enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

Σωκράτης Φάμελλος : Ευθύνη της κυβέρνηση η προστασία των καταναλωτών και των αρτοποιών από την αισχροκέρδεια στις τιμές αλεύρων, πρώτων υλών και  καυσίμων

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και ιδιαίτερα στα άλευρα, που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των αρτοποιείων και δημιουργεί κίνδυνο αυξήσεων στην τιμή του ψωμιού. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και ευθύνη της κυβέρνησης και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τις νέες αυξήσεις σε άλευρα, λοιπές πρώτες ύλες (έλαια, βούτυρα, γαλακτοκομικά), στο ρεύμα και στα καύσιμα. Σε συνέχεια των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με την Ομοσπονδία των αρτοποιών το Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 2022 είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το νέο ράλι αυξήσεων και την ανάγκη  λήψης άμεσων μέτρων από την πολιτεία. Οι νέες αυξήσεις πιέζουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών απειλώντας τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών αλλά και των αρτοποιείων” τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ) σήμερα στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος “το πρόβλημα της εκτίναξης των τιμών στα άλευρα που σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών ανέρχεται μέχρι και το 10% μας ανησυχεί και συμμεριζόμαστε την άποψη της Ομοσπονδίας ότι η πολιτεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, εφόσον δεν αντιστοιχεί η αύξηση αυτή και στις τιμές αρχικής προμήθειας των σιτηρών. Ο έλεγχος πρέπει να αφορά σε όλη την αλυσίδα των καταναλωτικών προϊόντων και όχι μόνο στο τελικό σημείο πώλησης στον καταναλωτή”.

“Τον Ιούλιο στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είχαμε αύξηση 12,3% στον δείκτη –Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (ΕΛΣΤΑΤ) λόγω αυξήσεων κυρίως σε ψωμί, δημητριακά, έλαια, λίπη, γαλακτοκομικά, λαχανικά. Από την άλλη η Ελλάδα είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις ακρίβειας καυσίμων στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αυτό επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές, νοικοκυριά και οικονομία”.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της της ΟΑΕ, ενημέρωσαν πλήρως την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα θέματα της ακρίβειας στις πρώτες ύλες, το κόστος για τον καταναλωτή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου τους. Αναφέρθηκαν στην πτώση της κατανάλωσης και σε κίνδυνο λουκέτων στο 30% των επαγγελματιών λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Όπως ανέφεραν ο κλάδος παρουσιάζει μικρότερο τζίρο, μικρότερο όγκο πωλήσεων και ζημίες σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ενισχύονται και από τα μέτρα της κυβέρνησης (market pass και καλάθι του νοικοκυριού). Δεσμεύτηκαν όμως ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να μην περάσουν οι αυξήσεις στους καταναλωτές αλλά ανησυχούν για νέες αυξήσεις στις βασικές πρώτες ύλες.

Από μεριά της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  στην οποία συμμετείχαν, πέρα από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, οι Διονύσης Καλαματιανός, γραμματέας της ΚΟ και Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής και πρώην Υπουργός τέθηκαν ερωτήματα για το πως θα προληφθούν οι ανατιμήσεις στο ψωμί και νέα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα φέρουν και απώλειες σε θέσεις εργασίας

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ληφθούν πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και να συνεχιστεί η συνεργασία με τις κάτωθι κοινές προτάσεις:

– έλεγχοι από την πολιτεία για τον περιορισμό των αυξήσεων στις πρώτες ύλες ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα των αρτοποιείων χωρίς επίπτωση στις τιμές καταναλωτή,

– αντιμετώπιση της κυριαρχίας των ολιγοπωλίων και καρτελοποίησης της αγοράς στα τρόφιμα,

– αντιμετώπιση της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού στο κατεψυγμένο και τυποποιημένο άρτο, και

– μηδενισμός του ΦΠΑ στο ψωμί.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ) συμμετείχαν οι Μούσιος Μιχάλης του Δημητρίου, Πρόεδρος, Κουκουμέρια Ελισσάβετ Α΄ Αντιπρόεδρος, Τσουκαλάς Προκόπης Β΄ Αντιπρόεδρος, Κεβρεκίδης Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας, Σίνδρος Θεόδωρος, Αν. Γενικός Γραμματέας και Κωτούζας Αχιλλέας, Ταμίας της ΟΑΕ.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed