enimerosou.gr

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας. Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη & Φλώρινα

Η Κατερίνα Πρωτόγερου στο δημοσιογραφικό webinar «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στη μάχη κατά της COVID-19»

Η Κατερίνα Πρωτόγερου στο δημοσιογραφικό webinar του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στη μάχη κατά της COVID-19»

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 10:30 (ώρα Ελλάδος), η Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο για δημοσιογράφους με τίτλο «Women’s leadership in the fight against COVID-19. FOCUS: Scientists and Carers» ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας
Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Η Κατερίνα Πρωτόγερου στο δημοσιογραφικό webinar «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στη μάχη κατά της COVID-19»

Το enimerosou.gr εκπροσώπησε η κα Κατερίνα Πρωτόγερου στο δημοσιογραφικό webinar που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα : «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στη μάχη κατά της COVID-19»

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 10.30 (ώρα Ελλάδας), η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ πραγματοποίησε διαδικτυακό σεμινάριο για δημοσιογράφους σχετικά με την δεσπόζουσα θέση των γυναικών στον αγώνα κατά του κορονοϊού, με επίκεντρο τις επιστήμονες και όσες παρέχουν φροντίδα.

Μαγνητοσκόπηση του webinar

Συμμετείχαν η Πρόεδρος της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Evelyn Regner, η καθηγήτρια Katalin Karikó, η ερευνήτρια και Α’ αντιπρόεδρος της BioNTech, η ερευνήτρια και επικεφαλής του εργαστηρίου βιολογίας του ινστιτούτου Lazzaro Spallanzani Δρ. Maria Rosaria Capobianchi, η προϊσταμένη της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης Epicura Hornu Alda Dalla Valle, καθώς και μέλη του ΕΚ.

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά, συμμετείχαν

Στη συνέχεια την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 υπήρξε συζήτηση με ευρωβουλευτές και βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ για τον καίριο ρόλο των γυναικών στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19 σε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Κεντρική ομιλία απεύθυνε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ετήσια διακοινοβουλευτική συνεδρίαση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συγκεντρώνει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτές από τα κράτη μέλη για να συζητήσουν θέματα ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών. Το φετινό θέμα είναι «Είμαστε δυνατές: Γυναίκες που πρωτοστατούν στη μάχη κατά της νόσου COVID-19».

Μετά από την εισαγωγική ομιλία της προέδρου της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών του ΕΚ, Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), απεύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ακολουθούμενοι από την κεντρική ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι γυναίκες στην εμπροσθοφυλακή: διδάγματα από τη διαχείριση κρίσεων» συμμετείχαν οι:

Khadija Arib, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Κάτω Χωρών
Δρ. Isabelle Loeb, Ιατρική Διευθύντρια στο νοσοκομείο Saint-Pierre στις Βρυξέλλες
Kristel Krustuuk, ιδρυτής και διευθύντρια δοκιμών της Testlio
Carlien Scheele, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων
Concha Andreu, εισηγήτρια για τη στρατηγική για την ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Η Helena Dalli, Επίτροπος αρμόδια για την ισότητα, και η Evelyn Regner ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με τις καταληκτικές τους ομιλίες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση εδώ, με διερμηνεία στα ελληνικά.

Ευρωβουλευτές, βουλευτές και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι (συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου Σακελλαροπούλου) συζήτησαν τον καίριο, ηγετικό ρόλο των γυναικών στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Κατά την έναρξη της διακοινοβουλευτικής συνεδρίασης της Πέμπτης επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στην οποία προέδρευσε η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli δήλωσε: «Η πανδημία όχι μόνο έχει αυξήσει τις ανισότητες που υπήρχαν ήδη, αλλά είναι επίσης πιθανό να εξαλείψει επιτεύγματα δεκαετιών. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έχουν συχνά επιδεινώσει το χάσμα μεταξύ των φύλων. Για να διασφαλίσουμε ότι η ζωή των γυναικών θα κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω, πρέπει να επιτύχουμε πραγματική ισότητα. Είναι καιρός να δοθεί τέλος στα λόγια και να αρχίσουν οι πράξεις». Προσέθεσε ότι το ΕΚ θα παρακολουθεί προσεκτικά τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, ώστε να διασφαλίσει ότι θα περιλαμβάνεται σε αυτά η διάσταση του φύλου.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αφιέρωσε αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας σε όσες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, στις πωλήτριες που κρατούν ανοικτά τα σουπερμάρκετ, στις μητέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους κατά την εργασία τους από το σπίτι και σε όσες έχασαν τη δουλειά τους. «Εργαζόμαστε για να θέσουμε τις γυναίκες στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας», πρόσθεσε. «Σήμερα προτείνουμε να θεσπιστεί οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών: οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν εάν οι εργοδότες τους τις μεταχειρίζονται δίκαια και, αν όχι, πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν και να πάρουν ό,τι αξίζουν. Εντός του τρέχοντος έτους, θα προτείνουμε νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εντός και εκτός διαδικτύου».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες των Προέδρων Sassoli και von der Leyen.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας σε διάφορες ευάλωτες ομάδες γυναικών: ανύπαντρες μητέρες, μετανάστριες, ηλικιωμένες γυναίκες και γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας υπό απαγόρευση. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι το 86% των ατόμων που εργάζονται στον τομέα της φροντίδας στην ΕΕ είναι γυναίκες, συχνά χαμηλόμισθες. «Πρέπει να υιοθετήσουμε πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές εμπειρίες και ανάγκες των ανδρών και των γυναικών», κατέληξε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Evelyn Regner δήλωσε: «Είναι απολύτως προφανές ότι χρειαζόμαστε ισότητα των φύλων και ισχυρές γυναίκες, χωρίς τις οποίες η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη θα παρέμεναν ατελείς. Είναι καθήκον και ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι οι διαφορετικές αλλά αλληλένδετες ανάγκες όλων των φύλων λαμβάνονται υπόψη και καλύπτονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νόσου COVID-19, ώστε να οικοδομηθεί μια πιο ανθεκτική, πιο ισότιμη και πιο δίκαιη κοινωνία».

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι γυναίκες στην εμπροσθοφυλακή: διδάγματα από τη διαχείριση κρίσεων» αποτέλεσε ευκαιρία για γυναίκες-ηγέτες στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της υγείας, όπως η Khadija Arib, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Κάτω Χωρών, η Δρ. Isabelle Loeb, Ιατρική Διευθύντρια στο νοσοκομείο Saint-Pierre στις Βρυξέλλες και η Kristel Krustuuk, ιδρυτής και διευθύντρια δοκιμών της Testlio να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης πραγματοποίησε την αποφώνηση της συζήτησης, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ευρωβουλευτών και των μελών των κοινοβουλίων των κρατών μελών. Τελευταίες πήραν το λόγο η Επίτροπος Ισότητας Helena Dalli και Evelyn Regner.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένες τις καταληκτικές ομιλίες της Helena Dalli και της Evelyn Regner.

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στην ολομέλεια του ΕΚ

Σημ.: όλες οι κατωτέρω ώρες αντιστοιχούν σε ώρες Ελλάδας

Ο Πρόεδρος Sassoli και η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern (μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος) θα απευθυνθούν στους ευρωβουλευτές την Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 18:00. Την ίδια ημέρα στις 12:00, η Evelyn Regner θα βρίσκεται ζωντανά στο Facebook για να απαντήσει σε ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ισότητας των φύλων στην ΕΕ. Στις 13:00, θα συζητήσει ζωντανά στο Instagram με την Πολωνή influencer Anja Rubik.

Κατανοώντας τον αντίκτυπο του COVID-19 στις γυναίκες (γραφήματα) 

Κοινωνία  01-03-2021 – 18:37    

Δείτε τα γραφήματά μας και μάθετε με ποιους τρόπους η πανδημία του κορονοϊού αύξησε τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην ΕΕ.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οι κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειές της επιδεινώνουν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλώντας να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να ωθήσουν 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.

Η περασμένη χρονιά σήμανε την 25η επέτειο της υιοθέτησης της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλη την υφήλιο. Ο δρόμος όμως παραμένει μακρύς. Σύμφωνα με τον δείκτη 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέρχεται στο 67,9% και, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων. Ο χαμηλότερος μέσος όρος ισότητας των φύλων είναι εκείνος της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 52,2%. Στην Κύπρο δε ο μέσος όρος ανέρχεται στο 56,9%.

Μάθετε πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων.

Περισσότερες γυναίκες στην πρώτη γραμμή κατά του COVID-19

Οι γυναίκες αποτελούν τo 76% το 49 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ιό.

Η μεγαλύτερη ανισορροπία σε επίπεδο ΕΕ σημειώνεται στη Λετονία, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 88% των εργαζομένων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 53% στη Μάλτα.

Επιπλέον, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε βασικές υπηρεσίες που εκτείνονται από τις πωλήσεις έως τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, που παρέμειναν διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην ΕΕ, οι γυναίκες αποτελούν το 82% των υπαλλήλων ταμείων και το 95% του προσωπικού καθαρισμού και οικιακής φροντίδας.

Infographic on precarious jobs in the EU
Γράφημα 1: οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στους τομείς πωλήσεων και περίθαλψης στην ΕΕ.  

Αυξημένη εργασιακή ανασφάλεια για τις γυναίκες

Περίπου το 84% των εργαζόμενων γυναικών μεταξύ 15 και 64 ετών απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων που έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και αντιμετωπίζουν απώλεια θέσεων εργασίας. Η καραντίνα έχει επίσης επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στους κλάδους της οικονομίας με παραδοσιακά γυναικείο χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλευτικής, της γραμματειακής υποστήριξης και της οικιακής εργασίας.

Πάνω από το 30% των γυναικών στην ΕΕ εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης και απασχολείται σε μεγάλο βαθμό στην άτυπη οικονομία, συχνά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική προστασία και άλλα θεμελιώδη οφέλη. Είναι πολύ πιθανότερο να πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά και τους συγγενείς τους, ενώ συχνά χρειάζεται να συνδυάσουν την τηλεργασία με τη φροντίδα των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ και μάθετε τι κάνει το Κοινοβούλιο για την αντιμετώπισή του.

Infographic on frontline workers: the care sector and sales sector in the EU
Γράφημα 2: Ο κίνδυνος ανεργίας και εργασιακής ανασφάλειας είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.  

Κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών

Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τις ζωές τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, με τον αριθμό των θυμάτων να έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των περιορισμών, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει την αύξηση της διαδικτυακής βίας εις βάρος των γυναικών και της σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών, κυρίως κοριτσιών.

Μερικές χώρες της ΕΕ θεσπίζουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο Κοινοβούλιο

Φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στα πλαίσια της συνόδου ολομέλειας στις 8 Μαρτίου, ενώ η επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων (FEMM) διοργάνωσε την εκδήλωση “Είμαστε δυνατές: Γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19″ στις 4 Μαρτίου.

enimerosou.gr

Κατερίνα Πρωτόγερου Κατερίνα Πρωτόγερου Κατερίνα Πρωτόγερου Κατερίνα Πρωτόγερου Κατερίνα Πρωτόγερου Κατερίνα Πρωτόγερου Κατερίνα Πρωτόγερου


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

You may have missed