Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
ΑρχικήΕξελίξειςΣταθερό όραμά μας η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Σταθερό όραμά μας η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε μας

17,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,726ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Σταθερό όραμά μας η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Σπύρος Πέγκας: Σταθερό όραμά μας η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας συναντήθηκε στο εκλογικό κέντρο της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», στην οδό Τσιμισκή 126, με τον επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην Δ.Ε.Θ. και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης» και πρώην υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη.

 Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ενημέρωση από την πλευρά της «Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο» και ο εμπλουτισμός της τεκμηρίωσης της προγραμματικής θέσης της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» για την επαναχωροθέτηση της Δ.Ε.Θ. σε άλλον, κατάλληλο χώρο και την αναμόρφωσή του σε χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμικών υποδομών και δράσεων.

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στις διάφορες πτυχές του ιστορικού σχετικά με τη μεταφορά των εκθεσιακών εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Θ. Επιπλέον, τόνισε ότι οι γενικές εκθέσεις αυτού του τύπου -και μάλιστα σε κέντρα πόλεων- έπαψαν πια να αποτελούν επιλογή σε σειρά ευρωπαϊκών και άλλων πόλεων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος, η Διεθνής Έκθεση δεν έχει πλέον την εμπορική και επιχειρηματική αξία του παρελθόντος, ενώ κάθε εκθεσιακή χρονιά κλείνει με έλλειμμα. Επιπλέον, το σχέδιο της ανάπλασης που προωθείται και έχει αποκλειστικά χαρακτηριστικά RealEstate και Σ.Δ.Ι.Τ. αδιαφορώντας για την ευημερία της πόλης, δεν προκύπτει να είναι οικονομικά βιώσιμο και εφικτό, καθώς το αρχικό κόστος της δαπάνης του από τα 120 εκ. ευρώ εκτινάχθηκε σε πάνω από 300 εκ. και δεν δείχνει να είναι ελκυστικό σε ιδιώτες επενδυτές.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στη Θεσσαλονίκη είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση των χώρων υψηλού πρασίνου στην πόλη. Οραματικό σχέδιο της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» αποτελεί η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου που θα περιλαμβάνει μάλιστα και τους χώρους του Γ΄ Σώματος Στρατού. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι ειδικοί επιστήμονες της «Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στη Δ.Ε.Θ. και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», αλλά και στελέχη της Κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», μίλησαν για τις διάφορες πτυχές της επιχειρούμενης «ανάπλασης», τονίζοντας τη μακρά αναμονή που οδηγεί στο ανέφικτο του εγχειρήματος, όπως έχει σχεδιαστεί, και τις βλαπτικές συνέπειές του για την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. 

Ταυτόχρονα, ανέπτυξαν τα περιβαλλοντικά οφέλη για τους Θεσσαλονικείς, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και τον σημαντικό ρόλο ενός μεγάλου πάρκου υψηλού πρασίνου στην καρδιά της πόλης.

Κατά τη συζήτηση, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, υποστήριξε ότι η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Για Όλους» τάσσεται προγραμματικά υπέρ της επιλογής για επαναχωροθέτηση της Δ.Ε.Θ., με παράλληλη διατήρηση ήπιων εκθεσιακών δραστηριοτήτων, ώστε μαζί με την έκταση του σημερινού Γ’ Σ.Σ., να αναμορφωθεί σε χώρο πρασίνου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Θεσσαλονικείς.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η επιλογή, χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία με διερεύνηση του νομικού καθεστώτος που θα διέπει τον χώρο του πάρκου, με εξασφάλιση του θετικού οικονομικού αποτυπώματος της Δ.Ε.Θ., της εργασίας του προσωπικού της και με προτάσεις για τη βιωσιμότητα του προτεινόμενου σχεδίου (ιδιοκτησιακό καθεστώς και διαχείριση).

Στη συνάντηση συμμετείχαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», καθώς και μέλη της «Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην ΔΕΘ και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias
FIESTA VOIO 2026 | Το μεγαλύτερο μουσικό & κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

Ακολουθήστε μας:

17,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments