Εορδαία: Συστάσεις σε κτηνοτρόφους για την προφύλαξη των μονάδων αιγοπροβάτων από την πανώλη
Καμπανάκι για την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου από τη νόσο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών έκρουσαν οι αρμόδιοι κτηνίατροι στους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων της Εορδαίας, σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας στο Δημαρχείο της Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Κτηνίατρος του Κτηνιατρικού Γραφείου Εορδαίας Γιώργος Λεωνίδης και ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αναστάσιος Δούρδας, ανέφεραν ότι πρόκειται για μια μεταδοτική ασθένεια που οφείλεται σε ιό, ο οποίος όμως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι, σημείωσαν, η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας και πρέπει οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να λάβουν μέτρα βιοασφάλειας για την προστασία των κτηνοτροφικών μονάδων τους, καθώς μεταδίδεται άμεσα και προσβάλει μεγάλο αριθμό ζώων στο κοπάδι.
Η εμφάνιση εστίας πανώλης διαπιστώθηκε στις 11/07/2024 σε μονάδα αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα, ενώ άλλες δύο εστίες επιβεβαιώθηκαν στις 15/07/2024 στην ίδια περιοχή.
Μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κτηνοτρόφοι είναι η περίφραξη των μονάδων τους για να μην έχουν ανεπιθύμητες επαφές με άλλα ζώα, δημιουργία αναλυματικών τάφρων ώστε να απολυμαίνονται τα οχήματα που εισέρχονται στη μονάδα, συστηματική απολύμανση, εντομοκτονία και μυοκτονία, αποφυγή στάσιμου νερού, καλή ποιότητα νερού, συνεργασία με το τοπικό Κτηνιατρείο. Συστήθηκε επίσης η απαγόρευση των μετακινήσεων και οι πολλές επαφές με εμπόρους ζώων.
Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με τη στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, νερού, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.
Πρόκειται, τόνισαν οι ομιλητές, για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και λήψη έκτακτων μέτρων, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει υποψία για εκδήλωση του νοσήματος επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των Κτηνιατρικών υπηρεσιών, η απομόνωση των άρρωστων ζώων και ο περιορισμός του κοπαδιού για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου.
Ο κ, Δούρδας έδωσε μάλιστα έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης, διότι όπως είπε, σε περίπτωση μόλυνσης θανατώνεται όλο το κοπάδι, ενώ η αποζημίωση ανέρχεται -στην καλύτερη περίπτωση- σε 150€ ανά πρόβατο/αίγα.
Παρών στην ενημέρωση έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Κων/νος Βύζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομικών και Νομικών Προσώπων Λύσσανδρος Μεταξάς, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Δήμου Εορδαίας Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος και άνοιξε την εκδήλωση.