Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Tζουμερκιώτης Γρηγόρης: Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης
Η απουσία στέγης είναι πιθανότητα μια από τις πιο ακραίες μορφές φτώχειας που οδηγεί σε μεγάλη ευαλωτότητα τους ανθρώπους που τη στερούνται.
Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής ένωσε τις δυνάμεις του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας, του Κέντρου Κοινότητας, του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης πρόληψης και αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης για την υποστήριξη αστέγων δημοτών. Το σχέδιο αφορά στην πρόληψη εκδήλωσης του φαινομένου προσεγγίζοντας εξατομικευμένα δημότες και δημότισσες, οι οποίοι στεγάζονται σε επισφαλείς συνθήκες κατοικίας (άπορους/ες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ενοίκιο τους, που βρίσκονται υπό την απειλή έξωσης, που φιλοξενούνται σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια κ.α.) με στόχο την υποστήριξη τους στην προσπάθεια διατήρησης της κατοικίας τους ή της προσωρινής τους φιλοξενίας, ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο, όσο και ανθρώπους που έχουν βρεθεί χωρίς κατοικία και διαβιούν στο δρόμο.
Στόχος του Σχεδίου Δράσης πρόληψης και αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης αποτελεί η προσπάθεια μετατροπής της έννοιας της αστεγίας και της υποστηρικτικής διαδικασίας, σε μια ενέργεια η οποία δεν μετατρέπει τους αστέγους σε παθητικούς αποδέκτες κοινωνικών υπηρεσιών και επιδομάτων, δεν τους ιδρυματοποιεί σε κλειστές δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, αλλά τους καθιστά ενεργούς πολίτες, στον άξονα μιας συνολικής προσπάθειας επανένταξης τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.
Το Σχέδιο Δράσης Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Έλλειψης Στέγης περιλαμβάνει:
Πρόληψη
Η Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, ως ανοιχτές δομές του Δήμου Κοζάνης, παρέχουν:
- Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
- Συμβουλευτική υποστήριξη
- Υποστήριξη στη λήψη επιδομάτων (ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου κ.α.)
- Σύνδεση με άλλες υπηρεσίες (νοσοκομείο, αστυνομία κ.α.)
- Συνεργασία και παραπομπή σε άλλες δομές
Δομή βραχείας φιλοξενίας αστέγων δημοτών
Η Δομή λειτουργεί, ως αυτοχρηματοδοτούμενη,στο πρότυπο της μεθοδολογικής εφαρμογήςτων κοινωνικών διαμερισμάτων υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων ή/και οικογενειών πουβιώνουν την απώλεια στέγης ή βρίσκονται σε επισφαλή θέση απώλειας στέγης.
Χώροι της Δομής βραχείας φιλοξενίας αστέγων δημοτών
- Ο 2ος όροφος στο κτίριο επί της οδού Πλακοπίτη 11, στον οποίο έχουν διαμορφωθεί ανάλογα 3 χώροι για τη φιλοξενία αστέγων-μεμονωμένα άτομα, χώρος κοινωνικής υπηρεσίας, 2 wc, δυο dc, χώρος πλυντηρίου-στεγνωτηρίου.
- Ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στον ίδιο όροφο, η οποία σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων (καύσωνες, παγετώνες κ.α.) ή έκτακτων αναγκών, υποδέχεται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασιών και απαραίτητων γευμάτων και ροφημάτων.
- Μια οικία που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Γεωργίου 20Α, στην Κοζάνη και αξιοποιείται για τη φιλοξενία αστέγων – οικογενειών, η οποία έχει παραχωρηθεί ως κληροδότημα.
Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών
Άστεγη γυναίκα με ή χωρίς παιδιά δύναται να φιλοξενηθεί στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, ο οποίος χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εξασφαλίζοντας:
- Ασφαλή διαμονή
- Σίτιση
- Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη
- Ψυχολογική Υποστήριξη των παιδιών
- Υποστήριξη στην αναζήτηση εργασίας
- Σύνδεση με υπηρεσίες του ΟΑΕΔ
- Διευκόλυνση της πρόσβασης στο σύστημα υγείας
Δράσεις Κοινωνικής Φροντίδας και Υποστήριξης Ρομά
Στόχος της πράξης είναι η ένταξη των οικογενειών Ρομά σε κατοικίες, αποφεύγοντας τη δημιουργία πρόχειρων οικισμών που δεν εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και υγιεινής. Παράλληλα, με την ανάπτυξη ενός πλέγματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες ενισχύουν την ενδυνάμωση και την αυτονόμηση τους μέσα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προώθηση των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα και των ενηλίκων στην απασχόληση, βοηθώντας τους να φτάσουν σε μια ισότιμη κοινωνική ένταξη.
Παράλληλα, με την υλοποίηση της δράσης άδειασε ο πρόχειρα κατασκευασμένος οικισμός Ρομά, στον αύλειο χώρο του ΒΙΟΠΑ Ξύλου, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση του συγκεκριμένου χώρου και την απόδοση του στην τοπική κοινωνία.
Με εκτίμηση,
Γρηγόρης Τζουμερκιώτης