Γράφει η Βιολέτα Καραμπίνη Οικονομολόγος – Αναλυτής δεδομένων
Ο αθλητισμός ως θεσμός αποβλέπει στην επίτευξη ανώτερων σκοπών αγωγής και παιδείας. Σήμερα ο σύγχρονος παγκόσμιος αθλητισμός είναι μια σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα κι αποτελεί αντικείμενο μελέτης των επιστημών του μάνατζμεντ, μάρκετινγκ και οικονομίας. Κι ενώ ο σύγχρονος αθλητισμός προσεγγίζεται πλέον και από επιστημονικής πλευράς, πληθώρα προβλημάτων εμφανίζεται και απειλεί το αθλητικό ιδεώδες.
Τόσο όμως το άτομο όσο και το σύνολο παραμένουν ενεοί μπροστά στα προβλήματα που μετατρέπουν τον αθλητισμό από ιδανικό σε μέσο αλλοίωσης και εξευτελισμού.
Το ντόπινγκ, η «κατάρα» του αθλητισμού όπως έχει χαρακτηριστεί στρεβλώνει τον υγιή αθλητισμό, αφού ο διακαής πόθος των αθλητών για τη νίκη τους οδηγεί στη χρήση αναβολικών ουσιών για βελτίωση των επιδόσεων τους. Η χρήση όμως αυτών των μέσων είναι αντίθετη με τους κανόνες και τις αρχές του αθλητισμού.
Σήμερα ο αθλητισμός έχει αλλάξει, υπάρχουν πολλά συνεπακόλουθα όπως χρηματικά έπαθλα που κάνουν το δέλεαρ της επιτυχίας ακόμη μεγαλύτερο και εφόσον η ζωή ενός αθλητή είναι γεμάτη στερήσεις, η καταξίωση και οι μεγάλες διακρίσεις γίνονται έως και αναγκαίες .
Όταν ο αθλητισμός συνάντησε το ντόπινγκ
Όταν ο αθλητισμός συνάντησε το ντόπινγκ, συνάντησε και το χρήμα με την εμφάνιση τεράστιων επαγγελματικών συμβολαίων. Δυστυχώς, ο αθλητισμός σήμερα ελέγχεται από το χρήμα και χωρίς αυτό θα χάσει την αίγλη του.
Η συμφωνία με τις εταιρείες, χορηγούς, διαφημίσεις καθώς και οι μεταγραφές αθλητών έχουν μετατρέψει κάποιους αθλητές σε στυγνούς επαγγελματίες που δεν ενδιαφέρονται να προσφέρουν θέαμα.
Ένα ιδιαίτερα άσχημο φαινόμενο που παρατηρείται στο σύγχρονο αθλητισμό είναι η βία που μετατρέπεται σε χουλιγκανισμό. Η βία είναι απόρροια της νοοτροπίας του οπαδού και της ψυχολογίας της μάζας μέσα στο γήπεδο.
Οι οργανωμένοι οπαδοί και όχι οι φίλαθλοι των ομάδων εκφράζουν με τη βία τις αντιδράσεις του καταστρέφοντας για παράδειγμα γήπεδα, με τραυματισμούς, ενώ ικανοποιούνται μόνο με τη νίκη και όχι με τον αγώνα και την προσπάθεια.
Η βία μεταθέτει έτσι το πρόβλημα εκτός του θεσμού του αθλητισμού και δημιουργεί ένα «καρκίνωμα» που βλάπτει ολόκληρο το κοινωνικό σώμα.
Σύγχρονη πραγματικότητα
Μία ακόμα ρήξη στον ιστό του σύγχρονου αθλητισμού είναι η αποξένωση από τη λαϊκή βάση.
Οι αγώνες που κάποτε αποτελούσαν μια οικογενειακή επιλογή για ψυχαγωγία γεμάτη συγκινήσεις, έχουν τραπεί σε ένα πεδίο άκρατου ανταγωνισμού, όπου κάποιες φορές μόνο η διαφθορά και τα οικονομικά συμφέροντα καθοδηγούν και καθορίζουν τα αποτελέσματα και τις νίκες.
Ορμώμενοι από τη διαδικασία της εμπορευματοποίησης που καθοδηγεί τη σύγχρονη τηλεόραση θα παρατηρήσουμε ότι τα αθλητικά γεγονότα βασίζονται πλέον σε μία τηλεοπτική και όχι αθλητική λογική.
Η σύγχρονη αυτή πραγματικότητα ενδυναμώνει πιο πολύ την αντίληψη περί κερδοσκοπίας παρά για το «ευ αγωνίζεσθε» καθώς δίκτυα παγκοσμίως πληρώνουν υπέρογκα ποσά προκειμένου να αποκτήσουν τα δικαιώματα μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα κέρδη τους μέσω των διαφημίσεων.
Αθλητισμός – Από πηγή ψυχαγωγίας σε πηγή πλούτου
Η ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου των στημένων αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού χαρακτηρίζεται ως «ανησυχητική». Οι αναμείξεις στελεχών του αθλητισμού σε απάτες, υπεξαιρέσεις καθώς και ύποπτες διαιτησίες μετέτρεψε τον αθλητισμό από πηγή ψυχαγωγίας σε πηγή πλούτου και οικονομικής εκμετάλλευσης.
Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που εκκολάπτεται στο σύγχρονο αθλητισμό είναι η άνιση κατανομή των κονδυλίων που διατίθενται. Δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό κατευθύνεται σε αθλητές επιδόσεων σε σχέση με εκείνο που προορίζεται σε ερασιτέχνες.
Αν πραγματοποιούνταν κάποιος διαγωνισμός σχετικά με ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου αθλητισμού θα βλέπαμε πως είναι όλα στην ίδια βαθμίδα προσβολής του αθλητικού ιδεώδους.
Δεν είναι ανάγκη να προσπαθούμε να βρούμε ποιο είναι η μεγαλύτερη απειλή αρκεί και μόνο που συμβαίνει, είτε μικρό είτε μεγάλο, το πρόβλημα πάντα το ίδιο κακό προκαλεί, εξευτελίζει τον αθλητισμό.
Ωστόσο, είναι αναγκαίο στην εποχή μας το αθλητικό ιδεώδες να ανακτήσει την χαμένη του αξία.
Το άρθρο συμμετέχει στο διαγωνισμό αρθρογραφίας που διοργανώνει το NewAge Ideas με το Next Generation
Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ