enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Εξουθένωση προσωπικού, εργασιακή ανασφάλεια και ανησυχία για το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης

Εξουθένωση προσωπικού, εργασιακή ανασφάλεια και ανησυχία για το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Α. Ξανθός από το  Λαϊκό: εξουθένωση προσωπικού, εργασιακή ανασφάλεια και ανησυχία για το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης


Επίσκεψη στο νοσοκομείο «Λαϊκό» πραγματοποίησε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός. Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Τάσο Αντωνόπουλο, περιόδευσε σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου  και συζήτησε με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για την παρατεινόμενη πίεση στο ΕΣΥ λόγω της συνδημίας (covid- γρίπη-αναπνευστικές λοιμώξεις) και, κυρίως, λόγω των τραγικών ελλείψεων στη στελέχωση ακόμα και τριτοβάθμιων νοσοκομειακών μονάδων  όπως το Λαϊκό.  Οι εικόνες αναξιοπρέπειας με δεκάδες ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής σε ράντζα μετά από κάθε γενική εφημερία, είναι πλέον ενδημικό φαινόμενο. Η  εξάντληση των αντοχών  των εργαζομένων  και η επαγγελματική εξουθένωση (σ. burn out) των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής», αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας άφησαν χωρίς ουσιαστική στήριξη το ΕΣΥ και το μόνο τους μέλημα ήταν να υπονομεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα του και να ιδιωτικοποιήσουν κρίσιμες λειτουργίες του. Ειδικά ο τελευταίος νόμος για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ, δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για το μέλλον της δημόσιας  περίθαλψης και τεράστια εργασιακή ανασφάλεια στο προσωπικό του ΕΣΥ (ειδικά στους συμβασιούχους, που στο Λαϊκό αποτελούν το 1/3 των εργαζομένων).  

Ο Α. Ξανθός στη συνέχεια είχε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου αναλυτική συζήτηση  με εργαζόμενους  όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων, στους  οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ. Τόνισε ότι αποτελεί  προτεραιότητα η   γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών  και των υπόλοιπων υγειονομικών, η  ένταξή τους στα ΒΑΕ, τα επιπλέον κίνητρα  για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες  και για την αντιστροφή του brain drain, η   θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών  λόγω συνταξιοδότησης, η  διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων  και ο σχεδιασμός 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια και Κοινοτική φροντίδα- ΕΚΑΒ- Επείγουσα Ιατρική- Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση- Εργαστήρια-Ψυχική Υγεία- Οδοντιατρική περίθαλψη- Ανακουφιστική φροντίδα  κλπ). Όπως τόνισε ο Α. Ξανθός, όλα τα παραπάνω, εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ στο πλαίσιο  της στρατηγικής επιλογής για  σύγκλιση  με  το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ)  στη δημόσια δαπάνη υγείας.

Τέλος, ο Α. Ξανθός επισκέφθηκε το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ροϊδη, με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα του αυξημένου  όγκου  περιστατικών  που προσέρχονται στο Λαϊκό  τις ημέρες της γενικής εφημερίας και την  ανάγκη αλλαγής στο εφημεριακό μοντέλο των νοσοκομείων  του Λεκανοπεδίου, με  στόχο την   αποτελεσματικότερη φροντίδα των ασθενών.    


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed