες της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, υλοποιείται από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με επιστημονικά υπεύθυνους τον Καθηγητή κ Χάρη Κοντοσφύρη και την Επίκουρη Καθηγήτρια κα Σοφία Παπαδοπούλου.

Η Εικαστική έκθεση ART EXHIBITION για τα 100 χρόνια της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης συμπεριλαμβάνει τις Εικαστικές δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, με επιστημονικά υπεύθυνους τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Καλλιτεχνικών κύριο Παλιάτσιο Γεώργιο και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων κυρία Παπακώστα Αγνή. Παράλληλα συνδιοργανωτής της Εικαστικής Έκθεσης είναι το Τρίτο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή κύριο Χάρη Κοντοσφύρη.

Τον γενικό συντονισμό, την επιμέλεια και την οργάνωση των Εικαστικών Εκθέσεων έχει η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης με τη Διευθύντρια κυρία Ιωάννα Στεργιοπούλου, η Δ.Δ.Ε. Π.Ε Κοζάνης με τη Διευθύντρια κυρία Βόντσα Βασιλική και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον Καθηγητή κύριο Χάρη Κοντοσφύρη και την Επίκουρη Καθηγήτρια κυρία Σοφία Παπαδοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, ο Δήμαρχος του Δήμου Κοζάνης και Πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, κ Λάζαρος Μαλούτας, αναφέρθηκε στους τρεις αιώνες ιστορίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στην ανακήρυξη του 2023 ως επετειακού έτους «100 χρόνια Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, 3 αιώνες ιστορίας», στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό των 100 χρόνων, επεσήμανε την πλούσια και μακρόχρονη ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και την επιθυμία να γίνει η Βιβλιοθήκη το κέντρο του πολιτισμού σε όλο το Δήμο.

Στη συνέχεια η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κα Βασιλική Βόντσα επικεντρώθηκε στη σχέση Λόγου και Τέχνης με επίκεντρο το Σχολείο και τις Βιβλιοθήκες, αλλά και στις δυνατότητες που μας δίνει η βιβλιοθήκη, να αναπτύσσουμε προγράμματα φιλαναγνωσίας, βιβλιοφιλίας, δημιουργικής γραφής και εικαστικών τεχνών.

Κατόπιν ο Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ Χάρης Κοντοσφύρης, που έδωσε σημαντικές πληροφορίες και ανέλυσε τα εικαστικά έργα των φοιτητών/τριών, που βρίσκονται σε μία αλληλεπίδραση με τις χιλιάδες σελίδες των βιβλίων και παλιών χειρογράφων της Βιβλιοθήκης, τόνισε τον ρόλο της Σχολής Καλών Τεχνών και της Βιβλιοθήκης και την ανάγκη να δημιουργηθεί μια συλλογή έργων Τέχνης στην Κοβενταρείο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Ακολούθως ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Καλλιτεχνικών, κ Παλιάτσιος Γεώργιος, εξήγησε τον ευρηματικό τρόπο που δούλεψαν οι εκπαιδευτικοί των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και οι μαθητές/τριες, προκειμένου να δημιουργήσουν τα εικαστικά έργα, τον παιδαγωγικό σκοπό του Εικαστικού Project και τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές/τριες καθόλη τη διάρκεια του Εικαστικού Project, καθώς και την ποικιλομορφία των εικαστικών έργων.

Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων, κ Αγνή Παπακώστα ανέλυσε την αμφίδρομη σχέση Λόγου και Τέχνης και τον τρόπο που οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα λογοτεχνικά κείμενα, να τα κατανοήσουν και να τα βιώσουν, αλλά την ίδια στιγμή να τα απολαύσουν αισθητικά ως έργα γλωσσικού, καλλιτεχνικού και, ευρύτερα, πολιτισμικού χαρακτήρα, και κατόπιν να τα μετουσιώσουν σε εικαστικά δημιουργήματα.

Στη συνέχεια μαθήτριες του Γυμνασίου Λευκοπηγής διάβασαν Λογοτεχνικά κείμενα Κοζανιτών λογοτεχνών. Τη φιλολογική επιμέλεια έχει η Φιλόλογος, κ Μόσχου Βασιλική, ενώ την επιστημονική καθοδήγηση έχει η κ Παπακώστα Αγνή, που έκανε και την επιλογή των κειμένων. Στον εκθεσιακό χώρο της Βιβλιοθήκης ακουγόταν ένα Podcast, που συνόδευε με λόγο τα εικονιστικά δημιουργήματα των μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών, δημιουργία των μαθητών/τριων του Γυμνασίου Λευκοπηγής με την επιμέλεια της Διευθύντριας κας Κοντούλα Μαρίας και της Φιλολόγου κας Μόσχου Βασιλικής, που ηχογραφήθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ.

Η τελετή εκδήλωσης πλαισιώθηκε μουσικά από μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, με Χριστουγεννιάτικο κλασικό ρεπερτόριο και με τη μουσική επιμέλεια της εκπαιδευτικού κας Τσίγκα Χριστίνας και του κ Εμμανουήλ Γεωργίου.

Η εικαστική έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου 2024.

Την τελετή εγκαινίων μπορεί να την παρακολουθήσει ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η στο κανάλι της Δ.Δ.Ε. Π.Ε Κοζάνης, στο YOUTUBE στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επίσης, ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να παρακολουθήσει μια ευσύνοπτη παρουσίαση στο βίντεο της κας Έφης Κατσόγιαννου- Τριανταφύλλου στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.tiktok.com/@efiport…/video/7314045941651229984


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed