Φωτίζοντας τα παλαιότερα γεωλογικά αποτυπώματα της Σελήνης Σελήνης
Η νέα έρευνα του Curtin διαπίστωσε ότι το φεγγάρι μπορεί να έχει υποστεί πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από αστεροειδείς και άλλα σώματα από ό, τι πιστεύαμε, βασισμένο στην κατανόηση της πρώιμης γεωλογικής εξέλιξης του φεγγαριού. Σελήνη
Δημοσιευμένη στο Nature Communications , η έρευνα παρέχει μια μεγαλύτερη εικόνα για το πώς τα παλαιότερα γεγονότα πρόσκρουσης στο φεγγάρι μπορεί να έχουν αφήσει σχεδόν αόρατα αποτυπώματα κρατήρα, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική σχετικά με την εξέλιξη του συστήματος Γης-Σελήνης.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Καταρίνα Μίλικοβιτς, από τη Σχολή Γης και Πλανητικής Επιστήμης του Κέρτιν και το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Διαστήματος, είπε ότι οι κρατήρες στο φεγγάρι μπορεί να έμοιαζαν σημαντικά διαφορετικοί εάν εμφανίζονταν ενώ το φεγγάρι εξακολουθούσε να κρυώνει, μετά τον σχηματισμό του.
“Αυτοί οι μεγάλοι κρατήρες πρόσκρουσης, που συχνά αναφέρονται ως λεκάνες πρόσκρουσης, που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της στερεοποίησης του σεληνιακού ωκεανού μάγου πριν από περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, θα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει διαφορετικούς κρατήρες σε σύγκριση με αυτούς που σχηματίστηκαν αργότερα στη γεωλογική ιστορία”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Μίλικοβιτς.
“Ένα πολύ νεαρό φεγγάρι είχε σχηματιστεί με έναν παγκόσμιο ωκεανό μάγματος που ψύχθηκε για εκατομμύρια χρόνια, για να σχηματίσει το φεγγάρι που βλέπουμε σήμερα. Έτσι, όταν οι αστεροειδείς και άλλα σώματα χτυπούσαν μια πιο μαλακή επιφάνεια, δεν θα άφηναν τόσο έντονα αποτυπώματα, δηλαδή εκεί θα ήταν λίγα γεωλογικά ή γεωφυσικά στοιχεία ότι ο πρόσκρουση είχε συμβεί ».
«Το χρονικό πλαίσιο για τη στερεοποίηση του σεληνιακού ωκεανού μάγματος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών μελετών, αλλά θα μπορούσε να έχει παραταθεί αρκετά για να βιώσει κάποια από την ιστορία των βομβαρδισμών μεγάλων επιπτώσεων που είναι χαρακτηριστικές για τις πρώτες περιόδους της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος.
“Καθώς το φεγγάρι γερνάει και η επιφάνεια ψύχεται, γίνεται πιο δύσκολο και τα αποτυπώματα βομβαρδισμού γίνονται πολύ πιο αισθητά με την τηλεπισκόπηση.”
Ο αναπληρωτής καθηγητής Μίλικοβιτς είπε ότι παραμένει επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε τον βομβαρδισμό και την καταγραφή κρατήρων από τις πρώτες εποχές της ιστορίας του ηλιακού συστήματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιστορία του πώς σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν οι πλανήτες.
Συγκρίνοντας διαφορετικές προοπτικές για τη δυναμική των αστεροειδών και τη μοντελοποίηση της σεληνιακής εξέλιξης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μίλικοβιτς είπε ότι από την έρευνά της προέκυψε ότι το φεγγάρι μπορεί να λείπει από τα πρώτα του ρεκόρ.
“Σε αυτήν την έρευνα, ξεκινήσαμε να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ της θεωρίας και των παρατηρήσεων του αρχείου σεληνιακού κιβωτίου”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Μίλικοβιτς.
“Η μετάφραση αυτού του ευρήματος θα βοηθήσει τη μελλοντική έρευνα να κατανοήσει τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να είχε η πρώιμη Γη και πώς θα επηρέαζε την εξέλιξη του πλανήτη μας”.
σελήνης
σελήνη
Πηγή : archaeologynewsnetwork.blogspot.com