enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Στις εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο Γ. Κασαπίδης

Στις εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο Γ. Κασαπίδης

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Στις εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο Γ. Κασαπίδης

Την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γρεβενών επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Σε  συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών και το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην υλοποίηση του έργου της πλήρης αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, συνολικού προϋπολογισμό 1.010.600,00 (με Φ.Π.Α) με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» στο πλαίσιο ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και προαγωγής του θρησκευτικού τουρισμού.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως:

«Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και όλων των Γρεβενιωτών που κάνουμε πράξη. Ένα ακόμα έργο διάσωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτισμικού και θρησκευτικού πλούτου της Περιφέρειάς μας. Με αυτό τον τρόπο καθιστούμε τη Δυτική Μακεδονία πόλο έλξης επισκεπτών, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο προκειμένου αυτή η κληρονομιά να παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο».

Η Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στα όρια του χωριού Ταξιάρχης, βορειοανατολικά της πόλης των Γρεβενών, χτίστηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και έχει φρουριακή μορφή. Ανενεργή σήμερα, κοσμείται από μοναδικές τοιχογραφίες στο Καθολικό και στο γυναικωνίτη του. Η φθορά της Ιεράς Μονής  από τον χρόνο ήταν εμφανής και οι παρεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες. Έτσι το έργο περιλαμβάνει εργασίες επισκευής, ανάκτησης, αποκατάστασης και συντήρησης των δύο πτερύγων των κελιών της Μονής μαζί με τους βοηθητικούς χώρους αυτών (αρχονταρίκι, μαγειρείο, βορδοναρείο, φούρνος, πηγάδι κλπ), του καθολικού, του κωδωνοστασίου, των περιβόλων και του αύλειου χώρου της Ιεράς Μονής.

Η Περιφερειακή Αρχή τηρεί στο ακέραιο τη δέσμευσή της για υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα του πολιτισμού, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους οικισμούς και την ενίσχυση του τουρισμού.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed