Εκδήλωση ενημέρωσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ με τίτλο “DigitALL”
Την Παρασκευή 24.03.2023 η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: “DigitALL: προσαρμόζοντας το εκπαιδευτικό υλικό της ψηφιακής διδασκαλίας στις ανάγκες των μαθητών” στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.ΠΕ.Α.) Καστοριάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (κωδικός προγράμματος: 2020-1-BE01-KA226-SCH-082731) με τίτλο “DigitALL” η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και δυο από το Βέλγιο, ο ένας από τους οποίους είναι και ο συντονιστής του προγράμματος. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την προσαρμογή ψηφιακού υλικού στις ανάγκες των μαθητών με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής παιδαγωγικής προσέγγισης.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Δέσποινα Παπαδοπούλου, δ.φ., απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας τη σημασία της συμπερίληψης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στη συνέχεια, η υπεύθυνη προώθησης του προγράμματος Erasmus της Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας, Ευαγγελία Τριανταφύλλου, παρουσίασε τους στόχους του έργου και, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του έργου, Δημήτριο Τζήμα και Βασιλική Τρύφου, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του έργου.
Τα αποτελέσματα του έργου, που είναι προσβάσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου https://digitall-project.eu/, είναι τα παρακάτω:
- Οδηγός για τις ανάγκες ψηφιακής προσαρμογής: Ο οδηγός συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τα θέματα συμπερίληψης για τη διαδικτυακή μάθηση.
- Πρακτικά φύλλα προσαρμογής: Τα πρακτικά φύλλα προσαρμογής παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές συμβουλές στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία για τη δημιουργία περιεχομένου χωρίς αποκλεισμούς και την υιοθέτηση συμπεριληπτικών πρακτικών διδασκαλίας για όλους τους μαθητές.
- Εργαλειοθήκη: Η εργαλειοθήκη είναι συλλογή από 50 κάρτες παρουσίασης για διάφορους διαδικτυακούς πόρους, εργαλεία και λογισμικό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαδικτυακή μάθηση.
- Εκπαιδευτικά βίντεο: Τα εκπαιδευτικά βίντεο αποτελούνται από σύντομες ηχογραφήσεις που δείχνουν πώς να προσαρμόσετε πρακτικά μη προσαρμοσμένο υλικό για διαδικτυακή μάθηση και πώς να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία που περιγράφονται στην εργαλειοθήκη χωρίς αποκλεισμούς.
- Λίστες ελέγχου προσαρμογής: Οι 10 λίστες ελέγχου προσαρμογής επικεντρώνονται στις προσαρμογές του περιεχομένου για μαθητές με ειδικές ανάγκες. Οι λίστες περιέχουν διαφορετικά βήματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας, για να κάνετε το διαδικτυακό περιεχόμενο προσβάσιμο για όλους.
- Φύλλα εργασίας: Τα φύλλα εργασίας αποτελούνται από σύντομες ασκήσεις στις οποίες οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εφαρμόσουν τις διδαχθείσες μεθοδολογίες χωρίς αποκλεισμούς σε παραδείγματα που προέρχονται από την καθημερινή πρακτική των εκπαιδευτικών.
Σημειώνεται ότι η στοχοθεσία του προγράμματος είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή εκπαίδευση καθώς και με τις οδηγίες και τους στόχους του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών σχετικά με την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και την εφαρμογή της συμπερίληψης.