Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
changer z φράγμα περδίκκα , Εορδαίας
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΟι κερδοσκόποι ξανά εκτινάσσουν τις τιμές του ρεύματος

Οι κερδοσκόποι ξανά εκτινάσσουν τις τιμές του ρεύματος

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Οι κερδοσκόποι ξανά εκτινάσσουν τις τιμές του ρεύματος

Υπέρογκες αυξήσεις έως και 70% στις τιμές ρεύματος ανακοίνωσαν οι «πάροχοι» για τα τιμολόγια του Ιουνίου σπέρνοντας δικαιολογημένη αγανάκτηση στους λαϊκούς καταναλωτές, στους αυτοαπασχολούμενους και στις μικρές επιχειρήσεις.

Αν παρακολουθήσουμε αναλυτικά τις τιμές ρεύματος στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 και συγκρίνουμε τα τιμολόγια χονδρικής και λιανικής θα καταλάβουμε την άγρια κερδοσκοπία που στήνει το ενεργειακό κεφάλαιο, με τις πλάτες της Κυβέρνησης και της ΕΕ, σε βάρος του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος.

Πρώτα απ όλα η κατακόρυφη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2023 παρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές ρεύματος χονδρικής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.  Συγκεκριμένα, οι τιμές του Φυσικού Αερίου στο Ολλανδικό Χρηματιστήριο (TTF) το πρώτο τρίμηνο του 2024 πέφτει στα 23 ευρώ η μεγαβατώρα (MW/h) ενώ το 2022 μέσα στην ενεργειακή κρίση έφτασε και τα 300 ευρώ ανά MW/h. Αμέσως ξεκινάει η διαδικασία αύξησης των τιμών του Φυσικού Αερίου και του LNG.  Κατά τα πρότυπα του ΟΠΕΚ, η Νορβηγία που εξελίσσεται σε ηγέτιδα δύναμη του Φ.Α μέσω αγωγών μειώνει την παραγωγή και οι ΗΠΑ ακυρώνουν όλες τις εξαγωγές  LNG. Οι τιμές του φυσικού αερίου ανακάμπτουν και σήμερα βρίσκονται κοντά στα 38 ευρώ!

Οι τιμές χονδρικής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας  (ΕΧΕ) ακολουθούν αυτή την πτώση από τον Ιανουάριο του 2024 που σταματά η Κυβέρνηση τις επιδοτήσεις. Έτσι τον Φεβρουάριο η τιμή της Μεγαβατώρας κλείνει στα 73 Ευρώ, τον Μάρτιο στα 67 και τον Απρίλη στα 61 ευρώ ενώ τον Μάη ξανά εκτινάσσεται στα 78 ευρώ (αύξηση 35% σε σχέση με τον Απρίλη) και το πρώτο 10ήμερο του Ιούνη βρίσκεται μ.ο στα 92,6 ευρώ με ανοδικές τάσεις αφού οι κερδοσκόποι των Ομίλων βλέπουν να αυξάνεται η ζήτηση λόγω κλιματιστικών.

Στη λιανική τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά: Υπάρχει μια πτώση των τιμών (αναντίστοιχη με τη μείωση στη χονδρική) για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και ο ανεκδιήγητος ΥΠΕΝ κ. Σκυλακάκης παίρνει σβάρνα τα κανάλια διαλαλώντας τον «ανταγωνισμό που μειώνει τις τιμές». Για τους μήνες Απρίλη και Μάη όμως που πέφτουν ακόμα πιο χαμηλά οι τιμές χονδρικής αντί να μειώσουν τις τιμές και στη λιανική (οικιακά τιμολόγια)  οι προμηθευτές τις ανεβάζουν με τη δικαιολογία ότι οι πελάτες τους πρέπει να πληρώσουν τις «ρευματοκλοπές» και τις τεχνικές απώλειες του ηλεκτρικού δικτύου!  

Έτσι τον Μήνα Μάη το ρεύμα στη χονδρική ανέβηκε 35% και ακολούθησαν τα τιμολόγια λιανικής του Ιουνίου που ανέβηκαν από 12% μέχρι 70%!!! Με βάση τις τιμές χονδρικής του Ιουνίου, που είναι πολύ ανεβασμένες σε σχέση με τον Μάη, αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια του Ιουλίου.

Και δεν είναι μόνο οι τιμές του ρεύματος είναι και τα «χαράτσια» στο λογαριασμό που ονομάστηκαν «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» μέσω των οποίων οι λαϊκοί καταναλωτές πληρώνουν σχεδόν έναν ακόμα λογαριασμό. Έτσι πληροφορούμαστε ότι ετοιμάζονται να αυξήσουν ακόμα 30% το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων) επειδή ο ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) από όπου πληρώνονται εξτρά οι κρατικοδίαιτοι μπαταξήδες των ΑΠΕ, είναι ελλειμματικός σχεδόν μισό δις ευρώ.  Ταυτόχρονα αιτήματα για νέες αυξήσεις των «τελών δικτύου» μαθαίνουμε ότι ζητούν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Μερικά ερωτήματα που προκύπτουν από την ανάλυση των γεγονότων:

  1. Είναι δυνατόν ο λογαριασμός του ρεύματος των νοικοκυριών να καλύπτει το 40% και το 50% ενός κατώτατου μισθού για να αποζημιώνονται με «ουρανοκατέβατα κέρδη» οι παραγωγοί και οι πάροχοι;
  2. Το ποσοστό κέρδους των παρόχων είναι ανεξέλεγκτο; Αφού αγοράζουν από τη χονδρική 6 ή 7 λεπτά την κιλοβατώρα γιατί πουλάνε στους καταναλωτές 12, 14  και 17 λεπτά; 100% κέρδος!!! Αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος; 
  3. Ποιος ο λόγος που ανεβάζουν στο χρηματιστήριο τις τιμές όταν ανεβαίνει το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ αφού οι παραγωγοί δεν έχουν αγοράσει με νέες αυξημένες τιμές; Κι αυτοί που παράγουν ρεύμα με Ρώσικο φυσικό αέριο με κλειδωμένες χαμηλές τιμές του 2016 γιατί μας πουλάνε με τις τρέχουσες τιμές του Άμστερνταμ;
  4. Που είναι το «τζάμπα» ρεύμα των ΑΠΕ και τι ρόλο παίζει στη διαμόρφωση των τιμών; Αφού έφτασαν να καλύπτουν μέχρι και το 60% του ενεργειακού μίγματος και το Α` τετράμηνο του 2024 πέταξαν στα σκουπίδια πάνω από 300 γιγαβατώρες γιατί ανεβαίνουν οι τιμές;
  5. Αφού όλοι οι «παράγοντες της αγοράς» εντοπίζουν το «πρόβλημα» στη Χώρα μας στη χαμηλή κατανάλωση γιατί μόλις πάει να ανεβεί λίγο η κατανάλωση, λόγω καύσωνα ή ψύχους, εκτοξεύουν τις τιμές στα ουράνια;
  6. Το Κράτος, η Κυβέρνηση, η ΕΕ τι ρόλο παίζουν σ αυτά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια; Μήπως τα σιγοντάρουν για να παίρνουν κι αυτοί το μερίδιό τους (ΦΠΑ και άλλοι φόροι);
  7. Ποιος δε γνωρίζει ότι η άνοδος των τιμών ηλεκτρισμού θα εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων; 

Φυσικά τα ερωτήματα είναι ρητορικά αφού όλοι γνωρίζουμε πως όλα γίνονται για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών και των αεριτζήδων που παρασιτούν γύρω τους.

Γιατί όμως ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα οι τιμές;

Επειδή οι πέντε παραγωγοί, μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι που όπως όλα δείχνουν έκαναν τραστ και από πίσω τους οι πάροχοι, που σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ίδιοι, καλόμαθαν στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη και χειραγωγούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο εκτοξεύοντας της τιμές.

Επειδή η «Απελευθέρωση Ηλεκτρικής Ενέργειας» μόνο στόχο είχε τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων εταιρειών ενέργειας και την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου στο Χώρο αυτό, λόγω της αναγκαιότητας όλων των λαών για πρόσβαση στο ρεύμα, και ήταν σίγουρο ότι θα τους έδινε απεριόριστα κέρδη και στο λαό ενεργειακή αλλά και τροφική πενία.

Εδώ δεν χωράει ούτε ημίμετρα ούτε «πολιτικαντισμός» από κανέναν. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και έχουν όλοι οι πολίτες δικαίωμα στην πρόσβαση. 

  • Κατάργηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Απόσυρση της Ελλάδας από το σύστημα του Ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ρύπων
  • Κατάργηση όλων των φανερών και κρυφών επιδοτήσεων των ενεργειακών ομίλων
  • Διατίμηση με βάση το κόστος παραγωγής
  • Ακύρωση όλων των μεγάλων έργων ΑΠΕ για να σταματήσει η περιβαλλοντική και παραγωγική καταστροφή της Χώρας
  • Αξιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς όλου του εγχώριου ενεργειακού μίγματος

Για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη με εργατική και κοινωνική συμμετοχή στη διεύθυνση και σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προσανατολισμένη στα λαϊκά συμφέροντα και μόνο. «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό».

Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Μια και πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Στην κατεύθυνση πλήρους κοινωνικοποίησης του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας, του νερού, των τηλεπικοινωνιών κ.α

Κοζάνη 12/6/2924

«Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
newage luxury wedding invitations
newage luxury baptism invitations

Most Popular

Recent Comments