Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Φλώρινας στο συνέδριο με θέμα: «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στην Δυτική Μακεδονία»
Ο Δήμος Φλώρινας συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στην Δυτική Μακεδονία», που διοργανώνει η Εταιρεία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Επιτροπής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω στο σημερινό συνέδριο και ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο και το Δ.Σ της ΕΜΑΕΦ για την τιμητική πρόσκληση. Πανοσιολογιότατε, Κυρία υπουργέ, Επίσημοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
κυρίες και κύριοι,
Είναι σημαντικό γεγονός η διήμερη παρουσία σας στην αγαπημένη μας Φλώρινα, στην πόλη των τεχνών, της φυσικής ομορφιάς, της γαστρονομίας και του πολιτισμού, ενός σημαντικού και σημαδιακού χώρου στη Δυτική Μακεδονία και την ίδια την Ελλάδα.
Το συνέδριο με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, και θεματολογία: «Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί του 20ου αιώνα και η επίδρασή τους στην Δυτική Μακεδονία», σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την περιοχή μας. Μια εποχή δημιουργίας και αυτογνωσίας.
Ο πολιτισμός, αποτέλεσμα του πνεύματος και της δημιουργικής δράσης του λαού μας, δεν είναι παρά η ίδια η ζωή μας, το φως που έρχεται από το παρελθόν και μας φωτίζει τα βήματα μας προς το μέλλον.
Η Φλώρινα, σταυροδρόμι πληθυσμών και πολιτισμών, διαθέτει πολύμορφη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά με σύγχρονη καλλιτεχνική και εικαστική έκφραση.
Ένας τόπος όπου διαχρονικά συναντώνται και δοκιμάζονται ιδέες, ρεύματα, άνθρωποι και πολιτισμοί. «Έδωσα και πήρα απ’ αυτόν τον τόπο», μας λέει χαρακτηριστικά ο μεγάλος δημιουργός Θόδωρος Αγγελόπουλος, δείχνοντας έτσι την μεγάλη του αγάπη για τη Φλώρινα, τη μούσα του, και την επιρροή του από αυτήν.
Αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, η μακεδονίτικη και νεοκλασική αρχιτεκτονική, τα έθιμα όπως οι «Χριστουγεννιάτικες Φωτιές», ο λαϊκός πολιτισμός σε συνδυασμό με τις τοπικές γεύσεις και τη λειτουργία πολυάριθμων καλλιτεχνικών εργαστηρίων και συλλόγων, ο φυσικός πλούτος με την ποικιλομορφία του,η διαρκής βελτίωση των υποδομών για την υποδοχή και φιλοξενία των επισκεπτών, είναι η σημερινή εικόνα της Φλώρινας. Ιδανικός προορισμός απόδρασης και ανανέωσης για όλες τις εποχές του χρόνου.
Ως Δήμαρχος και ως κάτοικος της περιοχής αυτής είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου σας θα ξεδιπλώσετε την ιστορία μας και θα μας κάνετε κοινωνούς των γνώσεων σας σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας. Μια περίοδο κρίσης αξιών και κοινωνικών συμπεριφορών.
Συγχαίροντας την πρόεδρο και τα μέλη της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας που κόπιασαν για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και μια ευχάριστη παραμονή στην πόλη μας».