Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
88η ΔΕΘ
newage invitations newamazingideas Προσκλητήρια γάμου και βάπτισης Γάμος Βάπτιση Πρωτόγερος Πέτρος Πρωτόγερου Κατερίνα 2467081694
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΤις γυναίκες της Πίνδου τίμησε η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Τις γυναίκες της Πίνδου τίμησε η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας στον Πεντάλοφο Κοζάνης

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Τις γυναίκες της Πίνδου τίμησε η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας στον Πεντάλοφο Κοζάνης

«Η κ. Αρετή είναι κομμάτι της ιστορίας μας και της ψυχής μας»

Τη μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, τίμησαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου με τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων στον Πεντάλοφο Κοζάνης την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα «Βούγια».

Μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση κατατέθηκαν στεφάνια στο άγαλμα της Γυναίκας της Πίνδου και ακολούθησαν ομιλίες και απονομή τιμητικών πλακετών.

Στην καθιερωμένη πλέον υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκδήλωση τιμής προς τις γυναίκες της Πίνδου κατά το Έπος του ’40, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του  Μουσικού σχολείου Πτολεμαΐδας Παύλος Ταγτεβερενίδης.

Τιμώμενο πρόσωπο και ζωντανή ιστορία του Έπους του ’40 η κ. Αρετή Βούγια, ηλικίας 103 ετών, από τον Πεντάλοφο Κοζάνης, εξιστόρησε πράξεις ηρωισμού των γυναικών του Βοΐου κατά τη μεταφορά από τις ίδιες σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, πολεμοφοδίων προς το μέτωπο στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου στα όρια Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Εκεί όπου υπέστησαν την πρώτη τους ήττα κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι δυνάμεις του άξονα.

Ο κ. Ταγτεβερενίδης εξιδανίκευσε τις Ηπειρώτισσες γυναίκες της Πίνδου και αναφέρθηκε στην προσφορά τους στον αγώνα κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών.

Ο κ. Κασαπίδης μετά το πέρας της εκδήλωσης τόνισε, μεταξύ των άλλων, πως: «Ζήσαμε στιγμές ιδιαίτερα συγκινητικές, ακούγοντας λόγια με περιεχόμενο αγνού πατριωτισμού και πνεύμα θυσίας που εμπνέει στα 103 της χρόνια για την πατρίδα η κ. Αρετή παράλληλα με την εξαιρετική ομιλία του αγαπητού μας Διευθυντή. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο κ. Ταγτεβερενίδης η κ. Αρετή είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας και της ψυχής μας ταυτόχρονα».


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Recent Comments