Η Κοζάνη στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία των Ευφυών Πόλεων
Πρωτοπόρα στη Δίδυμη Μετάβαση: Η Κοζάνη στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία των Ευφυών Πόλεων
Η συμμετοχή της Κοζάνης στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πρόκληση Ευφυών Πόλεων» (Intelligent Cities Challenge) είναι πλέον γεγονός. Η πόλη θα ξεκινήσει το διετές ταξίδι της, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει μια αποτελεσματική στρατηγική, αλλά και να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις που θα την τοποθετήσουν την στην πρώτη γραμμή της πράσινης και της ψηφιακής (δίδυμης) μετάβασης, μέσω Τοπικών Πράσινων Συμφωνιών.
Το πρόγραμμα Intelligent Cities Challenge (ICC) θα βοηθήσει τις πόλεις να αξιοποιήσουν τη δύναμη των τεχνολογιών αιχμής, βελτιώνοντας παράλληλα την οικονομική τους ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική ανθεκτικότητα, καθώς και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Οι πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένη καθοδήγηση, υποστήριξη ειδικών, πρόσβαση σε συμβουλευτικά δίκτυα και εργαλεία ανάπτυξης ικανοτήτων, για να οδηγήσουν την πόλη τους πιο κοντά στη Δίδυμη Μετάβαση.
Ο Δήμος Κοζάνης προχώρησε στην υποβολή φακέλου για την Πρόκληση των Ευφυών Πόλεων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη των ΕΒΕ Κοζάνης και Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμβολή του απευθύνονται στον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Νικόλαο Πλόσκα.
Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας «Συνεχίζουμε να υπηρετούμε με συνέπεια την πορεία του Δήμου Κοζάνης προς το μέλλον, μετά την ένταξή του στην Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ευρώπης έως το 2030.
Η ένταξη της Κοζάνης στην Πρόκληση Ευφυών Πόλεων, την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηρετεί με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου μας. Είναι προφανές, ότι η ψηφιακή εποχή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου μας, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο που υπηρετεί το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε να διαμορφώσουμε για τον τόπο και τους πολίτες του».
Σημειώνεται, ότι στην προηγούμενη έκδοση της Πρόκλησης Ευφυών Πόλεων, 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για τις δράσεις των πόλεων, ενώ αξιοποιήθηκαν 247 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πηγές. Γεγονός το οποίο διευκόλυνε 336 δράσεις που είχαν προγραμματιστεί από 136 πόλεις.
Η νέα έκδοση της πρόσκλησης βασίζεται στην επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος και θα παρέχει ένα εκτεταμένο δίκτυο υψηλού προφίλ, σταθερό πλαίσιο μεθοδολογίας και ισχυρούς μηχανισμούς υποστήριξης.
Για τις τελευταίες εξελίξεις και περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το intelligentcitieschallenge.eu.