‘’Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αξία’’, μία φράση που ανακυκλώνεται διαρκώς, από όλους εμάς, από ψυχολόγους και εκπαιδευτές, κυρίως. Μία φράση που υπενθυμίζει πως κάθε ανθρώπινη οντότητα έχει τη δική της μοναδικότητα και τη δική της μοναδική προσφορά στη ζωή.
Πώς όμως, ορίζεται αυτή η αυταξία μας; Τι είναι αυτό που καθιστά τον άνθρωπο ένα ον με αξία; Η Επιστήμη, η οποία πάντοτε είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την κοινωνία, έχει κατασταλάξει στο συμπέρασμα πως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί – και όχι μόνο οι άνθρωποι – προσφέρουν στον κόσμο. Ακόμα και τα ψάρια, ακόμα τα έντομα, όλα έχουν μία αξία. Ακόμα και τα φυτά και τα λουλούδια.
Η κοινωνία μας, είναι αυτή που δημιουργεί ανασφάλειες στον άνθρωπο, λόγω συγκεκριμένων κοινωνικών προτύπων που δημιουργεί και τα οποία σύμφωνα με αυτή, φέρνουν την ‘’επιτυχία’’ και την ‘’ευτυχία’’. Η κοινωνία μας είναι ιδιαίτερα σκληρή με τις απαιτήσεις που έχει από τους ανθρώπους, δημιουργώντας συγκεκριμένα πρότυπα με τα οποία αξιολογεί το πόσο ‘’σημαντικός’’ είναι ένας άνθρωπος. Ορισμένα από αυτά είναι η εργασία, η οικονομική επιτυχία, η εμφάνιση, η οικογένεια, η μόρφωση και άλλα πολλά βεβαίως. Άνθρωποι κατατάσσονται ως σημαντικοί ή λιγότεροι σημαντικοί με βάση αυτά τα πρότυπα, η προσωποληψία της κοινωνίας κάνει διακρίσεις πχ, σε ανθρώπους ανάλογα με τη μόρφωσή τους. Και αν οι περισσότεροι λένε πως ‘’όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία’’, στην πράξη δεν το ακολουθούν με συνέπεια. Και είναι γεγονός, πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμπεριφερόντουσαν διαφορετικά σε έναν εκατομμυριούχο από έναν πλανόδιο μικροπωλητή.
Η Επιστήμη είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά από την Κοινωνία και μπορεί να διακρίνει πως η επιτυχία είναι ανθρώπινο δημιούργημα και όχι μία αδιασάλευτη αλήθεια που έχει ρίζες σε λογικά και ορθά κριτήρια. Μπορεί να αναλύσει τη διαφορά ανάμεσα στο ‘’ποιος είμαι’’ και το τι έχω πετύχει σε ένα εξωτερικό, κοινωνικό επίπεδο. Η κοινωνία και οι προγραμματισμοί έχουν δημιουργηθεί από ατελείς ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί το γεγονός πως ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό δημιούργημα με τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία, κλίσεις και ενδιαφέροντα. Ο άνθρωπος στον πυρήνα του δεν έχει σχέση με την επιφάνεια και την ανούσια κριτική της κοινωνίας.
Επειδή είμαι φοιτήτρια Θεολογίας, ομολογώ πως έχω εμβαθύνει στο θέμα της αξίας του ανθρώπου από τη θεολογική του πλευρά. Για τη Χριστιανική Πίστη, ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, επειδή είναι εικόνα του Θεού και επειδή μπροστά στα μάτια του Θεού έχει ανυπολόγιστη αξία ως ένα θαύμα του Θεού έχει τη δυνατότητα να τον γνωρίσει και να ενωθεί μαζί Του. Η ίδια η ύπαρξη του ανθρώπου είναι μία αξία από μόνη της και δε χρειάζεται κανέναν και τίποτα έξω από αυτή που να το επιβεβαιώσει. Η Χριστιανική αξία του ανθρώπου δεν έχει σχέση με κοσμικά κριτήρια, βλέπει τον άνθρωπο ως το πολυτιμότερο δημιούργημα του Θεού και μία οντότητα που δεν έχει σχέση με εξωτερική κριτήρια αξιολόγησης.
Ο κάθε άνθρωπος έχει αξία, γεγονός, όχι κλισέ φράση. Και αν ο καθένας μας το αντιληφθεί, θα διαπιστώσει πως δεν έχει νόημα να αποζητά την έγκριση της κοινωνίας ή του οποιουδήποτε έξω από αυτόν ατόμου, για την επιβεβαίωσή του.
Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation
Πηγή: enimerosou.gr