Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
Συνεργασία ΔΕΗ - νέο υλικό - myHomeOnline
newage invitations newamazingideas Προσκλητήρια γάμου και βάπτισης Γάμος Βάπτιση Πρωτόγερος Πέτρος Πρωτόγερου Κατερίνα 2467081694
ΑρχικήΚεντρική ΜακεδονίαΘεσσαλονίκη400 εκθέτες, 1000 ομιλητές, 450 εκδηλώσεις

400 εκθέτες, 1000 ομιλητές, 450 εκδηλώσεις

Ακολουθήστε μας

17,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

στο τετραήμερο

της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου

στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Διοργανώνεται από το ΕΛΙΒΙΠ

σε συνεργασία με τη ΔΕΘ–HELEXPO,

τους Έλληνες εκδότες και τον δήμο Θεσσαλονίκης

Με περισσότερους από 400 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με πάνω από 1000 Έλληνες και ξένους ομιλητές, με 450 προγραμματισμένες εκδηλώσεις από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς και με Τιμώμενη Χώρα την Ιταλία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου. Η φετινή ΔΕΒΘ έχει ως κύρια θεματική την Ανθρώπινη Δημιουργικότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη: Άνθρωπος και μηχανή, πρόκληση και ευκαιρία, κίνδυνος και δυνατότητα, με πολλές εκδηλώσεις να έχουν ως στόχο την εξερεύνηση του καινούριου αυτού κόσμου.

Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) -για πρώτη φορά- σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τους Έλληνες εκδότες και τον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της ιταλικής συμμετοχής συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, εικονογράφοι, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, αφιερώματα και εκθέσεις, όπως αυτές για τον Andrea Camilleri και τον Hugo Pratt, επαγγελματικά προγράμματα, συζητήσεις και δράσεις, θα… ξεναγήσουν το κοινό. 

Στο «μενού» της 21ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το 11ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 2ο Poetry Black Box, το 3ο Επαγγελματικό Πρόγραμμα, το 9ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, η Παιδική και Εφηβική Γωνιά, η 3η πανελλαδική συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης, ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, η έκθεση και εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, θέατρο, εργαστήρια, προβολές και πολλές ακόμα εκδηλώσεις και δράσεις.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Τη σημασία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης για την πόλη υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΒΘ. Έκανε μάλιστα λόγο για μια σημαντική έκθεση, αγαπημένη και για την εταιρεία, ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ σημαντική συμμετοχή της Ιταλίας στη φετινή διοργάνωση ως Τιμώμενης Χώρας. Τόνισε δε πως στόχος είναι η πόλη να γίνει κομμάτι της ΔΕΒΘ, κάτι που, όπως σημείωσε, επιτυγχάνεται σταδιακά. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της ΔΕΒΘ στην αερογέφυρα που ενώνει τα περίπτερα 13 και 15 θα υπάρξει ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας, αλλά και ενημέρωση για την ανάπλαση της ΔΕΘ και για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει το εκθεσιακό να μείνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Ξεκινάμε μεγάλη ενημέρωση σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης για το έργο της ανάπλασης» σημείωσε ο κ. Τζήκας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, κ. Νίκος Μπακουνάκης, σημείωσε πως η φετινή ΔΕΒΘ είναι η πρώτη που διοργανώνει ο νέος φορέας, ενώ τη χαρακτήρισε μεταβατική, σημειώνοντας πως στόχος είναι να παρουσιασθεί προσεχώς ένα νέο μοντέλο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική ιταλική συμμετοχή με το πλούσιο πρόγραμμά της, αλλά και στη βασική θεματική της φετινής διοργάνωσης, την Ανθρώπινη Δημιουργικότητα σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, που μας απασχολεί όλο και περισσότερο. Ο κ. Μπακουνάκης υπογράμμισε τη μεγάλη διάχυση της ΔΕΒΘ στην πόλη με banner, ψηφιακά πάνελ και υλικό, αλλά και τον σχεδιασμό για ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια στο μέλλον, ενώ τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για το 2026 και για το 2027. Σημείωσε δε πως όλο και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο αναπτύσσουν εκθέσεις βιβλίου, καθώς αναγνωρίζουν την επίδρασή τους στην οικονομία τους, αλλά και σε ένα μεγάλο άυλο κεφάλαιο που ονομάζεται πολιτιστική διπλωματία.

Στη φιλοδοξία της συμμετοχής της Ιταλίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 21η ΔΕΒΘ να αποτελέσει η φετινή έκθεση ευκαιρία για την εδραίωση σχέσεων συγγραφέων, αναγνωστών και εκδοτών των δύο χωρών αναφέρθηκε ο διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Francesco Neri, ενώ ανέπτυξε και τις τέσσερις θεματικές ενότητες του ιταλικού προγράμματος (Μία κοινή ματιά, Πέρα από τον ορίζοντα,  Περιπέτειες της στεριάς και της θάλασσας, Επαγγελματικό Πρόγραμμα).

Η ΔΕΒΘ είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στην πόλη, όχι μόνο εξωστρέφειας, αλλά και μια γιορτή του βιβλίου, της συγγραφής, των αναγνωστών, των εκδοτών, όπως ανέφερε με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης. «Προσπαθούμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια του φορέα και της διοργάνωσης, αλλά και να φέρουμε πιο κοντά το νέο κόσμο στην έκθεση» τόνισε, αναφερόμενος και στο αφιέρωμα στο περίπτερο του δήμου στον Θεσσαλονικιό ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. 

Ως ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που προάγουν τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χρήστος Μήττας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Ιταλίας ως Τιμώμενης Χώρας.

Μια ιστορική αναδρομή στη ΔΕΒΘ έκανε τέλος ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, σημειώνοντας πως  η έκθεση ξεκίνησε το 2004 με 120 εκθέτες και 4.000 επισκέπτες.

Την 21η ΔΕΒΘ θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 8 Μαΐου ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Ιάσονας Φωτήλας, στις 19:30 στο περίπτερο 13 (αίθουσα Μίκης Θεοδωράκης).

Το ωράριο λειτουργίας της ΔΕΒΘ για το κοινό έχει ως εξής: Πέμπτη 15:00 με 21:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-22:00 και Κυριακή 10:00- 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Smombies: Η επικίνδυνη συνήθεια που έχει γίνει καθημερινότητα

Οι “smombies” είναι οι πεζοί που περπατούν με το βλέμμα κολλημένο στο κινητό, αγνοώντας δρόμους, διαβάσεις και κινδύνους γύρω τους. Ένα φαινόμενο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η σχέση μας με την οθόνη.

Doomscrolling: Το ατελείωτο σκρολάρισμα στις κακές ειδήσεις που μας εξαντλεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Ανοίγουμε το κινητό για λίγα λεπτά και καταλήγουμε να σκρολάρουμε ασταμάτητα σε αρνητικές ειδήσεις. Τι είναι το doomscrolling, γιατί μας αγχώνει και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε.

Νέα τέλη στα ακίνητα από το 2027; Παραδείγματα για τις πιθανές επιβαρύνσεις

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης υπέρ των δήμων και δυνατότητα επιβολής Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παραδείγματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην πράξη.

Εναλλακτική ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Η εναλλακτική ψήφος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς θα φαίνεται στο ψηφοδέλτιο, πότε θα μετρά και τι σημαίνει δεύτερη προσμέτρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος εποχής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών προβλέπει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται το 42% + 1 ψήφος, η δεύτερη προσμέτρηση, οι εναλλακτικές ψήφοι και η ηλεκτρονική ψήφος.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»: Πώς μία θεωρία της Αρχαίας Ελλάδας βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη», μία θεωρία που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα πριν από 25 αιώνες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά τη σημερινή συνάντηση ΗΠΑ και Κίνας.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Μίλησε χωρίς άδεια. Και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Ένα βίντεο.Μερικά δάκρυα.Και μετά σιωπή. Όχι γιατί δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό.Αλλά γιατί ειπώθηκε… χωρίς άδεια. Γράφει ο Πέτρος...
newage luxury wedding invitations
lioliou sto rithmo tis limnis polikarpi kastorias

Ακολουθήστε μας:

17,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments

newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694

Recent Comments