Γράφει η Μαρία Κελεπούρη
Ο Αλμπέρ Καμύ ανήκε στους ανθρώπους με αινιγματική φυσιογνωμία. Αυτό το μυστηριώδες στοιχείο που διαπερνά το πλήθος των έργων του, έχοντας την βάση του στην φιλοσοφία του παραλόγου, καλεί τον αναγνώστη να ακολουθήσει την διαδρομή ανακάλυψης ενός βαθύτερου νοήματος στο ταξίδι της ζωής, είτε του δίνει την επιλογή να αρκεστεί με πλήρη συνειδητοποίηση στο προβλεπόμενο της συνήθειας.
Γεννήθηκε το 1913 στο Μοντοβί της Αλγερίας από Ισπανίδα μητέρα, ενώ ο πατέρας του ήταν αλσατικής καταγωγής. Μετά την απώλεια του πατέρα του ως θύμα του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε θλιβερά χρόνια εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών. Θέλοντας να ξεφύγει από την αναλφάβητη οικογένεια του, φοίτησε στο σχολείο ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με το ποδόσφαιρο. Η αγάπη του για αυτό το άθλημα δεν έσβησε ποτέ παρόλο που αναγκάστηκε να διακόψει την ενασχόλησή του με αυτό, λόγω της νόσου της φυματίωσης που αντιμετώπισε.
Ωστόσο, η δίψα του για γνώση τον οδηγεί στην Φιλοσοφική Σχολή,
όπου όχι μόνο έρχεται σε επαφή με γνωστούς καθηγητές αλλά και εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Βέβαια, η αίσθηση δικαίου, που τον διακατέχει, δεν τον εμποδίζει να έρθει ρε ρήξη ακόμα και με τους ομοϊδεάτες του για τα αποτελέσματα που είχε η τακτική που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση. Αποδεικνύει λοιπόν, πως είναι ένας πολίτης του κόσμου, ένας διανοούμενος που δεν χειραγωγείται από ιδεολογικά συστήματα και πολιτικά καθεστώτα, αλλά κινείται μόνο με γνώμονα το ορθό.
Ανάμεσα στα έργα του Αλμπέρ Καμύ, εντοπίζει κανείς τον «Μύθο του Σισύφου» και την «Πανούκλα», ενώ υπό τον γερμανικό κλοιό, ο συγγραφέας εκδίδει ένα από τα γνωστότερα βιβλία του, με τίτλο «Ο Ξένος».
«Ο Ξένος», το πρώτο μυθιστόρημα του, αποτελεί μανιφέστο του συνολικού του έργου, καθώς θίγονται θεμελιώδεις φιλοσοφικές έννοιες όπως ο θάνατος, η εξέγερση και η απομόνωση. Ο ήρωας αντλεί το όνομά του από μια ποικιλία κρασιού της Βουργουνδίας, που είχε δοκιμάσει ο συγγραφέας. Ο Μερσώ λοιπόν, είναι ένας μοναχικός άνθρωπος που διατηρεί μία ακέραιη στάση απέναντι στα γεγονότα που τον διαπερνούν, δίχως να δείχνει πως αυτά επηρεάζουν την ζωή του. Κατά αυτόν τον τρόπο τείνει να ενωθεί με τη φύση, θεωρώντας πως ανήκει σε κάτι ενιαίο, σε αντίθεση με την ανθρώπινη υπόσταση που είναι καταδικασμένη να βιώνει τον διχασμό, κι αυτό επιβεβαιώνεται με το τέλος της ζωής. Η πνιγηρή ατμόσφαιρα του καυτού ήλιου, κάτω από τον οποίο διαδραματίζονται κύριες σκηνές του έργου, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την αδράνεια που χαρακτηρίζει τον ήρωα, ο οποίος θεωρεί άσκοπη κάθε προσπάθεια αντίστασης, εφόσον η μοίρα του ανθρώπου είναι προδιαγεγραμμένη.
Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από την φιλοσοφία του παραλόγου,
, κατά την οποία το σύμπαν συνυπάρχει με τον ανθρώπινο νου, όμως το θνητό ον παρόλο που αναζητά την εγγενή αξία στην ζωή, είναι αδύνατο να την ανακαλύψει. Εξάλλου, ο Καμύ παραδέχεται πως ένα από τα απώτατα όρια της παράλογης σκέψης είναι η αδιαφορία και η ολοκληρωτική παραίτηση, που χαρακτηρίζουν και τον ήρωα του. Ο παραλογιστής φιλόσοφος αναλύει και σε αυτό το βιβλίο του, την πίστη των ανθρώπων πως η εύρεση του νοήματος στη ζωή συνεπάγεται την ευτυχία, προσωποποιώντας την ακριβώς αντίθετη άποψη στο πρόσωπο του χαρακτήρα του.
Παρά την παραδοχή της ανθρώπινης αδυναμίας, ο Καμύ υποστηρίζει πως οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να εξερευνούν αλλά και να διαμορφώνουν οι ίδιοι το νόημα στην καθημερινότητά τους, έχοντας το ως έναυσμα για να προσπαθούν. Έτσι, η ομορφιά που θα δημιουργήσουν, θα είναι αυτή που θα κάνει την ζωή να αξίζει.
Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation
Ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ
Πηγή: enimerosou.gr