Η απλούστευση του λογαριασμού ρεύματος ισοδυναμεί με χαμηλότερη ενεργειακή πενιά
Είναι γνωστό στο πανελλήνιο πως το κόστος του οικιακού ρεύματος έχει αυξηθεί για διάφορες αιτίες (π.χ., περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις) με αποτέλεσμα το κόστος να έχει μεγαλώσει κατά 120% σε ένα έτος (https://www.bankingnews.gr/energeia/articles/585792/pro-ton-pylon-i-energeiaki-ftoxeia-gia-ta-noikokyria-se-ena-xrono-i-timi-tis-kwh-anevike-120 ).
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα λάβει δράσεις θα ελαφρύνει τις συνέπειες στον πληθυσμό, προτείνοντας, ανάμεσα στα άλλα, την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου για την ενέργεια, έτσι ώστε να να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την αύξηση (https://www.kathimerini.gr/economy/local/561495985/deth-ta-metra-gia-tis-ayxiseis-sto-ilektriko-reyma-oi-neoi-logariasmoi-tis-dei).
Ενώ αυτή η παρέμβαση μπορεί να αμβλύνει τις όποιες συνέπειες θα υπάρξουν είναι αδύνατο να τις εξαλείψει. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μία εγγενής περιοριστικότητα στην δυναμική της γιατί οι πόροι είναι δεδομένοι. Βέβαιο είναι πως κάποια νοικοκυριά θα μπορέσουν με υψηλή δυσκολία να χρηματοδοτήσουν οριακά, ceteris paribus, τον λογαριασμό, ενώ κάποια άλλα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν, έτσι, θα υποφέρουν από ενεργειακή πενία.
Η αιτία οφείλεται σε διάφορες χρεώσεις (π.χ., Δημοτικά Τέλη, ΥΚΩ, Εκτελωνιστικό Τέλος) που φουσκώνουν περιττά το προϊόν υπό εξέταση: λογαριασμός οικιακού ρευμάτος. (https://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1610832/eykairia-gia-diafaneia-stoys-logariasmoys-reymatos.html).
Έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για να εξετάσει το οικονομικό όφελος από την απλοποιήση του λογαριασμού αυτού (δηλ., αποβολή άσχετων χρεώσεων: EΡΤ, Δημοτικά Τέλη, ΔΕΤΕ (ΤΕΛΟΣ) μαζί με περίπου 25% της χρέωσης ΥΚΩ για κοινωνική πολιτική) σε ένα δείγμα κοντά 90 παρατηρήσεις υπέδειξε πως το συνολικό όφελος θα ήταν €3.376 η περίπου €38.00 ανά νοικοκυριό. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο η πολιτεία να λάβει δράσεις να απλουστευθεί η δομή του ρεύματος.
Η απλοποιημένη σύνθεση πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη που υπάρχει σε ΙΤ, ΓΕΡ, ΓΑΛ, χώρες που ανήκουν τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ομάδα G7. Μία τέτοια δομή θα ήταν συμβατή και με την δήλωση του αξιότιμου κ. Παυλόπουλου και τέως ΠτΔ και κύριο μέλος του τρέχοντος Κυβερνώντος Πολιτικού Οργανισμού (https://www.kathimerini.gr/society/902278/paylopoylos-oristika-kai-ametaklita-ston-skliro-pyrina-tis-e-e-i-ellada).
Κατά τον αξιότιμο κ. Παυλόπουλο, η <ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης>. Επομένως, η σύνθεση του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλει να απλουστευθεί ώστε να είναι, ουσιαστικά, αντίστοιχη με αυτήν που παρατηρείται στον βασικό πυρήνα της Ευρωζώνης.
Αθανάσιος Αν.Ζέρβας, MSc
M.Sc. Διπλωματούχος Τηλεπικοινωνιακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Α.Π.Θεσσαλονίκης
M.Sc. Εφαρμοσμένη Πληροφορική – Συστήματα Η/Υ Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Επαγγελματική Δημοσιογραφία Ανοιχτό Λ.Πανεπιστήμιο
Υπεύθυνος Συστημάτων και Δικτύων Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Τεχνικός Σύμβουλος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών
Πηγή: e-grevena.com