Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξελίξειςΣταθερό όραμά μας η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Σταθερό όραμά μας η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Σταθερό όραμά μας η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Σπύρος Πέγκας: Σταθερό όραμά μας η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας συναντήθηκε στο εκλογικό κέντρο της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», στην οδό Τσιμισκή 126, με τον επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην Δ.Ε.Θ. και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης» και πρώην υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη.

 Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ενημέρωση από την πλευρά της «Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο» και ο εμπλουτισμός της τεκμηρίωσης της προγραμματικής θέσης της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» για την επαναχωροθέτηση της Δ.Ε.Θ. σε άλλον, κατάλληλο χώρο και την αναμόρφωσή του σε χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμικών υποδομών και δράσεων.

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στις διάφορες πτυχές του ιστορικού σχετικά με τη μεταφορά των εκθεσιακών εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Θ. Επιπλέον, τόνισε ότι οι γενικές εκθέσεις αυτού του τύπου -και μάλιστα σε κέντρα πόλεων- έπαψαν πια να αποτελούν επιλογή σε σειρά ευρωπαϊκών και άλλων πόλεων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος, η Διεθνής Έκθεση δεν έχει πλέον την εμπορική και επιχειρηματική αξία του παρελθόντος, ενώ κάθε εκθεσιακή χρονιά κλείνει με έλλειμμα. Επιπλέον, το σχέδιο της ανάπλασης που προωθείται και έχει αποκλειστικά χαρακτηριστικά RealEstate και Σ.Δ.Ι.Τ. αδιαφορώντας για την ευημερία της πόλης, δεν προκύπτει να είναι οικονομικά βιώσιμο και εφικτό, καθώς το αρχικό κόστος της δαπάνης του από τα 120 εκ. ευρώ εκτινάχθηκε σε πάνω από 300 εκ. και δεν δείχνει να είναι ελκυστικό σε ιδιώτες επενδυτές.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στη Θεσσαλονίκη είναι απολύτως αναγκαία η αύξηση των χώρων υψηλού πρασίνου στην πόλη. Οραματικό σχέδιο της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» αποτελεί η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου που θα περιλαμβάνει μάλιστα και τους χώρους του Γ΄ Σώματος Στρατού. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι ειδικοί επιστήμονες της «Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στη Δ.Ε.Θ. και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», αλλά και στελέχη της Κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», μίλησαν για τις διάφορες πτυχές της επιχειρούμενης «ανάπλασης», τονίζοντας τη μακρά αναμονή που οδηγεί στο ανέφικτο του εγχειρήματος, όπως έχει σχεδιαστεί, και τις βλαπτικές συνέπειές του για την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. 

Ταυτόχρονα, ανέπτυξαν τα περιβαλλοντικά οφέλη για τους Θεσσαλονικείς, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και τον σημαντικό ρόλο ενός μεγάλου πάρκου υψηλού πρασίνου στην καρδιά της πόλης.

Κατά τη συζήτηση, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, υποστήριξε ότι η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Για Όλους» τάσσεται προγραμματικά υπέρ της επιλογής για επαναχωροθέτηση της Δ.Ε.Θ., με παράλληλη διατήρηση ήπιων εκθεσιακών δραστηριοτήτων, ώστε μαζί με την έκταση του σημερινού Γ’ Σ.Σ., να αναμορφωθεί σε χώρο πρασίνου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Θεσσαλονικείς.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η επιλογή, χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία με διερεύνηση του νομικού καθεστώτος που θα διέπει τον χώρο του πάρκου, με εξασφάλιση του θετικού οικονομικού αποτυπώματος της Δ.Ε.Θ., της εργασίας του προσωπικού της και με προτάσεις για τη βιωσιμότητα του προτεινόμενου σχεδίου (ιδιοκτησιακό καθεστώς και διαχείριση).

Στη συνάντηση συμμετείχαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», καθώς και μέλη της «Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην ΔΕΘ και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments