Σπ. Λιβανός στο Youth Forum «project2030.gr» της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη: Το μέλλον ανήκει στους νέους που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα
• Η αγροτική παραγωγή μπορεί να γίνει η «βαριά» βιομηχανία της χώρας
Τις πολιτικές που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ για την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών αλλά και την προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα ανέπτυξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στο Youth Forum «project2030.gr» της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν νέοι επιχειρηματίες από τον πρωτογενή τομέα της Βόρειας Ελλάδας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός ξεκίνησε την τοποθέτησή του δίνοντας πολλά συγχαρητήρια στην ΟΝΝΕΔ και τον Πρόεδρό της, τον Παύλο Μαρινάκη, για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους, η ο οποία συμβάλλει, όπως είπε, στη διάχυση του μηνύματος που στέλνει το ΥΠΑΑΤ ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα και η σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα μπορεί να δημιουργήσει ένα ευοίωνο μέλλον για τους νέους της πατρίδας μας.
Στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά προκειμένου να την παρακολουθήσουν όσοι αγρότες επιθυμούσαν, παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ και πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Μπρατάκος, ενώ τοποθετήθηκαν τρεις ιδιαίτερα επιτυχημένοι επιχειρηματίες στον αγροτικό τομέα, οι κ. Παύλος Τσακίρης Διευθύνων Σύμβουλος «Tsakiris Family AE”, Θεόφιλος Θεοφίλου Ιδρυτής «Microroots – Organic», και η κ. Ανθή Χαραλαμπόγλου Γεωπόνος – Οινολόγος, καθώς και ο κ. Kωνσταντίνος Τζίκος, αγρότης. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ για τα περιφερειακά μέσα κ. Έλενα Σώκου.
«Ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχουμε θέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να φέρουμε περισσότερους νέους στον πρωτογενή τομέα!» τόνισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι οι νέοι είναι αναμφισβήτητα μια από τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από τις κρίσεις που μας ταλαιπωρούν.
«Αποτελείτε, ταυτόχρονα, όμως και εκείνη την κοινωνική ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες εξόδου από τις κρίσεις», πρόσθεσε ο ΥΠΑΑΤ.
‘Όπως είπε, «απαιτείται μετασχηματισμός του παραγωγικού μας μοντέλου με κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης τον πρωτογενή τομέα και έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
Σε αυτή την κατεύθυνση :
• Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα έχουν μέλλον, αρκεί να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
• Στη χώρα μας ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που διαχρονικά στηρίζει την οικονομία μας και την κοινωνία μας. Ακόμα και σε συνθήκες κρίσης η αγροτική παραγωγή έδειξε και δείχνει υψηλή ανθεκτικότητα. Γιατί σε τελική ανάλυση τα τρόφιμα μας είναι και θα μας είναι πάντα απαραίτητα. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε.
• Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που μπορούν – και αυτός είναι και βασικός μας στόχος – να αποτελέσουν ένα μοναδικό brand.
• Και τελικά μπορεί κανείς να πει ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει η «βαριά» μας βιομηχανία.
• Σε αυτήν την κατεύθυνση διαμορφώνουμε και υλοποιούμε μια συγκροτημένη και συνεκτική Εθνική Στρατηγική για την Αγροτική Ανάπτυξη. Μια Στρατηγική που τόσο πολύ λείπει από το ελληνικό κράτος όλα τα τελευταία χρόνια.
• Βασικοί μας στόχοι είναι να ενισχύσουμε τους νέους, να προωθήσουμε την εκπαίδευση και κατάρτιση, να προωθήσουμε την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα.
• Θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα.
• Θέλουμε να σας προσφέρουμε προοπτικές για να επιστρέψετε στην ελληνική γη, λειτουργώντας όχι απλώς ως αγρότες αλλά και ως σύγχρονοι επιχειρηματίες.
• Το τρίπτυχο τεχνολογία – καινοτομία –εκπαίδευση αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
• Εδώ καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος των νεοφυών επιχειρήσεων. Θεωρώ απαραίτητα τη σύνδεση μεταξύ έρευνας – κοινωνίας – οικονομίας. Από την εφαρμογή της έρευνας στην πράξη έχουμε πολλά να κερδίσουμε στον αγροδιατροφικό τομέα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην ελληνική αγροδιατροφή. Να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, να οδηγήσουν τις καλλιέργειες σε νέες κατευθύνσεις υψηλότερης αξίας, να παρέχουν τεχνογνωσία και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες. Γι΄ αυτό και στοχεύουμε σε περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις στην αγροδιατροφή.
• Βασικό μας μέλημα για όποια πολιτική χαράσσουμε και υλοποιούμε είναι να ανοίγουμε καινούργιους δρόμους για όλους εσάς, τις νέες και τους νέους. Να βάζουμε με κάθε μας απόφαση ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο μέλλον.
• Το μέλλον ανήκει σε εσάς που θα αποφασίσετε να το «καλλιεργήσετε» στην ελληνική περιφέρεια».
Απαντώντας σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ προγραμματίζει μία σειρά αρδευτικών έργων που θα αλλάξουν τη μορφή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ύψους άνω του 1,5 δις ευρώ, που όμοιά τους έχει να δει η χώρα από τη δεκαετία του ΄60. Τόνισε, μάλιστα, ότι για τους αγρότες, τα έργα αυτά είναι ανάλογης σημασίας με τα μεγάλα έργα υποδομής για το κοινωνικό σύνολο. «Όπως το αίμα είναι βασικό στοιχείο για τον οργανισμό, έτσι και το νερό είναι αναγκαίο για την αγροτική παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο, ανέδειξε τη σημασία του προγράμματος για τους γεωργικούς συμβούλους το οποίο υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ. «Ανασύραμε από το συρτάρι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ήταν ανενεργό και πολύ σύντομα, οι αγρότες μας θα μπορούν να αντλούν συμβουλές και διευκρινίσεις για την δουλειά τους, δωρεάν», τόνισε.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα, δημιουργείται, υπό τον ΕΛΓΟ μία δεξαμενή σκέψης (think tank), η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την εκπόνηση στρατηγικών κατευθύνσεων για τη διευκόλυνση όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στην επιλογή καλλιεργήσιμων προϊόντων κα.
Youth Forum Youth Forum