Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
Ημερολόγια 2025 για ομάδες σχολεία συλλόγους Newage Newamazingideas Γράμμου 6 Καστοριά Τηλ 2467081694
newage invitations newamazingideas Προσκλητήρια γάμου και βάπτισης Γάμος Βάπτιση Πρωτόγερος Πέτρος Πρωτόγερου Κατερίνα 2467081694
ΑρχικήΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΟλοκληρώθηκαν οι Τριήμερες Επετειακές  Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα...

Ολοκληρώθηκαν οι Τριήμερες Επετειακές  Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα

Ολοκληρώθηκαν οι Τριήμερες Επετειακές  Εκδηλώσεις Εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024,  στη Δημοτική Κοινότητα Μελά Καστοριάς, οι τριήμερες εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας  του Μακεδονικού Αγώνα, οι οποίες φέτος πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με την  Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς,  τον Δήμο Καστοριάς, τον Δήμο Άργους Ορεστικού, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς, τον Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς», τον Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο «ο Παύλος Μελάς», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» και τον Λαογραφικό Όμιλο «Αργέσται» Άργους Ορεστικού, με την  πολύτιμη αρωγή του Στρατού.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από τότε που ο πρωτομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Στάτιστα, τον  σημερινό Μελά Καστοριάς. Παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, πολιτικοστρατιωτικών αρχών, τμήμα μαθητών της Σχολής Ευελπίδων, μακεδονικών σωματείων, κατοίκων του Μελά και της ευρύτερης περιοχής,  αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές στην εμβληματική  μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, τον  Παύλο Μελά.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου και του οικείου Ποιμενάρχου Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, η παρουσία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κινήματος «ΝΙΚΗ»  κ. Δημήτριου Νατσιού, της  Βουλευτή Καστοριάς κα. Μαρίας Αντωνίου, του Δημάρχου Καστοριάς  κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημήτριου Σαββόπουλου,  του Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Πασχάλη Χαρούμενου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς   κα. Ιωάννας Κύρου,  του Δημάρχου Νεστορίου κ. Χρήστου Γκοσλιόπουλου, του Δημάρχου Βοϊου    κ. Χρήστου Ζευκλή, του Δημάρχου Πρεσπών κ. Γεώργιου Στεργίου,  των Αντιδημαρχών  Καστοριάς  κ.κ. Σωκράτη Πέλκα, Ιωάννη Γκόγκα και  Εμμανουήλ Εγγλέζο του Αντιδήμαρχου Άργους Ορεστικού κ. Ζήση Τόλκου, του μέλους  Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού κ. Δημήτρη Μαυραντζά, του Διοικητή του  Γ’ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγου  κ. Αθανάσιου Γαρίνη, του Διοικητή της 9ης Μ/Π ΤΑΞ Ταξίαρχου κ. Κοσμά Καλμανίδη, του Ταξίαρχου κ. Βασίλειου Μουντοκαλάκη,  εκπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του Διοικητή του 15ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη κ. Θωμά Γεωργιάδη, του Διοικητή 585 Μ/Π ΤΠ Αν/χη (ΠΖ) κ. Δημήτριου Τσιάκαλου, του Διοικητή 574 Μ/Π ΤΠ Αν/χη (ΠΖ)  κ. Αναστάσιου Καραθανάση, του  Γενικού Περιφερειακού  Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Σπανούδη,  του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς  κ. Νικόλαου Έξαρχου, του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καστοριάς κ. Ιωάννη Πλατή,  καθώς και  άλλων στρατιωτικών εκπροσώπων φορέων και συλλόγων.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Παύλου Μελά όπου βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της κοινότητας και κατάθεση στεφάνων, ενώ εννέα κανονιοβολισμοί ήχησαν στον ουρανό του Μελά, όσες και οι συλλαβές του “Ελευθερία ή Θάνατος”.  Σύνθημα που συμβόλιζε, και εξακολουθεί να συμβολίζει, την αποφασιστικότητα των Ελλήνων για τον συνεχή αγώνα ενάντια στην τυραννία και στην καταπίεση, αψηφώντας τον θάνατο.

Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς «Βασίλειος Δόικος», ενώ μαθητές, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Καστοριάς, του Δημοτικού Σχολείου Ν. Οικισμού και η μαθήτρια και μέλος του Συλ. Απογόνων Μακεδονομάχων Ν. Καστοριάς Σοφία Μεσημέρη, απήγγειλαν σχετικά ποιήματα.

σπίτι μελά

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε περιήγηση, στο Μουσείο του Παύλου Μελά, στο σπίτι όπου σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα και στο Κενοτάφιό του.


Ειδήσεις Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
newage luxury baptism invitations
newage luxury wedding invitations

Most Popular

Recent Comments