Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξελίξειςΑθλητισμόςMundial 48 ομάδων μελλοντικά από την FIFA και η γιγάντωση του Champions...

Mundial 48 ομάδων μελλοντικά από την FIFA και η γιγάντωση του Champions League;

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

© Unsplash
© Unsplash

Γράφει η Βιολέτα Καραμπίνη, Οικονομολόγος – Αναλυτής δεδομένων.

Το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική” είπε χαρακτηριστικά ο Τζάνι Ινφαντίνο που έθεσε τα θεμέλια για τη διεύρυνση του αγωνιστικού περιεχομένου για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρότασή που εισήγαγε αφορά την αύξηση των συμμετεχόντων του Μουντιάλ από 32 σε 48 ομάδες, πρόταση, η οποία θα εφαρμοστεί στην παγκόσμια διοργάνωση του ποδοσφαίρου από το 2026 καθώς και η γιγάντωση του Champions League.

Ακόμα κι μετά τη λήψη της απόφασης, επιφυλάξεις συνεχίζουν να κλονίζουν το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι για την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ήδη μία αλλαγή έχει γίνει δεκτή από την Ομοσπονδία όσο αφορά τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022 στο Κατάρ με τη διεξαγωγή του σε χειμερινή περίοδο. Οι καινοτομίες αυτές αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις και το μέλλον είναι αυτό που θα κρίνει αν η εφαρμογή τους θα βελτιώσει το προϊόν του ποδοσφαίρου.

Το ερώτημα πολλών είναι πως αυτή η πρακτέα αλλαγή θα επηρεάσει το μελλοντικό ποδόσφαιρο.

Στόχος αυτής της εφαρμογής στο Μουντιάλ θα αποτελέσει αρχικά η ωφέλεια που θα αποκομίσουν η Ασία, η Αφρική και η Βόρεια Αμερική που θα δουν το ποδόσφαιρό τους να αναβαθμίζεται και να επηρεάζεται από τα ποδοσφαιρικά στυλ άλλων ηπείρων γεγονός που θα εξελίξει έτσι την ποιότητα του ποδοσφαίρου τους και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους φιλάθλους. Το άνοιγμα σε μικρότερες ομοσπονδίες θα οδηγήσει στην αποστολή περισσότερων εκπροσώπων κάθε χώρας.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα προσφέρει στο ποδόσφαιρο συγκίνηση, θέαμα, ανταγωνιστικότητα, αποδόσεις – προϊόντα δηλαδή που αναζητεί ο φίλαθλος στο νέο προσαρμοσμένο ποδόσφαιρο. θα ωφεληθεί η συνεργασία, ώστε να απομακρυνθεί το λόμπι του ποδοσφαίρου και το άθλημα θα γίνει πιο αμερόληπτο, ενώ παράλληλα λιγότερο γνωστοί ποδοσφαιριστές που δεν θα εξαρτώνται από όνομα ή χρηματικές απολαβές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το ταλέντο τους και το ποδόσφαιρο θα πάει ένα βήμα πιο πάνω.

Ταυτόχρονα οι διαφοροποιήσεις του Champions league με την προσθήκη περισσότερων ομάδων σε προκριματική φάση συνεπάγεται πως θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για ξεκούραση των παικτών χωρίς άγχος για τους νοκ αουτ αγώνες για ομάδες που με βάση το νέο κανονισμό θα έχουν προκριθεί απευθείας. Επιπλέον η αλλαγή στο Champions θα οδηγεί σε αποκλεισμούς ομάδων σε πρώιμες φάσεις κι έτσι η κατάταξη από την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου που θα διαμορφώνεται θα ξεχωρίζει τις ομάδες που θα φέρνουν υψηλές αποδόσεις.

Μουντιάλ – Η άλλη όψη του νομίσματος

Στην άλλη όψη του νομίσματος όμως, τα οργανωτικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα παρουσιάζονται ως μεγαλόσωμοι γίγαντες και η διεύρυνση των 48 ομάδων τονίζει πως ο στόχος της ομοσπονδίας δε αποτελεί η απόλαυση του φιλάθλου αλλά η εμπορική πολιτική.

Οι οικονομολόγοι αναλύουμε το ποδόσφαιρο ως ένα αποτελεσματικό χαρτοφυλάκιο. Οι τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά αντανακλούν πληροφορίες για την αγορά, έτσι και οι απολαβές που λαμβάνει ένας ποδοσφαιριστής αντανακλούν την ποιότητα του. Έτσι υψηλές απολαβές σημαίνει καλύτερος ποδοσφαιριστής άρα και ποιοτικότερο ποδόσφαιρο. Η εισαγωγή πολλών ποδοσφαιριστών λιγότερο καλά αμειβομένων πιο “φτωχό” θέαμα στο μελλοντικό ποδόσφαιρο. Στην γιγάντωση που θα υποστεί το Champions League θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες που συνεπάγεται αυτή η μεταρρύθμιση. Η Ευρώπη θα διχαστεί σε δύο ταχύτητες τους πρωταθλητές και τους μη πρωταθλητές.

Οι κορυφαίες αυτές ποδοσφαιρικές οργανώσεις, παρόλο που προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των μικρών και των μεγάλων ομοσπονδιών με τη διεύρυνση των ομάδων, ρίχνονται στο κυνήγι του χρήματος που θα μετατρέψει το μελλοντικό ποδόσφαιρο σε αρένα απλοϊκού προϊόντος, καταργώντας το δυναμικό χαρακτήρα του αθλήματος.

Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας    που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation

Πηγή: enimerosou.gr


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments