Με λαμπρότητα οι Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης σε Ζούζουλη και Επταχώρι Καστοριάς
Επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 05 Νοεμβρίου στη Ζούζουλη και στο Επταχώρι Καστοριάς, για την 83η Επέτειο του Έπους του 1940, παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.
Πρόκειται για εκδηλώσεις που πραγματοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Καστοριάς, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.
Φέτος, συμπληρώθηκαν 83 χρόνια από τότε που οι ήρωες του ’40 με την αντίσταση και την παλικαριά τους, κατάφερα να γράψουν την πιο λαμπρή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας και προκάλεσαν τον θαυμασμό όλου του κόσμου.
«Με εκδηλώσεις μνήμης των ηρώων του Έπους του ’40, την πρώτη Κυριακή μετά την 28η Οκτωβρίου επιδιώκουμε την ανάδειξη της χρυσής σελίδας της ιστορίας του έθνους μας, στο χώρο που διαδραματίστηκαν οι πράξεις ηρωισμού και θυσίας στα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Πρότυπα μας οι ήρωες πεσόντες του Έπους του ’40 που μας εμπνέουν και μας οδηγούν με το παράδειγμα τους για νέους αγώνες στη σημερινή εποχή για το καλό της πατρίδας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στη Ζούζουλη, στον τόπο της θυσίας του πρώτου Έλληνα αξιωματικού κατά την Μάχη της Πίνδου, Αλέξανδρου Διάκου, όπου όσοι παρέστησαν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αφήγηση των ηρωικών γεγονότων των πρώτων ημερών του πολέμου, από τον Ταγματάρχη Διαβιβάσεων, κ. Λευτέρη Καρατζόγλου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών στον τάφο του Α. Διάκου και οπλιτών του στη Ζούζουλη, αλλά και στις προτομές των ηρώων, στην έδρα του στρατηγείου του Αποσπάσματος Πίνδου, κατά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου υπό τον Κωνσταντίνο Δαβάκη, στο ιστορικό Επταχώρι.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την συνδρομή του Δήμου Νεστορίου, της Τοπικής Κοινότητας Ζούζουλης και του Επιμορφωτικού Συλλόγου Ζουζουλιωτών, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Δήμου Χάλκης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης «Το Μύρτος», από όπου καταγόταν ο Αλέξανδρος Διάκος.