Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΟμιλία μου σε συνάντηση εργασίας με περισσότερους από 30 φορείς της ΠΔΜ...

Ομιλία μου σε συνάντηση εργασίας με περισσότερους από 30 φορείς της ΠΔΜ για το ευρωπαϊκό έργο #Transformer

Ακολουθήστε μας

17,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,726ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Ομιλία μου σε συνάντηση εργασίας με περισσότερους από 30 φορείς της ΠΔΜ για το ευρωπαϊκό έργο #Transformer

???????????????? Η υιοθέτηση της καινοτόμου προσέγγισης των Εργαστηρίων Μετάβασης θα αναδείξει

τη Δυτική Μακεδονία σε παράδειγμα δίκαιης μετάβασης πανευρωπαϊκά❗

????Το υπουργείο Μεταφορών θα είναι συνοδοιπόρος και αρωγός στη δημιουργία του 1ου ελληνικού #TransitionSuperlab στη Δυτική Μακεδονία❗

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Το έργο «TRANSFORMER» θα αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία σε παράδειγμα δίκαιης μετάβασης

Τα οφέλη από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «TRANSFORMER» ανέδειξε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, κατά την 1η συνάντηση εργασίας φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έργο.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η μετάβαση στην ενεργειακά ουδέτερη εποχή για τη Δυτική Μακεδονία έχει ήδη ξεκινήσει με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, που αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πολυδιάστατο αναπτυξιακό Οδικό Χάρτη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως είπε ο Υφυπουργός Μεταφορών: 

«Η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο ΣΔΑΜ δράσεις που επικεντρώνονται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης, που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών και την εναλλακτική αξιοποίηση των εδαφών που σήμερα καταλαμβάνονται από τα λιγνιτωρυχεία.

Οι πέντε πυλώνες είναι η Πράσινη ενέργεια, η «έξυπνη» γεωργία, ο Βιώσιμος τουρισμός, η βιοτεχνία και βιομηχανία και τέλος η Ψηφιακή οικονομία και εκπαίδευση.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αλλάξουν την όψη της Δυτικής Μακεδονίας και θα δρομολογήσουν πολλές νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.»

Εξειδικεύοντας στο ευρωπαϊκό έργο «TRANSFORMER», ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει με άλλες Περιφέρειες από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία στο έργο, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν Εργαστήρια Μετάβασης για την επιτάχυνση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Όπως εξήγησε:

«Σκοπός είναι η δημιουργία στρατηγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων για την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, υψηλής ποιότητας, θέσεων απασχόλησης.

 Το έργο «TRANSFORMER» ακολουθεί την καινοτόμο προσέγγιση των «Εργαστηρίων Μετάβασης» (Transition Super-Labs). Πρόκειται ουσιαστικά για πρωτοβουλίες μεγάλης εδαφικής κλίμακας, με αντικείμενο τη διαχείριση της μετάβασης από τις τοπικές οικονομίες, που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, σε τοπικές οικονομίες μηδενικού άνθρακα”.

Ολόκληρες περιφέρειες λειτουργούν ως ζωντανά εργαστήρια, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν, να δοκιμαστούν και να εφαρμοστούν καινοτόμοι τρόποι μετάβασης προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, ακολουθώντας την προσέγγισης ενός οικοσυστήματος διατομεακής συνεργασίας.

Μια σύμπραξη, δηλαδή, της πολιτείας, των οικονομικών παραγόντων, της έρευνας και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.» 

Ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εστιάζει το Υπουργείο Μεταφορών, αναλαμβάνοντας μέτρα και πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την ανάπτυξη πράσινων μεταφορών, με την ψηφιοποίηση των μεταφορών και των logistics και την περιβαλλοντικά φιλική και καινοτόμο ανάπτυξη της οικονομίας των μεταφορών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε:

«Οι δραστηριότητες στις οποίες εστιάζει το ΕΚΕΤΑ και η ΑΝΚΟ στο πλαίσιο του έργου TRANSFORMER, είναι η καθαρή κινητικότητα στις δημόσιες μεταφορές και η καθαρή ενέργεια, οι καινοτόμες τεχνολογίες μέτρησης διοξειδίου του άνθρακα και μείωσης εκπομπών στη γεωργία και ο συνδυασμός τους με την κυκλική οικονομία και την αλυσίδα αξιών.

Οι τομείς αυτοί αποτελούν δέσμες προτεραιότητας και στο ΣΔΑΜ, συνεπώς, η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό έργο «TRANSFORMER» κρίνεται ως μείζονος σημασίας.

Η υιοθέτηση της καινοτόμου προσέγγισης των «Transition Super-Labs» θα αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία σε παράδειγμα δίκαιης μετάβασης χωρίς την εξάρτηση από τον λιγνίτη, προς ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Το υπουργείο Μεταφορών θα είναι συνοδοιπόρος και αρωγός στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού «Transition Super lab» στη Δυτική Μακεδονία.»


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias
FIESTA VOIO 2026 | Το μεγαλύτερο μουσικό & κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

Ακολουθήστε μας:

17,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments